Osztály, vigyázz!

2016. február 3. 13:18

Pető Péter
NOL
Páratlan munka Irvine Welsh Ragasztó című regénye. Például azért, mert ennyire túlírt szöveggel fölöttébb ritkán randevúzunk.

„Elvégre nincs abban semmi különleges, hogy elbeszéli valaki négy barát évtizedeken át tartó kapcsolatát. Ráadásul a leosztásért sem adnak eredetiség-nagydíjat, amennyiben a kvartettből ketten sikeresek lesznek, az egyik DJ-ként, a másik bokszolóból lett üzletemberként fut be. Aztán persze van tragikus sorsú srác, aki előbb ártatlanul, majd joggal kerül börtönbe, s végül öngyilkosságba menekül, mielőtt a HIV vírus végezne vele. Ahogyan az ilyen sablonműben lennie kell, lesz a mini happy end is, hiszen a pitiá­ner bűnözővé vált köpcös, tudatmódosítótól tudatmódosítóig tántorgó Terry menedéket talál a barátok egyikénél. Akkor jött el neki megint a kezdés ideje.


Tálcán kínálja itt magát a konklúzió, hogy a Trainspotting szerzője mamutunalmat kreált, de a tálcáról mindig túl egyszerű elvenni, amit kínálnak, egyebek mellett ezért tartoznak a fogadások a világ legüresebb rendezvényei közé. És hát most is gondatlanság lenne az előkészített konklúzióért odakapni. Merthogy azok, akiknek az alsó középosztály, egyáltalán: a közbeszédből kiirtott osztály, a közösségek különleges miliőjének értése nélkülözhetetlen a világról szerzett tudáshoz, biztosan a kötethez ragadnak.” 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában