Ez nem lesz antiszemita előadás

2016. február 29. 14:52

Kern András
Magyar Nemzet
Sajnos nem divat a magyar filmre járás. Siralmas dolog manapság a hazai filmek forgalmazása. Pedig nálunk minden annyira nemzeti – lehetne a filmforgalmazás is nemzetibb. Interjú.

Kezdjük az új filmjével: Gondolj rám.

Jó, induljunk ki abból.

Múlt pénteken néztem meg. Örömmel láttam, hogy több mint egy hónappal a bemutató után is sokan ültek a nézőtéren. Egy magyar filmnél ez óriási siker.

Siker, siker, de nem elég nagy. Sajnos nem divat a magyar filmre járás. Siralmas dolog manapság a hazai filmek forgalmazása. A készítésük nem, arra rendesen adnak pénzt, de a forgalmazásra már azt mondják, hogy az üzlet. Pedig nálunk minden annyira nemzeti – lehetne a filmforgalmazás is nemzetibb. (...)

Szerepel a Heti Hetesben. Komolyan politizál?

Még komolytalanul se. Inkább emberi problémákkal foglalkozom. A politikával az a baj, hogy bármilyen oldalról közelítesz felé, azonnal »egyik oldal–másik oldal« lesz az ügyből. Mindenki haragszik, amit egyáltalán nem tartok jónak. A rendszerváltozásig nekem fogalmam sem volt arról, ki az oktatási vagy belügyminiszter. Azóta egy kicsit érdekel – a Heti Hetes óta munkaszempontból is, de ettől még nem politizálok. Nem is hiszem, hogy az én véleményem sokat számítana. Inkább magánéleti vagyok, mint közéleti. Ha azt hallom: képzeld, egy pasas megevett egy galambot, és szelídebb lett tőle, arra odafigyelek. Viszont amikor arról beszélnek, hogy az akárhányadik kerületi tanácsban korrupció zajlik, az nem annyira érdekel. Sajnos. (...)

Most próbálják a Pesti Színházban A velencei kalmárt. Nem egyszerű darab, hiszen a címszereplő, Shylock nem igazán jóindulatú zsidó uzsorás.

Már most szólok, hogy ez nem lesz antiszemita előadás. Remélem, hogy az én Shylockom valamelyest rokonszenves lesz. Nagyon nehéz a darab, és ez a szerep is. A szövegem úgy kezdődik, hogy Shylock belép a színre, és közli, hogy gyűlöli Antoniót, mert keresztény. Ezt a mondatot Shakespeare bátran leírta 1596-ban. Nem tudta, hogy lesz holokauszt, meg azt se, hogy jön a politikai korrektség, amely szerint más vallását bírálni nem illik. Mondtam is, hogy húzzuk ki ezt a mondatot, ilyet ma nem lehet elmondani a színpadon. Azt mondták: mondjuk csak el és mutassuk meg, mekkora marhaság. Antonio gyűlöli a zsidókat, Shylock gyűlöli a keresztényeket, és mindketten tönkre is mennek a végén, morálisan legalábbis. A jómódú kereskedő kikészül, engem megböknek – hosszan halódom, de ezt a részt még nem próbáltuk. Mindenki elég rosszul jár a gyűlölködéssel. Ez a megállapítás talán nem is annyira idegen a mától. Elég nagy baromság a vallásalapú gyűlölködés, de van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szeretem Kern Andrást, színészileg, emberileg.

Azonban iszonyatos marhaság a holokausztot Shakespearehez keverni.

Attól, hogy volt holokauszt, Shakespeare azt gondolt a zsidókról, amit gondolt.

Ha csak azt nem mondjuk, hogy Shakespeare gondolatai hozzájárultak a holokauszthoz.

Mint mondjuk a magyar numerus clausus-ról is próbálják bizonygatni, hogy az a h. előszobája volt.

Nem volt.

Válaszok:
packó | 2016. február 29. 15:13

Ja, merthogy éppen a lényeget mondja meg a Kern Andris.

"Ezt a mondatot Shakespeare bátran leírta 1596-ban. Nem tudta, hogy lesz holokauszt."

Pontosan erről van szó. A numerus clausus sem tudta azt, hogy lesz holokauszt. Sőt, a zsidótörvények sem tudtak ezt. Sem a magyar zsidótörvények, sem az amerikai egyetemi szíbályzatok, amelyek nem engedték be a zsidókat.

Horthy sem tudta, Donáth sem tudta, Hóman Bálint sem tudta. A zsidók sem tudták.

Sőt, amennyiben jól tanítják a történelemből, sokáig Hitler sem tudta.

Nem tudta Mussolini, nem tudta Bajcsy-Zsilinszky, nem tudta Kóhn, nem tudta Weisz, nem tudta Szálasi, nem tudta Imrédy, nem tudta Bárdossy.

Talán a jó Isten tudhatta.

Soa! Égő áldozat.

Az Ószövetségi Biblia következő könyve.Rögtön Malakiás próféta könyve után fog következni.

És ha az volt?

De lehet, hogy a mórokat utálta. Bár az igaz, hogy a mód szereplője tragikus alak, míg ez a zsidó pasas nem az.

De ettől még utálhatott bárkit. Például néhány saját brit honfitársát biztosan utálta.

Válaszok:
packó | 2016. február 29. 15:26

Nem az a bajom Kernnel, hogy tilosban parkolt, hanem ahogy lereagálta.

Nagy szerencséje van Shakespeare-nek, hogy még azelőtt az irodalom egyik megkerülhetetlen alakja lett, hogy beköszöntött volna a PC idiotizmus korszaka.
Ha ma kerülnének elő a művei az ismeretlenből, Shakespeare, az antiszemita, az egész életművével együtt a kukában végezné.

Ez miért is volna marhaság?

Pápistaként vallom az emberek szabad akaratát. Ezt emberek csinálták.

Adott Kern egy jó érvet:

"Ezt a mondatot Shakespeare bátran leírta 1596-ban. Nem tudta, hogy lesz holokauszt, meg azt se, hogy jön a politikai korrektség, amely szerint más vallását bírálni nem illik..."

Ebből azonban azt a téves következtetést vonta le, hogy Shakespearet cenzúrázni kell.

Pedig a Kern féle érv mindenkire vonatkozik.Például a háború előtti magyar politikai, szellemi elit egy jó részére, azokra is, akiknek a szobra miatt most megy az ajvékolás.

Persze, hogy az.

Mivel az nem a te világnézeted, hanem az irántad érzett utálat.

:-)

Nehogy kimosdassuk mar a rohadt nacifasisztajat azon az alapon hogy nem volt meg nacifasizmus! Az mindig volt! Visszamenoleg is! A Vizental posztumusz perelje be!!

Sulammitot hiába kérné fel, mert Sulammitnak nincsenek ráncai.
Magadat ajánlgassad te vén lókötő.

Látom, hogy folyamatosan gondjaid vannak a helyesírással. Csak így egyszerűen írd, "kisimultak", OK?
Olyan egyszerűen, mint amilyen egyszerű véglény vagy.

Azért hívom fel a figyelmét a szövegértési és helyesírási problémáira, mert folyamatosan kifigurázza azokat, akik véletlenül melléütnek.
Nem helyesírási hibát ejtenek, hanem csak simán melléütnek.
Ez meg, mint egy hülye gyerek kigúnyolja őket.
Közben tele van az az egy szurkapiszka mondata is helyesírási hibával.
Egy 74 éves infantilis.

Véglény=egysejtű
Vagyis egyszerű.

De, azt is írhatnánk rá, és még sok más egyebet.

Borzalmasan szeretem a Kernandrist, és - bár a lila gőzök miatt az utóbbi évtizedekben igen ritkán járok színházba, ezt a darabot mindenképp megnézem. Már azért is, hogy összehasonlítsam a Gábor Miklós-féle Shylock-kal. (Zseniális Antonio volt Fülöp Zsigmond ugyanebben az előadásban. Hja: Mennyei Páholy!)

Kern viszonyáról az antiszemitizmus kérdéséhez egyébként sokat elmond az a tündéri történet, amit egy interjúban előadott. Egy alkalommal megy a Margit hídon. Látja, hogy nagy csapat szkinhed jön vele szembe. Átvillan az agyán, most mit csináljon. Ezek biztos majd azt mondják: "Jé, itt van a Kern Andris, dobjuk be a Dunába!" Á, visszafordulni rosszabb lenne - gondolja. Aztán végre találkoznak, néhányan mosolyogva rá is köszönnek. Megy tovább... Na ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés