Oscar-díjat nyert Saul fia

2016. február 29. 5:08
Nemes Jeles László filmje, a Saul fia helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben elnyerte a filmipar legfontosabb díját az idegennyelvű film kategóriában. A Chris Rock által vezetett 88. Oscar-gálán Sylvester Stallone hoppon maradt, a 87 éves Ennio Morriconét állva ünnepelte a Dolby Színház közönsége, Leonardo DiCaprio pedig végre díjra váltotta ötödik jelölését. A legjobb film a tényfeltáró újságírókról szóló Spotlight lett.

Helyi idő szerint vasárnap este adták át a filmipar legfontosabb díjait: Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia Szabó István 1982-es Mephistója után újra megszerezte Magyarországnak a legjobb idegennyelvű film kategóriájának Oscar-díját. „Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatot minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más” – ezekkel a szavakkal mondott hálát a rendező a Dolby Színház közönsége előtt, miután átvette az Amerikai Filmakadémia elismerését.

A legjobb női mellékszereplő díját Alicia Vikander, A dán lány színésznője nyerte el, míg a férfi mellékszereplő kategóriában nagy meglepetésre A kémek hídja-béli alakításáért Mark Rylance győzedelmeskedett. A legjobb eredeti forgatóköny díját a pedofil papok után nyomozó tényfeltáró újságírókról szóló film, a Spotlight írói érdemelték, míg az adaptált forgatókönyvek közül az amerikai ingatlanlufi kipukkadásáról szóló A nagy dobást hozta ki győztesnek az Akadémia. Az élő legenda Ennio Morriconét is elismerték, akinek már ugyan van egy életműdíja, ám most váltott először díjra filmzenéért kapott Oscar-jelölést. Sam Smith a Spectre című James Bond-film betétdaláért kapott díját pedig az LMBT-közösségnek ajánlotta büszke melegként.

A legjobb fényképezés Oscarját idén is Emmanuel Lubezki nyerte, aki az első operatőr az Oscar történetében, aki három egymást követő évben is győzni tudott: két éve a Gravitációért, tavaly a Birdman-ért, most pedig A visszatérőért. A legjobb animációs film az Agymanók lett, a technikai díjak zömét pedig vitte a Mad Max. A rendezői Oscar-t Alejandro Gonzalez Inarritu-hoz került A visszatérőért, ahogy tavaly is, csak akkor a Birdman-ért. A legjobb színésznő Brie Larson lett A szoba-béli megrázó alakításával, ráadásul végre-valahára fellélegezhet az internet: Leonardo DiCaprio ötödik jelölését díjra váltotta. Az este legfontosabb díja, a legjobb film kategóriájának nyertese pedig a Spotlight lett.

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiába , ha már Puzsér is szurkolt...

Ne menjünk el mellette, elem!
Oszt mi van akkor, ha a legjobb film nem is került a jelölők elé, egyszercsak elkezdik vetíteni valahol a világban?
Mondjuk élőben a Balkánon?

Mert ugye, ez a történet nem díj-képes.

Ez szuper! Gratulálok!

Gratulálok, nagy siker.
Van egy kis félelmem, hogy Nemes-jeles ezután miket fog nyilatkozni?

"Ma meg a gyerekek nem mennek iskolába." - inkább:
"Ma meg gyerekek nem mennek iskolába."

Gratulálok a sikerhez. Az sajnálatos, hogy egy történelmi tragédia művészi bemutatása kellett a tehetséges Jeles csúcsra jutásához.

Viszont a holokauszt emlékét őrizni kell, annak az embertelenségnek nem szabad megismétlődnie. A tükröt naponta oda kell tartani az emberiség elé. Még ha ez sokaknak nem is tetszik.

Nagyon jó film a Jób lázadása. Jelölve volt Oscárra?

Már 59 embernek. Sosem fogom megérteni az ilyen lelkivilágú embereket. Sőt nem is akarom.

Na, ezzel is megvolnánk.
Megkapta a Saul fia, megkapta DiCaprio és Morricone is.
Mindenki boldog, így én is az vagyok!

Sőt!
Világraszóló nagy magyar siker!
Százmilliók láthatták, hallhatták Magyarország nevét, amikor a rendező köszönetet mondott.

A filmtörténetben alighanem példátlan, hogy egy elsőfilmes rendező a világ összes nagy fesztiváljáról elhozza a díjat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés