Inárritu nyerte az amerikai rendezőcéh fődíját

2016. február 8. 12:24
Alejandro González Inárritu duplázott: az Amerikai Filmrendezők Céhének fődíját ezúttal A visszatérő című filmért érdemelte ki. A Saul fia ezúttal nem nyert a kategóriájában.

Idén is Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező nyerte el az Amerikai Filmrendezők Céhének (DGA) fődíját. A rendezők céhe tavaly is a mexikói filmrendezőnek ítélte oda nagy presztízsű díját a szatirikus hangvételű Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje című filmjéért, amely 2015-ben elnyerte az amerikai filmakadémia Oscar-díját a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában. Három héttel az idei Oscar-gála előtt osztották ki díjaikat szombaton Los Angelesben az amerikai film- és televíziós rendezők. A DGA ítélete az utóbbi 12 díjszezonban 11 alkalommal jelezte helyesen előre a rendezői kategória Oscar-díját, és a céh történetében csupán hétszer fordult elő, hogy az általa legjobbnak ítélt rendező abban az évben nem kapott Oscar-díjat.

 

„Ez az átkarolás, ez az ölelés, amelyet tőletek kaptam, egy kis országnak és ezen ország egész latin-amerikai közösségének szól. Büszkének érzem magam ölelésetektől” – mondta a díj átvételekor könnyes szemmel a mexikói születésű filmrendező. Inárritu olyan rendezőkkel állt versenyben a fődíjért, mint A nagy dobás című Wall Street-i komédiát rendező Adam McKay, Tom McCarthy, a Boston Globe tényfeltáró újságíróiról szóló Spotlight - Egy nyomozás részletei rendezője, Ridley Scott, aki a Marson játszódó Mentőexpedíciót rendezte és George Miller, a Mad Max – A harag útja című posztapokaliptikus akciómozi rendezője. Inárritu A visszatérő című filmje idén már elnyerte a legjobb drámai filmnek járó Golden Globe-díjat, amelyet a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók ítélnek oda.

 

A DGA szombat esti díjátadóján tizenkettő kategóriában adtak át díjakat, idén a céh idén először ítélte oda elismerését elsőfilmes rendező kategóriában, amelyben jelölt volt Nemes Jeles László is A Saul fia című film rendezéséért. Az ítészek a kategória legjobbjának Alex Garlandot, az Ex Machina rendezőjét találták. A televíziós sorozatok mezőnyében a legjobb drámai sorozat rendezője David Nutter lett a Trónok harca című szériáért. A legjobb vígjátéki sorozat rendezőjének Chris Addisont ítélték, Az alelnök című sorozatért. A legjobb dokumentumfilm készítőjének Matthew Heinemanat, a Cartel Land című film rendezőjét választották.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés