A Szerdai gyerek Belgrádban versenyez

2016. február 8. 9:46
Horváth Lili első mozija is szerepel a belgrádi 44. FEST nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában. A filmszemlén tizenkét kategóriában 110 alkotást mutatnak be.

Horváth Lili első mozija, a Szerdai gyerek is szerepel a belgrádi 44. FEST nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában. A február 26-án kezdődő rendezvény vetítéseire a jegyárusítás a hétvégén kezdődött meg, az eladóhelyeken hosszú sorok kígyóznak. A belgrádi filmszemlén tizenkét kategóriában 110 alkotást mutatnak be. A vetítésre kerülő filmek jelentős része foglalkozik valamilyen módon a migránsválsággal. A mustrát, amely – mottója szerint – eltörli a határokat, a Nedvesség (Humidity) című szerb-holland-görög koprodukcióban készült dráma nyitja meg, amelyben a férj megpróbálja eltitkolni felesége eltűnését, ám egyre több hazugságra kényszerül és egyre inkább elveszíti a talajt a lába alól. 

 

A Szerdai gyerek című magyar filmet március 3-án és 4-én vetítik. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, aki önsorsrontó hajlama ellenére is harcol azért, hogy megszerezze négyéves fia felügyeleti jogát. Az önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan, új szerelemhez vezetik, a régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia. A belgrádi fesztiválon a világ számos országából érkező alkotások mellett hollywoodi produkciókat is láthat a közönség. Bemutatják a Coen testvérek számos világsztárt felsorakoztató, Hollywood aranykorában játszódó Áve, Cézár című filmjét, a Spotlight - Egy nyomozás részletei című, igaz történeten alapuló drámát, amely egy bostoni újság munkatársainak életét követi végig, akik katolikus papok szexuális molesztálási ügyeit derítették fel. Látható lesz a Carol című leszbikus dráma és a transzneműséggel foglalkozó A dán lány című film, valamint a fogságban tartott anya és fia történetét ábrázoló A szoba című dráma is. 

 

A közönség várhatóan nagy érdeklődést mutat majd az 1940-es évek végén feketelistára került hollywoodi forgatókönyvíróról szóló Trumbo című alkotás, valamint az ötvenes években játszódó Brooklyn című film iránt. Belgrádba érkezik Paolo Sorrentino legújabb alkotása, az Ifjúság, valamint Woody Allen filozofikus komédiája, az Abszurd alak és William Shakespeare legsötétebb drámájának, a Macbethnek a legfrissebb feldolgozása Michael Fassbender főszereplésével. A fesztivál fődíjára – amelyet tavaly alapítottak, a Belgrádi győztes (Belgrade Victor) nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra – tizenöt film pályázik. Emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést. A fesztivál részletes programja a www.fest.rs/Program oldalon olvasható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés