Ez nem lesz antiszemita előadás

2016. február 29. 14:52

Kern András
Magyar Nemzet
Sajnos nem divat a magyar filmre járás. Siralmas dolog manapság a hazai filmek forgalmazása. Pedig nálunk minden annyira nemzeti – lehetne a filmforgalmazás is nemzetibb. Interjú.

Kezdjük az új filmjével: Gondolj rám.

Jó, induljunk ki abból.

Múlt pénteken néztem meg. Örömmel láttam, hogy több mint egy hónappal a bemutató után is sokan ültek a nézőtéren. Egy magyar filmnél ez óriási siker.

Siker, siker, de nem elég nagy. Sajnos nem divat a magyar filmre járás. Siralmas dolog manapság a hazai filmek forgalmazása. A készítésük nem, arra rendesen adnak pénzt, de a forgalmazásra már azt mondják, hogy az üzlet. Pedig nálunk minden annyira nemzeti – lehetne a filmforgalmazás is nemzetibb. (...)

Szerepel a Heti Hetesben. Komolyan politizál?

Még komolytalanul se. Inkább emberi problémákkal foglalkozom. A politikával az a baj, hogy bármilyen oldalról közelítesz felé, azonnal »egyik oldal–másik oldal« lesz az ügyből. Mindenki haragszik, amit egyáltalán nem tartok jónak. A rendszerváltozásig nekem fogalmam sem volt arról, ki az oktatási vagy belügyminiszter. Azóta egy kicsit érdekel – a Heti Hetes óta munkaszempontból is, de ettől még nem politizálok. Nem is hiszem, hogy az én véleményem sokat számítana. Inkább magánéleti vagyok, mint közéleti. Ha azt hallom: képzeld, egy pasas megevett egy galambot, és szelídebb lett tőle, arra odafigyelek. Viszont amikor arról beszélnek, hogy az akárhányadik kerületi tanácsban korrupció zajlik, az nem annyira érdekel. Sajnos. (...)

Most próbálják a Pesti Színházban A velencei kalmárt. Nem egyszerű darab, hiszen a címszereplő, Shylock nem igazán jóindulatú zsidó uzsorás.

Már most szólok, hogy ez nem lesz antiszemita előadás. Remélem, hogy az én Shylockom valamelyest rokonszenves lesz. Nagyon nehéz a darab, és ez a szerep is. A szövegem úgy kezdődik, hogy Shylock belép a színre, és közli, hogy gyűlöli Antoniót, mert keresztény. Ezt a mondatot Shakespeare bátran leírta 1596-ban. Nem tudta, hogy lesz holokauszt, meg azt se, hogy jön a politikai korrektség, amely szerint más vallását bírálni nem illik. Mondtam is, hogy húzzuk ki ezt a mondatot, ilyet ma nem lehet elmondani a színpadon. Azt mondták: mondjuk csak el és mutassuk meg, mekkora marhaság. Antonio gyűlöli a zsidókat, Shylock gyűlöli a keresztényeket, és mindketten tönkre is mennek a végén, morálisan legalábbis. A jómódú kereskedő kikészül, engem megböknek – hosszan halódom, de ezt a részt még nem próbáltuk. Mindenki elég rosszul jár a gyűlölködéssel. Ez a megállapítás talán nem is annyira idegen a mától. Elég nagy baromság a vallásalapú gyűlölködés, de van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szeretem Kern Andrást, színészileg, emberileg.

Azonban iszonyatos marhaság a holokausztot Shakespearehez keverni.

Attól, hogy volt holokauszt, Shakespeare azt gondolt a zsidókról, amit gondolt.

Ha csak azt nem mondjuk, hogy Shakespeare gondolatai hozzájárultak a holokauszthoz.

Mint mondjuk a magyar numerus clausus-ról is próbálják bizonygatni, hogy az a h. előszobája volt.

Nem volt.

Ja, merthogy éppen a lényeget mondja meg a Kern Andris.

"Ezt a mondatot Shakespeare bátran leírta 1596-ban. Nem tudta, hogy lesz holokauszt."

Pontosan erről van szó. A numerus clausus sem tudta azt, hogy lesz holokauszt. Sőt, a zsidótörvények sem tudtak ezt. Sem a magyar zsidótörvények, sem az amerikai egyetemi szíbályzatok, amelyek nem engedték be a zsidókat.

Horthy sem tudta, Donáth sem tudta, Hóman Bálint sem tudta. A zsidók sem tudták.

Sőt, amennyiben jól tanítják a történelemből, sokáig Hitler sem tudta.

Nem tudta Mussolini, nem tudta Bajcsy-Zsilinszky, nem tudta Kóhn, nem tudta Weisz, nem tudta Szálasi, nem tudta Imrédy, nem tudta Bárdossy.

Talán a jó Isten tudhatta.

Soa! Égő áldozat.

Az Ószövetségi Biblia következő könyve.Rögtön Malakiás próféta könyve után fog következni.

És ha az volt?

De lehet, hogy a mórokat utálta. Bár az igaz, hogy a mód szereplője tragikus alak, míg ez a zsidó pasas nem az.

De ettől még utálhatott bárkit. Például néhány saját brit honfitársát biztosan utálta.

Nem az a bajom Kernnel, hogy tilosban parkolt, hanem ahogy lereagálta.

Nagy szerencséje van Shakespeare-nek, hogy még azelőtt az irodalom egyik megkerülhetetlen alakja lett, hogy beköszöntött volna a PC idiotizmus korszaka.
Ha ma kerülnének elő a művei az ismeretlenből, Shakespeare, az antiszemita, az egész életművével együtt a kukában végezné.

Ez miért is volna marhaság?

Pápistaként vallom az emberek szabad akaratát. Ezt emberek csinálták.

Adott Kern egy jó érvet:

"Ezt a mondatot Shakespeare bátran leírta 1596-ban. Nem tudta, hogy lesz holokauszt, meg azt se, hogy jön a politikai korrektség, amely szerint más vallását bírálni nem illik..."

Ebből azonban azt a téves következtetést vonta le, hogy Shakespearet cenzúrázni kell.

Pedig a Kern féle érv mindenkire vonatkozik.Például a háború előtti magyar politikai, szellemi elit egy jó részére, azokra is, akiknek a szobra miatt most megy az ajvékolás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés