Legalább kitapostam az utat Ákosnak

2016. február 28. 16:08

Lovasi András
Origo
Szerintem egy popzenész nyugodtan beszéljen borzasztó marhaságokat, és soha ne legyen PC. Ezt nálunk ma csak Orbán meg a Jobbik engedi meg magának, míg tőlünk megkövetelik, hogy folyamatosan hiperkorrektek legyünk. Interjú.

Ha már lázadás: épp tíz éve készült a Sztornó cím film, amiben egy adóhivatal által vegzált gimnáziumi tanárt játszottál. Hogyhogy nem kockás ing van rajtad? 

Nincs is kockás ingem. 

Láttalak én már kockás ingben. 

Oké, lebuktam, de az a helyzet, hogy nem érdekel ilyen szinten ez a dolog. Persze, ha valaki megkérdez, elmondom, hogy szerintem óriási baromság ez a Klik, és úgy, ahogy van meg kéne szüntetni az egészet. Viszont nem fogok kockás ingben rohangálni, hogy ezt lépten-nyomon világgá kürtöljem. Borítékolhatod, hogy március 15-én sem fogok kockás kokárdát kitűzni. (...)

És normálisabb lett? Tavaly kisebb port kavartál azzal, hogy egy interjúban helytelenítetted a melegházasságot. 

Hát igen, nyár volt, és uborkaszezonban a popzenészek is okoskodhatnak egy kicsit a politikusok helyett. Kicsit szomorúan láttam, hogy ez a szerintem nem túl izgalmas téma mennyi gombot megnyomott az embereken. Tényleg az most a legnagyobb gond a világban, hogy egy templomban összeadható-e egy meleg pár? Ugye, nem? Ha valaki elvi okokból ellenzi a melegek egyházi esküvőjét, az homofób? Mi köze van egymáshoz a két dolognak? Nekem például semmi bajom nem lenne a dologgal, ha kitalálnának egy másik szót a melegházasságra, lehetne például »melegség«, ugyanolyan jogi státusszal, amilyet a házasság is megkap. Csak ne hívják házasságnak, mert az komolytalanná teszi a szó eredeti jelentését. De jelenleg vitatkozni, érvelni nyilvánosan nagyjából lehetetlen és felesleges is. Sértődött, agymosott harcosok nyomják végeérhetetlenül, és a világrendjükben csak a lövészárok túloldalán lehetsz, ha nem tetszik nekik, amit mondasz. 

Voltak kevésbé véresszájú vélemények is. Sokakat zavart, hogy először azt mondtad, nem kéne viccet csinálni a házasság intézményéből, majd te magad komolytalankodtad el a kérdést a saját esküvőd kapcsán. 

Ez tényleg szerencsétlenül jött ki, de csak a beszélgetés zanzásítása miatt alakult így. Utólag azt gondolom, megspórolhattam volna pár kört, ha nem hagyom az újságírónak összetömöríteni a hosszú történetet, hogyan kötöttem ki katolikusként az esküvőmön egy református templomban. De hagytam, úgyhogy innen az én bajom. Nem mentegetőzésképp mondom, de szerintem érdekes az a Magyarországon kialakult perverz gyakorlat, miszerint a politikusok kiváltsága lett hülyeséget beszélni és felrúgni a politikai korrektséget. Tőlünk ma alapkövetelmény, hogy 0-24-ben bölcsek és megfontoltak legyünk. Szerintem egy popzenész nyugodtan beszéljen borzasztó marhaságokat, és soha ne legyen PC. Ezt nálunk ma csak Orbán meg a Jobbik engedi meg magának, mert ők akarják tematizálni a közbeszédet, míg tőlünk megkövetelik, hogy folyamatosan hiperkorrektek legyünk. (...)

A popzenészek öregedésével együtt járnak a díjak is. Milyen érzés, amikor eszedbe jut, hogy Kossuth-díjas művész vagy? 

Felemás. Egyfelől büszke vagyok rá, másfelől zavar, hogy egyedül kaptam meg, miközben nyilván a Kispállal közösen kellett volna. Neki azonban épp volt egy jogi ügye, ami miatt nem adhattak neki. 

Gondolkodtál azon, hogy elfogadd-e egyáltalán? 

Persze, de végül győzött a kíváncsiság. Nyilván a hiúságomat is legyezgette a díj, de közben érdekelt, hogy az vajon mennyire provokatív, ha én ezt elfogadom. Ebből a szempontból megtaláltam a számításomat, mert sokan alaposan kiakadtak rajta. De legalább kitapostam az utat Ákosnak, nem? Mondjuk ő tényleg megérdemelte, mert ő tényleg igazi művész, meg szebben is énekel.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értem, miért bátják itt sokan, teljesen normális dolgokat mond.
Az ízlésről pedig nem érdemes vitatkozni.
(De gustibus non est disputandum)

Ráadásúl az sem elhanyagolható, hogy milyen kurzusba kapta valaki a Díjat. 2015. március 15-i Díj a ballibantokktól és a Nemzeti Ünnepen inkább fricskaként történt, mint egy kulturális müvészet teljesitményként.

Ezzel az erővel a szocik a jól ismert korábbi Gics-Dijat is adhatak volna.Igaz izlések és pofonok külömböző, s én soha nem fetrengtem a gyönyörtől Lovasi zenei teljesitményétől. Tizenkettő egytucat a kor divatját rövid távon kiszolgáló tömegzene ami felejthető.

And the Germans kill the Jews
And the Jews kill the Arabs
And the Arabs kill the hostages
And that is the news
And is it any wonder that the monkey's confused
He said Mama Mama, the President's a fool
Why do I have to keep reading these technical manuals
And the joint chiefs of staff
And the brokers on Wall Street said
Don't make us laugh, you're a smart kid...
...
Can't you see
It all makes perfect sense
Expressed in dollars and cents,
Pounds, shillings and pence
Can't you see
It all makes perfect sense

Miért nem próbálod te?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés