Győzelem

2016. február 22. 20:51

Hargitai Miklós
Népszabadság
A magyar miniszterelnök ezúttal a mérleg mindkét serpenyőjébe pakolt, kétféle eredménnyel: lesz (sőt már van) kötelező kvótarendszer, és marad az európai integráció is, közös (?) ideákkal, de többféle szabályrendszerrel.

A kormányfők – köztük Orbán Viktor – aláírásával szentesített megállapodás kimondja: végre kell hajtani azokat a befogadási határozatokat, amelyek a nagy migrációs nyomás alatt álló tagállamok megsegítésére születtek. Két ilyen határozat keletkezett tavaly, és közülük a decemberi a Görögországban és Olaszországban rekedt mintegy 120 ezer menekült kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szól; az is benne van, hogy Magyarországnak a két „frontállamból" összesen 1294 menekülőt kell átvennie. A kormányfő tehát az uniós kvótarendszer de facto bevezetését írta alá.

Igaz ugyan, hogy pert indítottunk a szisztéma ellen az Európai Bíróságon, de az egy bizonytalan kimenetelű jogi eljárás, a realitás viszont más: amíg az EU létezik, a tömeges bevándorlást még akkor sem lehet nemzetállami kormányzati hatáskörben kezelni, ha az érkezők nem általában Európába, hanem közvetlenül Németországba, Svédországba stb. mennének. A nemzeti külön utakat nemcsak a tagállamok egymás közötti szolidaritása akadályozza meg (amelynek a magunk részéről mi eurómilliárdokat köszönhetünk), hanem az is, hogy a nemzetállami logikához történő visszatérésért az eddigi vívmányok többségét fel kellene áldozni.

Magyarország az európai egység (talán csak átmeneti) túlélésével mindenképpen nyert, az angliai magyarok kezének elengedésével alighanem veszített. A magyar miniszterelnök ezúttal a mérleg mindkét serpenyőjébe pakolt, kétféle eredménnyel: lesz (sőt már van) kötelező kvótarendszer, és marad az európai integráció is, közös (?) ideákkal, de többféle szabályrendszerrel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"lesz (sőt már van) kötelező kvótarendszer"

Így van! Egy év alatt 467 lelket sikerült szétkvótázni - Németországba azt is. A tervezett 160 ezerből.

Sajnos van rá esély, hogy muszáj lesz befogadni párezer arabot, ha a nagy országok ezt akarják bevezetni. De azért van különbség aközött, hogy egy kormányfő mindent megtesz azért, hogy ne ez legyen, és aközött, hogy kinyalja a nagy országok vezetőinek seggét.

Orbán vagy nem tudta, mit ír alá, amikor elfogadta a zárónyilatkozatot, vagy tudta, és a kormány-kommunikáció terel az újabb kvótaellenes szövegekkel. Mindkét eset óriási blama.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés