Senkinek sincs kedve idiótákkal vitatkozni

2016. február 5. 16:29

Geszti Péter
Origo
Egyértelmű, hogy a menekültválság úgy kellett a kormányzatnak, mint egy falat kenyér, de hát minden hatalom szeret a nemzet védelmezőjének szerepében tetszelegni. Interjú.

Meglepett Nemes-Jelesék hihetetlen menetelése?


Abszolút nem. Van ugyanis egy nagyon egyszerű szabály: ha mindenki kiabál, suttogj, ha mindenki suttog, kiabálj. A Saul fia kitalált egy nagyon egyedi formanyelvet, amivel teljesen új szemszögből mutatott be egy számtalanszor feldolgozott, nagyon érzékeny témát. Ráadásul egy olyan ország alkotói csinálták, amelyik nem szeret szembenézni azzal, hogy egykor 600 ezer magyar állampolgárát lökte oda a halálnak. Ez egy nagyon konfliktusos ügy, különösen egy olyan időszakban, amikor a magyar politikai állapotok nehezen egyeztethetők össze a hagyományos európai demokráciafelfogással. 


Ha felkérnének, hogy adj tanácsot egy bevándorlóellenes plakátkampányhoz, visszautasítanád? 


Persze, mindig is volt egy elvi határ. Ez ugyanaz, mint hogy dohánycégnek nem csinálok kampányt, mert ártalmasnak tartom a cigit. Csak mindig érdemes gondolkodni, hogy a konkrét esetben mi a cél. Szerintem belefér a magyar filmek marketingjén dolgozni, mert mindannyiunk érdeke, hogy jó filmek szülessenek, és azok eljussanak az emberekhez. Ez nem politikai vagy ideológiai kérdés, ahogy az se, hogy legyen-e jó a magyar foci. Persze, hogy legyen jó, hajrá, magyarok! Csak az a gond, hogy mindig a politika csapdájába lépünk, így pedig nagyon nehéz normálisnak maradni. Ha Alföldi Róbert, Kovács Ákos, Szörényi Levente vagy Schilling Árpád munkásságát figyelem, nem érdekel, milyen ideológia követőjének számítanak. A művészi teljesítmény érdekel, és az a hatás, amit ki tudnak váltani. 


És ha nem erkölcsi, hanem tisztán marketinges szemmel nézed, milyennek találod az elmúlt évek kormányzati propagandáját? 


Egyszerű dolguk van. Egyfelől nincs más, aki ilyen nagyságrendben és ekkora felületen szólalhatna meg. Másrészt minden médium függ valami módon a kormánytól, ezért tökéletesen tudják finomhangolni, milyen módon üzengetnek a társadalomnak. Ebből a szempontból másodlagos, hogy néznek ki az óriásplakátok. Szerintem egyébként tré az összes, de ez teljesen lényegtelen. Ami számít, hogy az üzenetek csont nélkül átmennek, fel-felébresztve a lakosságban a félelmet, ami mára általánossá vált. Egyértelmű, hogy a menekültválság úgy kellett a kormányzatnak, mint egy falat kenyér, de hát minden hatalom szeret a nemzet védelmezőjének szerepében tetszelegni. Technikai értelemben remekül kihasználták a krízist, és rá is fordultak a 2018-as választási kampányra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"egy olyan ország alkotói csinálták, amelyik nem szeret szembenézni azzal, hogy egykor
600 ezer magyar állampolgárát lökte oda a halálnak. "
Az biztos, hogy erre normális ember nem büszke.
De: ez az "odalökés" tartott 3-4 hónapig talán.
És nem odalökés volt: elengedte a kezüket.
Mint a filmben, amikor a szakadékba zuhant ember csuklóját már tovább tartani képtelen a fent lévő.
Ez közelebb áll az igazsághoz, ez a helyes megfogalmazás.
De a Gesztit erről meggyőzni fölösleges.
Mint ahogy azt is hiába magyarázná bárki Gesztinek, hogy az "Egyfelől nincs más, aki ilyen nagyságrendben és ekkora felületen szólalhatna meg. " állítása szimpla tetves hazugság.

Azért szimpla tetves hazugság - ez is - mert a különböző hírkeresőkön az újságcikkek címei:
95 százalékban kormányellenesek, kormánygyalázók.
Ezt úgy beállítani, mint a kormányuralmat a médiában, ehhez pofa kellene.
Gesztinek az sincs.
Vakkantgat, mint a palotapincsi - megjegyzem, aranyos kis jószágok, amíg nem marnak beléd - és ettől oroszlánnak képzeli magát.
Szocializáció kérdése. Ő ilyenre szocializálódott. Nyilván nem véletlenül.

Szépen felmondta a balliberális paneleket, hogy csináljon egy kis reklámot magának. Ennyi.

A "Schilling Árpád munkássága"-nál mondjuk feröhögtem, amúgy félreköpésre sem méltó a "véleménye".

Geszti Péter maga is a " kiabálj , ha suttognak , s suttogj , ha kiabálnak" elv mentén nyilatkozik . Azaz , ha az általa lenézett tömegnek-többségnek igaza van , akkor is ellentmond , mert ez simogatja meg az egoját , ez tesz jót az exhibicionizmusának : ide nézzetek , milyen különleges megmondó ember vagyok én !...

Úgy tele van a tököm veletek.

Kell botrány, hogy vegyék a lemezét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés