Spiró a Szegedi Nemzeti Színházhoz szegődik

2016. február 3. 16:05
Spiró György Kossuth-díjas író művészeti főtanácsadóként, Keszég László főrendezőként csatlakozik februártól a Szegedi Nemzeti Színházhoz.

Spiró György Kossuth-díjas író művészeti főtanácsadóként, Keszég László főrendezőként vesz részt februártól a Szegedi Nemzeti Színház munkájában. Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a két szakember fő feladata a következő évad előkészítése. A műsor meghirdetése márciusra várható – tette hozzá. A főigazgató úgy fogalmazott, az a célja, hogy értékes előadásokkal növelje a nézőszámot, olyan rétegeket is megszólítva, amelyek majd az ország jövőjét befolyásolják. Spiró György arról beszélt, hogy Magyarországon magas a színházba járók száma: száz lakosra 56 színházlátogatás jut, ami több, mint a környező országokban. A rendszerváltás óta ez a szám nem csökkent, hanem nőtt, a távozó nemzedékek helyébe fiatalok léptek. Ha ez országosan így van, akkor egy egyetemi városban még inkább így kell lennie – mondta –, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a hallgatók a teátrum rendszeres nézői legyenek.

 
Az író kijelentette, „ha nincs közönség, a színház nem létezik”. Ez nem azt jelenti, hogy a közönség igényeit minden határon túl ki kell szolgálni. Egy vidéki város színháza ugyanakkor mindenevő, népszínházat kell csinálni – hangsúlyozta. Keszég László - akinek Spiró György tanára volt a főiskolán - a nyugalmat tartja a legfontosabbnak, szisztematikusan, lépésről lépésre haladva akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak megelégedésére. A szabadkai születésű művész hangsúlyozta, Kaposváron szocializálódott, művész népszínházban, a rendezés során a történetmesélést helyezi az első sorba. A Magyar Színházi Társulatot is vezető szakember főrendezőként a „megnézés” intézményét szeretné erősíteni, a készülő darabokat a bemutató előtt öt-hat nappal – az utolsó pillanat, amikor még változtatni lehet – véleményezve.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés