A holokauszt feldolgozása nem magyar, hanem európai probléma

2016. február 28. 11:20

Clara Royer
hvg.hu
Amikor írtam a doktorimat, nagyon fájt, hogy a tehetséges magyar zsidó írók az antiszemitizmus miatt szüntelenül az identitás kérdését feszegették. Interjú.

A Csillag című, magyarra is lefordított regénye a saját identitásunk megtalálását járja körbe. Valóban központi kérdés az életünkben az identitás?


Az volt. Huszonéves koromban még az identitás volt a fő témám. Mára ez megváltozott, mert amit kell, már megtanultam róla. Az identitás társadalmi konstrukció, tudatosan kell megteremtenünk saját magunknak. De egyáltalán nem természetes az embereknek úgy képzelni az életet, mint egy alkotást. Amikor írtam a doktorimat, nagyon fájt, hogy a tehetséges magyar zsidó írók az antiszemitizmus miatt szüntelenül az identitás kérdését feszegették. Ez egy rögeszme volt számukra. Például Komor András nagyon tehetséges író volt. Mégis, az az érzésem, hogy sokkal jobb életművet tudott volna teremteni, ha nem fájt volna neki a két háború közti hétköznapi és irodalmi antiszemitizmus. Voltak, írók, akik jó műveket tudtak teremteni az identitás körül, de a rögeszme egy méreg. Nem mondom, hogy nem fogok változni, de nem aggódom többé azon, hogy ki vagyok. Nem ismerek minden választ magamról, de tetszik ez a vegyesség. (...)

Önnek van rálátása a film nyugat- és kelet-európai fogadtatásra is.

Kelet? Nem inkább Közép? Amikor Varsóban éltem, az nagyon más volt, mint Budapest, Pozsony vagy Prága. Nem mondom, hogy van egy közép-európai identitás, de azért más, mint Kelet-Európa.

Nyugat- és Közép-Európának más a holokauszt és a holokausztfilm recepciója?

Ez csak teória. Ez bonyolult. Minden országnak megvan a saját emlékezete, de én nem húznám meg ezt a vonalat. Tudom, hogy van egy különbség, de már nem 89-ben vagyunk. Nem mondanám, hogy itt, Franciaországban, imádják, de a többségre jó benyomással volt. A baloldali értelmiségben ez vegyes. Néhányan szerették, de néhányan gyűlölték. Igyekeztek néhány hónapja itt polémiát gerjeszteni, de nem sikerült. Nagyon csalódottak voltak, hogy Claude Lanzmann-nak és Georges Didi-Hubermannak is nagyon tetszett a film. De ez egy régi vita Franciaországban. (...)

Magyarországon is újra hallani lehetett az ellenhangokat. Azokét, akik nem hajlandóak elfogadni, hogy a magyar zsidóság története a magyar történelem része.

Magyarországon több mint 150 ezer néző látta, nekem az számít, hogy megnézik. Ez fontosabb, mint a reakciók a Facebookon. De ez régi vita, Bibó István óta. Ember Mária Hajtűkanyar című regényének is az volt a mottója, hogy nem a zsidó, hanem a magyar történelemről van szó. Ugyanez a téma volt variációkkal, amikor Kertész megkapta a Nobelt. Ez mindig jelen lesz. Ellenben ez csak egy rész. Én nem vagyok pesszimista. Franciaként látom, hogy itt sem jobb. Európai pesszimista vagyok. Hogy a holokauszt még ma is egy feldolgozatlan történelmi tapasztalat, az egy dolog, és az egy másik, hogy az elfogadása nélkül nincs jövőnk. Ez nem magyarországi probléma, hanem európai. Nem csak hivatalos álláspont kell, hanem személyes gondolkodás. A felelősséget hetven éve kellett volna vállalni, most mást kell csinálni. A szembenézés jó, de arról kell gondolkodnunk, milyen leckét kapunk ettől. A család, a beszélgetés, az kell. Ez a film segít beszélni erről.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erős és fejlődő országokban, ahol nem élt túl sok zsidó (pl. a császári Németország) elindult egy asszimilációs folyamat, amit a cionizmus, I. vh. és Hitler a visszájára fordított. A nagy létszámú betelepedések miatt Mo-n ez nem volt ilyen egyszerű, és főleg nem gyors, de csak idő kérdése lehetett.

Higgyétek már el, hogy feldolgoztam! Ezerszer! A mai gyerekeknek a nagyapái sem éltek akkor, amikor ez történt.
Sőt! Szeretnénk (szerintem sokan) túl lenni már rajta teljesen és annak örülnénk, hogy ha nem tolnánk az arcunkba heti 1-2 alkalommal hetente.

Ha sokáig hajtogatjuk, hogy antimagyarizmus van, akkor az lesz?
Hagyjanak már békén bennünket, a rohadt életben!
Senki nem bántja a zsidókat, nem azzal kel és fekszik az ember, hogy zsidózzon egy jót.
Nem érdekelnek ezek az öngerjesztő hülyeségek, nőjünk már fel végre!

Attól, hogy valaki zsidó, ne képzelje már azt, hogy a másik nemzetiségbeli ember állandóan ezzel a ténnyel van elfoglalva!

"...hogyan tehetett szert egy kis nép ilyen döntő befolyásra?"
--------------------------------------
Egyrészt a vallásuk, az abban foglaltakhoz való ragaszkodásuk, azután a kereszténység szemellenzős ostobasága miatt, amikor is bizonyos életvitelhez kényszerítették őket, amit azután rendkívül ügyesen a saját előnyükre tudtak fordítani.
No és, a megvetett munkától való iszonyuk.
Igen, ez paradoxnak tűnik, pedig igaz. Volt a szocializmusban egy szólás: "úgy állj oda a munkához, hogy más is hozzáférhessen!".
Na, a zsidók ehhez évszázadokon át maradéktalanul igazodtak és igyekeztek is hagyni mást dolgozni, őket csak az abból lenyúlható haszon érdekelte. A pénzügyi haszon, amit azután könnyű volt akár politikai haszonná konvertálni.

De, gondolom, te inkább a napjainkban látható, már-már mindent behálózó, példátlan - lufiként felfújódó - zsidó befolyás karrierjére kérdezel rá.
Hát ez mögött is egy paradoxon húzódik.
A zsidók számára, történelmük legnagyobb szerencséjét a holokauszt hozta meg.
Néhány milliós veszteség (a hat milliót felejtsük el) érte ugyan őket, de még mindig hol van ez egy háborús veszteséghez, (hol van az oroszok 22-23 milliós veszteségéhez); a túlélőik és azok leszármazottai ölébe egy soha sem látott esély pottyant.
Na persze, ezt fel kellett ismerni és építeni kellett reá egy ideológiával körülbástyázott hatalmas bizniszt. Olyan bizniszt, amely kikezdhetetlen és csinálj bármit, az csakis nekik hozhat hasznot.
És ezt a bizniszt, mivel ugyancsak az európai üldöztetésük okán egy világhatalmi tényezőhöz az USA-hoz sikerült kötniök, 65 éve kurva jól, sőt egyre jobban működtetik.
Lassan dogmává válik, amelytől eltérni fejvesztés és máglyahalál terhe mellett tilos.

Csak azt az ősi igazságot felejtik el, hogy minél magasabban vagy, annál nagyobbat lehet esni.

"Magyarországon is újra hallani lehetett az ellenhangokat. Azokét, akik nem hajlandóak elfogadni, hogy a magyar zsidóság története a magyar történelem része." Ki tagadja?
És fordítva így van?
Vagy le vagyunk szarva?

Bocs, de nem látod jól!
Az áldozat minden népnél áldozat.
Mi nem tudjuk érvényesíteni azt sem, hogy békében, nyugalomban emlékezzünk a magyarságot érintő áldozatokra!
mi vagyunk azok, akik hagyjuk, hogy törpepártok - akik nem feltétlenül nem magyarok, csak pénzért árulják a hazát- minden ünnepünkbe belerondíthatnak, ne álljanak szóba a legitim kormányunkkal és együtt tüntessenek egy amerikai ügynökkel.
Nem nevezzük a trollokat, a celebeket, az eszetlen megmondókat annak, amik!

Nem a zsidóság hozta ezt a szörnyűséget ránk, mi magunk teremtjük meg.
Amíg egymás szemét vájnánk ki, mert elkeseredésünkben, netán félelmünkben elfogadjuk, hogy bárki emberfia belénk törölje a lábát, leginkább fizikai és lelki baksisért, addig nincs nyugalom.
Álnok, pénzéhes, dzsentri módra élő és ítélkező "nagyjaink" vannak korról korra.

Semmiféle együttérzést ne várj ettől a dromedártól.
Ez csak köpködni tud.

A dúsgazdag is lehet rendes becsületes ember, adott esetben áldozat és a szegény is lehet aljas tróger, aki beáldoz.
Úgy tudom, hogy neked is a zsidó Jézus a mérték, a mércéd, nem egy olyan alak, akinek az élete értelme a másik ember bemocskolása.
Nálad nem verte ki a biztosítékot az amit, és ahogyan ez a púpos írt?

Az arabok eladhatnának már végre téged a vásárban, de
egy amorf, tevemúmia kinek kell?

Ha, ha, ha! Jót nevettünk vidéki versenyzőnkön.

Igen. Mondhatnád akkor, hogy ez belügy. Mégsem mondod.
Ha nem vagy tisztában, akkor nem olvastad az Újszövetséget sem. Legalább Mátét és Lukácsot olvasd el. Ott van mindjárt az elején Jézus családfája. Segítek jó? Mt 1, 1-17; Lk 3, 23-38
Kár szembe menned az Evangéliumokkal.

Két példát írok, kíváncsi vagyok, hogy mit kezdesz vele.

Névadás

"Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielőtt még a méhben megfogant volna.

Jézus bemutatása a templomban

Amikor elteltek a Mózes törvényében megszabott tisztulás napjai, felvitték Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak,ahogy az úr törvényében elő van írva: "Minden elsőszülött fiút, az Úrnak kell szentelni." Az áldozatot is be akarták mutatni, ahogy az Úr törvénye előírta: "Egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.""
Lk 2, 21-25

Leírhatnám, még neked, azt a részt, amikor a nép királlyá akarta tenni, mert Jézusban a próféták által megígért Messiás-királyt látták.

Ha Jézus nem lenne zsidó, akkor is ismered a tanítását ugye? Mert a származása ebből a szempontból nem oszt és nem szoroz.
Mit is tanít Jézus? Például az ellenségszeretetről? Ha már ellenségedként kezeled a zsidókat.
Nagyböjt van. Csak szólok.

Nem feledem. Nem a zsidók taszították ki, hanem, a zsidó vezetők, farizeusok, - ők sem mind - szadduceusok, írástudok.
Te pedig ne feledd, hogy mennyien követték, hallgatták a tanítását, hozsannázták a zsidók közül.

Pilátus nem akart részt venni a zsidók vallási dolgaiban. Mint római, nem talált benne semmi kivetnivalót politikailag.

Igen írtam, hogy ez egy zsidó belügynek is tekinthető akár.
Akkor még nem voltak keresztények.
Amikor lettek, azzá váltak, - rengeteg zsidó is, - az Isten akaratából, az Ő segítségével lett.

Fordítva szokás, te keresztények szégyene!
Nem vagyok vénlány és ne is fáradozz azon, hogy mindenkinek beajánlasz, mert hiábavalóság, szélkergetés.
Én gyűlölködöm? Soha életemben nem gyűlöltem még senkit. Ki írta, ezt a másikról? "Ebből a célból bármire képes, aljasságra is, pedig butasága is elég nehezen viselhető."
Nem kell engem elviselned ikszelj ki!
Miféle aljasságról beszélsz? Te amnéziás vagy? Ki rágalmazza a másikat? Ki kötekedik a másikkal? Azt sem tudtam, hogy a világon vagy, amikor odajöttél és lehülyéztél.
Az önvallomásod a torz jellemedről amit Counternek válaszoltál mindent megmagyaráz, te egy sérült, beteg ember vagy. Ezt írtad magadról:

"Én egyébként nem érzem magam nyomorultul, nagyon szeretek kárörvendeni, rosszat mondani másra, és nagyon örvendek ha valaki saját hülyesége miatt előbb-utóbb megbukik."

Vedd fel az okulárédat és nézd meg, hogy milyen jel van a mondataid előtt.
Idézőjel. Ha megjegyeztem volna, nem tettem volna idézőjelbe.
Semmilyen sikert ne remélj, mert a mocskolódásod senkinek nem használ. A lelked már kárát vallotta, bár ezt észre sem veszed, annyira átitatott téged a beteges rosszindulat.

Ez a szokásos mocskolódás teszi teljessé az életedet? Én is keressek jelzőket rád?
Egy hitét gyakorló keresztény emberre írod, hogy szentfazék?
Teve is templomba járó katolikus, nem tudtad? Vagyis szentfazék.
Minek nevezed akkor Vona Gábort? Ugyanis ő is egy hitét gyakorló katolikus. Sőt, még szerzetes is akart lenni.
Ezt nem tudtad? Akkor ő is egy szentfazék!
Milyen pártnak nevezi magát a Jobbik? Keresztény pártnak.
Ezt nem tudtad? Vagyis szentfazék párt!
Minek nevezed Trumpot, amikor a pápával szemben kiállt a kereszténységéért az egész világ előtt?
Ezt már csak tudod!? Akkor Trump is szentfazék!

Magyarországon a "vénkisasszony" jelzőt évtizedekkel ezelőtt mondták arra a nőre, aki nem tudott férjhez menni. Ezek szerint te is 70 év körüli vagy, akárcsak a púpos barátnőd.
És honnan tudod, hogy az vagyok? Mert az öreg púpos azt terjeszti, onnan? Te, mint ügyvéd nem nézel utána, hogy egy állítás igaz e?

Egy nő az nem vihog! Ezt tanuld meg!
Hazudsz, mert nem nevettem ki és nem helyeseltem a meghurcolását. Napokon keresztül magyaráztam neked, hogy egy gyereket nem rugdosunk, de nem fért bele abba a szűk és elfogult agyadba.
Mindig is elleneztem a migránsok bejövetelét, behívását, ittlétét. De te olyan elvakult vagy, hogy oda sem figyelsz, hogy mit ír a másik, csak hajtogatod a magadét, a hazugságaidat.
Az utolsó mondatoddal egyetértek, és mindig is így gondoltam, mint te.

http://kereszteny.mandiner.hu/..

http://www.sokkaljobb.hu/conte..

"a történelmi egyházakkal helyi szinten jó kapcsolataik vannak, számára ez a fontos. „ Keresztényi elveket fektettünk le, kifejezetten partnernek és szövetségesnek tekintjük a történelmi egyházakat. Mi vagyunk az egyetlenegy párt, amelyik a hit- és erkölcstant bevezetné a közoktatásban” – tette hozzá Vona Gábor megjegyezve, bízik benne, hogy a parlamentben a Jobbik be tudja bizonyítani a bírálatokat megfogalmazó egyházi vezetők számára, hogy a Jobbik a valódi keresztény párt Magyarországon."

http://alfahir.hu/vona_g%C3%A1..

"Az olvasó megtudhatja, hogy Vona Gábor másfél éven keresztül egy kolostor padlásán élt ferences szerzetesekkel, hogyan fonódott össze az élete a Jobbikkal, valamint elmeséli azt is, hogy a politika sokáig csak kívülről érdekelte."


http://kereszteny.mandiner.hu/..

"Büszke vagyok arra, hogy keresztény vagyok és elnökként nem engedem majd meg, hogy a kereszténységet állandóan támadják, gyengítsék, ellentétben azzal, amit a jelenlegi elnökünk tesz. Egyetlen vezető - köztük egyetlen vallási vezető - sem lenne jogosult kétségbe vonni más vallását vagy hitét” – hangoztatta Trump nyilatkozatában."

Gondolkodj már el egy kicsit, mielőtt újfent hátba támadsz, amiért, már kértél, - nemegyszer - bocsánatot tőlem.

Már nem bírtam és nem is akartam megállni.

Igen, hatással vagy rám, mert nem tetszik nekem, ahogyan beszélsz és linkeket küldesz az Orbán családról. Az, hogy nincs más témád, hogy senkivel nem beszélgetsz, mert mániákusan csak ez érdekel téged. Nem is értem, hogy egy felnőtt ember miért ilyen beszűkült. Annyi szép és jó dolog van a világon.
Amerikában születtél, Amerikában élsz, miért vagy mégis ilyen megszállottja ennek a témának.
Élhetnél, mint Marci Hevesen, de te nem. Nem vagy happy. Pedig ez nálatok kötelező. Féltem az egészséged.

Ha tönkrement azt csak magának köszönheti. Nem kellett volna rugdalóznia. Sok sok operatőr és riporter volt ott és egyiknek sem jutott eszébe az ami ennek nő létére, és anyaként. De ezt már elmondtam neked százszor. Nem akarom folytatni.

Rómában egy átkelőhelyen várakoztam, amikor egy szép kisgyerek ki akarta venni a szatyromból, amit vásároltam egy drága élelmiszerüzletben.
Rákiabáltam, hogy "Mit csinálsz te?" és még valamit, mire elfutott, csakhogy utána mentem és akkor láttam, hogy egy fiúbanda áll az üzlettel szemben bicikli is volt náluk. Tolvajbanda volt. Odafutott hozzájuk a kis srác. Még odakiabáltam valamit neki.
De eszembe sem jutna megrúgni egy gyereket.
Egy köpésért szájon vágnám, vagy nyakon - mondjuk. De Petrát nem köpte le senki. Nem arról a felvételről vitatkoztam veled, amikor az apa elesett, hanem, amikor 2 gyereket is megrúgott. Az egyik egy kislány. És hasba rúgta. Ezt nem is tagadta, bár bocsánatot nem kért soha. Az elnézés az nem bocsánatkérés.

A titkolás és a nem megmondás között van egy kis különbség. Sosem kérdeztem tőled sem, és mástól sem, hogy hány éves, mert nem érdekel.
Te viszont, már sokszor találgattad, hogy én mennyi lehetek. Ezzel, csak azt érted el, hogy fotonkoton folyamatosan beszólt, hogy új feleséget keresel.
Igen, tök mindegy. Egy netes beszélgetésben ez miért fontos, miért téma?

Neked normális az az ember, aki ilyen lelkületű?
Olvashattad, hogy mit írt saját magáról ez a púpos nő. Belinkeltem neki. Egy kárörvendő, gyűlölködő.
Lehet, hogy ezért "egy tök normális csajszi" neked?

Bennem van rossz érzés, mert láttam, hogy miket írogattál másoknak rólam, csupán csak azért, mert nem értettem egyet Petrával.
Ha nem értesz egyet a feleségeddel valamiben, akkor elmondod mindennek? Nem az van, hogy megpróbálod megérteni az álláspontját? Legalább meghallgatni, együtt érezni vele?
Nem volt szép dolog, ahogyan viselkedtél velem.

Dénia azt írta, hogy mindig ilyen voltál, sőt! Szerintem pedig nem. Velem legalábbis. Bár többször félreértetted azt, hogy kedves vagyok veled, emberszámba veszlek. Pedig, csak erről volt szó.

Nógrádi György mesélte, hogy Németországban, amikor be akart szállni a kocsijába, odajött hozzá négy muszlim, és azt mondták, hogy lemossák a kocsiját. Mondta, hogy nem kell. Erre erősködtek, megint szólt, hogy nem kell, erre körbevették a kocsit és az egyik már nyúlt is be a kocsiba, ekkor elzavarta őket.
Azt mondta, hogy ilyen Németországban még nem történt, nálunk már igen, de a németeknek ez új és mi lesz itt még.
Azóta történt egy és más.

A kis muszlimból még bármi lehet. Akkor sem rúgom meg, ha 10 év múlva robbantó is lesz. Ő nem tehet arról, hogy a szülei idecipelték.

"Remélem, hogy a közöttünk kitört béke tartós marad...
Üdv."

Ez tőled függ. Ha nem bánsz velem szépen, akkor örök harag.

Egy professzorom mondta, hogy: "Tanulják meg, ha egy férfi nem tud szépeket mondani egy nőnek, az nem is érdemli meg."

A feleségeddel beszélj így te bunkó.

Valóban. Se kutyája, se macskája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés