Oscar-díjat nyert Saul fia

2016. február 29. 5:08
Nemes Jeles László filmje, a Saul fia helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben elnyerte a filmipar legfontosabb díját az idegennyelvű film kategóriában. A Chris Rock által vezetett 88. Oscar-gálán Sylvester Stallone hoppon maradt, a 87 éves Ennio Morriconét állva ünnepelte a Dolby Színház közönsége, Leonardo DiCaprio pedig végre díjra váltotta ötödik jelölését. A legjobb film a tényfeltáró újságírókról szóló Spotlight lett.

Helyi idő szerint vasárnap este adták át a filmipar legfontosabb díjait: Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia Szabó István 1982-es Mephistója után újra megszerezte Magyarországnak a legjobb idegennyelvű film kategóriájának Oscar-díját. „Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatot minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más” – ezekkel a szavakkal mondott hálát a rendező a Dolby Színház közönsége előtt, miután átvette az Amerikai Filmakadémia elismerését.

A legjobb női mellékszereplő díját Alicia Vikander, A dán lány színésznője nyerte el, míg a férfi mellékszereplő kategóriában nagy meglepetésre A kémek hídja-béli alakításáért Mark Rylance győzedelmeskedett. A legjobb eredeti forgatóköny díját a pedofil papok után nyomozó tényfeltáró újságírókról szóló film, a Spotlight írói érdemelték, míg az adaptált forgatókönyvek közül az amerikai ingatlanlufi kipukkadásáról szóló A nagy dobást hozta ki győztesnek az Akadémia. Az élő legenda Ennio Morriconét is elismerték, akinek már ugyan van egy életműdíja, ám most váltott először díjra filmzenéért kapott Oscar-jelölést. Sam Smith a Spectre című James Bond-film betétdaláért kapott díját pedig az LMBT-közösségnek ajánlotta büszke melegként.

A legjobb fényképezés Oscarját idén is Emmanuel Lubezki nyerte, aki az első operatőr az Oscar történetében, aki három egymást követő évben is győzni tudott: két éve a Gravitációért, tavaly a Birdman-ért, most pedig A visszatérőért. A legjobb animációs film az Agymanók lett, a technikai díjak zömét pedig vitte a Mad Max. A rendezői Oscar-t Alejandro Gonzalez Inarritu-hoz került A visszatérőért, ahogy tavaly is, csak akkor a Birdman-ért. A legjobb színésznő Brie Larson lett A szoba-béli megrázó alakításával, ráadásul végre-valahára fellélegezhet az internet: Leonardo DiCaprio ötödik jelölését díjra váltotta. Az este legfontosabb díja, a legjobb film kategóriájának nyertese pedig a Spotlight lett.

Összesen 228 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiába , ha már Puzsér is szurkolt...

Ne menjünk el mellette, elem!
Oszt mi van akkor, ha a legjobb film nem is került a jelölők elé, egyszercsak elkezdik vetíteni valahol a világban?
Mondjuk élőben a Balkánon?

Mert ugye, ez a történet nem díj-képes.

Ez szuper! Gratulálok!

Gratulálok, nagy siker.
Van egy kis félelmem, hogy Nemes-jeles ezután miket fog nyilatkozni?

"Ma meg a gyerekek nem mennek iskolába." - inkább:
"Ma meg gyerekek nem mennek iskolába."

Gratulálok a sikerhez. Az sajnálatos, hogy egy történelmi tragédia művészi bemutatása kellett a tehetséges Jeles csúcsra jutásához.

Viszont a holokauszt emlékét őrizni kell, annak az embertelenségnek nem szabad megismétlődnie. A tükröt naponta oda kell tartani az emberiség elé. Még ha ez sokaknak nem is tetszik.

Nagyon jó film a Jób lázadása. Jelölve volt Oscárra?

Már 59 embernek. Sosem fogom megérteni az ilyen lelkivilágú embereket. Sőt nem is akarom.

Na, ezzel is megvolnánk.
Megkapta a Saul fia, megkapta DiCaprio és Morricone is.
Mindenki boldog, így én is az vagyok!

Sőt!
Világraszóló nagy magyar siker!
Százmilliók láthatták, hallhatták Magyarország nevét, amikor a rendező köszönetet mondott.

A filmtörténetben alighanem példátlan, hogy egy elsőfilmes rendező a világ összes nagy fesztiváljáról elhozza a díjat!

"Te Egy Ostoba, Antiszemita Seggfej vagy!"

Ja, seggfej, mert azt mondod!
Az életben nem tapasztaltad meg, mi az, áldozatnak lenni és mi az, amikor átlép valaki rajtuk.

Az egész szóról szóra igaz!
Különösen ez:

"mint egy nagy, vidám elmegyógyintézeti álarcosbálban; egyszóval mindenki aki számít."

Értéktelen értékek.

Rajtad semmi sem műlik. Neked mindegy, Győzike show, vagy vörös szőnyeges majomkodás, követed a cetlidre írtakat.
Minek is szóltál hozzám?

Gratula a készítőknek. Sajnos a jelek szerint a magyar közvélemény úgy kezeli a filmet és nemzetközi eredményeit mint annak idején Szabó István Mephisto-ját vagy Tarr Béla munkáit. Nyilván kell még néhány évtized, amíg leülepszik a téma.

Végül is kimondta!
Ezzel az előző érvénytelen, úgy gondolom, átgondolta és az utóbbi számít, a helyszín és alkalom sem mindegy.

Nemzetiszínű gratuláció, nagy és közös öröm az elismerés!

A jövő pedig előttünk áll, remélhetőleg még sokáig. Ez egy jó kezdés.

Nem beszélsz magyarul, bugris?

Üde meglepetés lenne, ha egyszer valami művészeti díjat NEM holokauszt/nácizmus témáért nyernénk. De ezzel azért nemcsak mi vagyunk így: Roberto Begnini rengeteg kiváló filmet készített pályája során, Oscart mégis egyedül az egyik legrosszabbért, az Élet szépért és nem a Jarmusch-hal készített valódi remekműveiért (Down By Law, Night on Earth) kapott.

Ne röhögj, kedves medve, talán rájönnek, h. nincs igazuk és egyébként sem annyira vicces.
Nemes Jeles köszönetet mondott Magyarországnak, ettől kezdve ez NAGY MGYAR siker, aminek mindnyájan örülhetünk, és talán a közös öröm többet is ér, mint a magányos, egyéni és egyedi.Olyan ez, mint az olimpia.

Ha nem félnék annyira a történet alapvető borzalmától, meg is nézném. Fiatalabbaknak ez a tudat remélhetőleg nem akkora teher.

Inkább az a furcsa, színtelen, merev, szinte mű nyelv, amire emlékszem, meg arra, h. mennyire nagyon szomorú, szomorú a visszatérés, az élet, megmaradottaktól az átéltek hatására kialakuló elhatároltság tudata.

Amit leír, az életszerűnek és őszintének tűnik a maga borzalmában.

A többi, általam ismert Nobel díjas könyvhöz képest nekem szerényebbnek tűnt, de ez egy ilyen világ.

A németországi zsidó lapnak adott, később vitatott tartalmú nyilatkozatára gondoltam.

Innentől ez olyan, mint egy olimpiai győzelem, mondjuk, pontozásos sportágban, az sem számít, h. sokaknak nem ez a kedvenc sportága, semmi sem számít, csak az, h. a köszönetmondásban benne volt Magyarország és a győzelem ténye.

Éljen! A teljesítményt mindig méltányolni, a sikernek örülni kell és az sem baj, ha egy közösség a magáénak érzi, pedig körülbelül annyi köze van hozzá, mint pl. egy műugró dobogós helyhez.

Ez így van, de nem kisebbítheti a Saul Fia győzelme fölött érzett örömöt.

Van egy regény, a Muránói üvegműves lánya, Theresa Révaytól, ha jól emlékszem. Ezt főleg azért szeretem, mert az egyik főhős szudéta német és a könyv meglehetős részletességgel írja le a szudéta német Kálváriát, amit az oly igen demokratikus cseh állam kivitelezett és aminek fölmenőim is áldozatai voltak, mint oly sok más a cca. 3,5 millió szudéta német közül.

A délvidéki szörnyű vérengzésről a Latroknak is játszott Gion könyv is ír, az is egy infernó lehetett, magyaroknak, németeknek.

Erdély szerte a sohasem egészen civilizált románok követtek el olyan vérengzés sorozatot, ami még az orosz katonai parancsnokságnak is sok volt.

Valahogy nem okvetlenül szeretném, ha ezekről a rémségekről is készülne film. Egyáltalában az, h. ezekről ma már beszélhetünk, jól esik. Ha a Saul Fia kapcsán, akkor az jó, még ha magát a filmet nem is nézem meg, mert nem vagyok képileg is megjelenített, megrendítő, rémes történetre hangolva.

Köszönöm! Ezek közül Az ötödik pecsét a kedvencem könyvben is. De nem hiszem, hogy értették. Ez nekünk nagy film.

Láttad már a filmet? Az ötödik pecsétet gondolom sokszor. A Saul fiát?
A keresztény oldalon fenn van egy videó, ahol a főszereplővel beszélget Sajgó Szabolcs jezsuita páter.

http://kereszteny.mandiner.hu/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés