Bábok, bohócok, bojkottok

2016. február 22. 19:33

Csontos János
Magyar Idők
A választói akarat nemcsak a politikai hatalmat, hanem ennek részeként például a kultúrpolitikát is szükségképpen átformálja: az a nézet tehát, hogy a kulturális autonómia automatikusan felülírná a választói akaratot, nemcsak antidemokratikus, hanem demagóg is.

„A választói akarat nemcsak a politikai hatalmat, hanem ennek részeként például a kultúrpolitikát is szükségképpen átformálja: az a nézet tehát, hogy a kulturális autonómia automatikusan felülírná a választói akaratot, nemcsak antidemokratikus, hanem demagóg is. Az írószövetség választmányi tagjaként ezért sérelmeztem, amikor otthonadó szervezetem is aláírta azt a petíciót, amely az NKA új delegálási rendszerét autonómiaelvonásként értelmezte. Nem, nem így van: a politikum épp az autonómiát ismeri el, amikor a pénzosztási mechanizmusba egyáltalán bevonja az alkotói szférát – megtehetné, hogy politikai felhatalmazása révén ezt a hatáskört akár teljes egészében is megtartsa magának.

Hatalmat »ajándékoz« tehát minden ilyen esetben – nem véletlen (bár már elhomályosult), hogy az NKA éppúgy jobboldali találmány, mint a Duna Televízió. A hatalommegosztás mértéke pedig nem szokásjog kérdése: a mindenkori kultúrkormányzat joga és felelőssége. Ennek a kulturális kormányzásnak a gyújtópontjában hosszabb távon az MMA áll (mint afféle önjáró, kihelyezett kultuszminisztérium): mindaddig tehát, amíg ebben politikailag és alkotmányosan változás nem történik, a petíciózásnak körülbelül annyi értelme és gesztusértéke van, mint a kockás ingnek vagy a fekete nővérruhának, amelyek bújtatott pártpolitikai küzdelmek rekvizitumai.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi van?
A művészetben az lesz mérce, ami a többségnek tetszik?!
Mint a mozikban az amerikai gagyi?!

A Duna tévét meg kár volt említeni.
Az egyetlen igényes tévé adót (Sára Sándorék sok éves munkáját) mostanra sikerült közelíteni a borzalmas ker. tévék "színvonalához".

Hála Isten, hogy most ez így van!

MMA választott tagjai?!
Ki választotta őket?

Akkor ez kb. olyan, mint az ellenzéki kerekasztal volt - önjelölt ellenzékiekkel, ill. önjelölt művészekkel.

Mindegy is, szerencsére a művészet nem hatalom-és nem pártfüggő. Legföljebb a "művészek".

inkább '50-es évek!

Nem vettem magamra!:)

Ne tévesszük össze a sok kitűnő művészt Feketével! (Aki mégiscsak az MMA arca. És hát nem egy makoveczi óriás! Inkább kis giccses törpe.)

Tóth Erzsébet egyetlen verse többet ér, mint Csontos összese!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés