Jancsó kultusza töretlen

2016. február 10. 13:51
A legendás magyar rendezőről könyvet írtak, a tavalyi cannes-i filmfesztiválon nagy sikerrel vetítették le a Szegénylegényeket, most pedig tízlemezes DVD-díszdoboz jelenik meg Franciaországban Jancsó Miklós alkotásaiból.

Jancsó Miklós kultusza nem csökkent 2014-es halála óta sem: könyv jelent meg róla Émile Breton tollából, a tavalyi cannes-i filmfesztiválon nagy sikerrel vetítették le a Szegénylegények digitálisan felújított kópiáját, most pedig tízlemezes DVD-díszdoboz jelenik meg Franciaországban az alkotásaiból – írja a NOL.

A francia kiadó, a Clavis Films a szakmai munkán, a szervezésen és a francia feliratok elkészítésén túl vállalta a Szegénylegények felújított kópiájának moziforgalmazását is. A filmet november közepén mutatták be Párizsban, majd vidéki turnéra is elindult. Ráduly György, a kiadó munkatársa szerint más jelentős magyar alkotás külföldi terjesztése sem reménytelen, és a Clavis Films a jövőben is folytatja ezt a tevékenységet.

„A magyar klasszikus filmek potenciá­lis közönsége nem nagy létszámú de mozgósítható. Jól el kell találni a pillanatot, össze kell fűzni az egymást erősítő szálakat, és sokat kell törődni a közönséggel. És a konkrét alkotó és mű felől közelíteni. A nemzeti címkék ma már nem váltanak ki akkora érdeklődést” – fogalmazott a NOL-nak Ráduly.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés