A Jobbik-MSZP-LMP koalíció ötlete

2016. március 8. 15:54

Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu
Azt beszélik a városban, hogy vannak olyan politikai vállalkozók és (számomra ismeretlen) „befolyásos körök”, amelyek avval az ötlettel játszanak, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokon a Jobbik, az MSZP és az LMP laza koalíciója legyőzhetné a bajba került Fidesz-KDNP-t.

Az efféle összefogásnak természetes kommunikációs közege lenne a Simicska-médiabirodalom (szemben a Népszabadság korábbi föltevésével, Simicska láthatólag nem csak a Jobbikot támogatja, hanem a kisebb liberális pártok és a kicsiny PM kivételével az egész ellenzéket), amelyben amúgy is többségben vannak a »romantikus antikapitalista«, euroszkeptikus, ugyanakkor a Fidesz tekintélyuralmi rendszerével és harácsoló »nemzetépítési« módszereivel érthetően elégedetlen hírlapírók. El kell ismerni – habár fogcsikorgatva – evvel összefüggésben, hogy a Jobbik »néppártosodása« nem pusztán látszólagos: a szélsőjobboldali párt változott mind politikai fölfogásában, mind módszereiben, mind retorikájában – de nemcsak a szóhasználatában. Azt is el kell ismerni, hogy ennek az esetleg kialakítandó koalíciónak lehetne esélye, főleg, ha találnának az élére nem gáncsolható, népszerűsíthető, alkalmas figurát, aki nem »pártember«.

Ez a szituáció alkalmas talaja volna a szélsőjobboldal és a szocialista/zöld balközép megegyezésének, de ez csak előföltétel, nem tudatos szándék. Őszintén szólva azért írom ezt a cikket, hogy a szándék kialakulásának lehetőleg idejében elejét vegyük – ha ez a veszedelem csakugyan valóságos, amiben nem vagyok biztos.

Tudjuk jól, hogy ilyen típusú alkalmi egyesülésekre sok a példa Kelet-Európában. Szlovákiában, Romániában az utódpárt összeállt a szélsőjobboldallal korábban, Szerbiában ma is (ott a kormányzó szélsőjobb épp úgy »néppártosodott« és »normalizálódott« az ügyes Aleksandar Vučić vezetése alatt, mint Magyarországon a Jobbik) – és hát a görög Sziriza is összefogott a szélsőjobboldal egyik alakulatával. Mindezek a »szocialistának« nevezett pártok erősen nacionalisták vagy etnicisták (a kettő nem ugyanaz), és az orosz meg a cseh-morva kommunista párt kimondottan sovén és konzervatív. Ezek bizony egymással összeférhető, kompatibilis erők – és ha a Magyar Szocialista Párt elmegy nacionalista irányba (ami nem valószínű, de nem is lehetetlen), akkor ez valódi lehetőség lehet. Sajna, ez hatalmi szemszögből reálisabbnak tetszik, mint az összefogás Gyurcsánnyal, amit a szocialisták amúgy se nagyon akarnak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már tesztelik a technológiát.
"Tapolca, Gyöngyös és Ózd után immár Salgótarjánban is együttműködik az elvileg ősellenségnek számító Jobbik és az MSZP. "

Lehet Jobbik-DK koalició persze, de minek? Mi van a rákövetkező napon?

Mennyire abszurd még elképzelni is, ahogy Tóbiás és Vona osztozkodnak a miniszteri székeken:-)))))))

Válaszok:
hátakkor | 2016. március 8. 20:43

Ebben a kampányolásban lehet valami:-))) szerintem komoly mozgósító erő lehet azoknak a szavazóknak a számára, akik nem kedvelik a jobbikot, nem kedvelik az mszp-t, együtt meg különösen nem tekintik elfogadhatónak őket.
Két legyet egy csapásra egy kormánypárti szavazó:-))))))

Lehet, hogy látványosan nem, de a háttérben már működgetnek együtt.

Ők egy pártban vannak, nem értem az összehasonlítást.

Hamar lehetne előre hozott választás:-)))

Itthon is tervezett a ballib már olajfát, de kiszáradt:-)))

És mi lesz akkor a választások után , a kormányzással ? Ugyanaz lenne , mint ami már a balos "összefogás" után kiderült : patthelyzet , bénultság , cselekvésképtelen acsarkodás . Magyarul : egy ilyen Jobbik_MSZP-LMP koalíciós "győzelem után nem sokkal a Fidesz az előrehozott válazstásokon 80 százalékos többséget szerezne...

Már régen tudjuk, hogy összenövésben vannak.

Ha ezek nyernek, Magyarországnak vége.

Van az a pénz, hidd el!

Ha megpróbálna a Jobbik belépni egy ilyen horrorkoalícióba, akkor egy héten belül leúsztatná Vonát valamelyik csalódott híve a Dunán a Vaskapuig. Azért mindent nem lehet. Továbbá még egy ilyen perverz összefogás sem garantálná a biztos sikert, távolról sem.

Azt elhiszem, hogy van olyan, akinek a gondolataiban ez felmerült, politikailag, hatalomszerzés céljából. A választók szerintem nem tolerálnák.

Sohase mondd, hogy soha!

2018-ban meglátjuk, most viszont nagyon úgy néz ki, hogy kokettálnak egymással.

A Fidesz nem cserélte le.
A baloldal pedig szintén nem cserélte a szavazóbázisát. A DK, Jobbik és MSZP ugyanazzal a "bázissal" dolgozik, mint a régi MSZMP-MSZP, az LMP, Együtt és PM pedig SZDSZ mutánsok.
Berni, Timi, Vadai és Kunhalmi pedig egészen a miniszterségig aggódják magukat a nőtársaikért.

Mielőtt megkérdezed, mire alapozom, elmondom, hogy mindig az jön be a választásokon (baloldal viszonylatában) , amit a mi utcánkban lehet észlelni.
Itt rajtunk kívül mindenki vörös volt, vagy kék, most a többség Jobbikos és LMP-s, de "mérni lehet" az MSZP-t és a a két mutációt is.
A világon semmi nem változott a mi utcánkban a rendszerváltás óta.
Amúgy jól elvagyunk, velünk nem politizálnak csak a Jobbikosok, a többiek nagyon "megsértődtek" a kétharmad miatt, mert megjósoltam nekik.:)

A protest és lumpen szavazóknak egy szint alatt mindegy, hogy Vona, Fletó, vagy Tóbi ( ha lesz még akkor). Ők valszeg vmi pártokon kívűli / feletti fickót futtatnak meg , amolyan Megyó, Falusi modellként.
Aki meg azt hiszi értelmesebb ennél az talán elempézik egyet, ha lesz még akkor.

A lényeg: "mindegy mi, csak ez ne!" Ezzel évtizedeket el lehet baszni.

"Mennyire abszurd még elképzelni is, ahogy Tóbiás és Vona osztozkodnak a miniszteri székeken:-)))))))"

Azért ez a veszély nem fenyeget..

"Lassan itt lenne az ideje a politikai palettán egy ténylegesen nemzeti radikális párt megjelenésének, mert ahogy nézem ez a rész üresen maradt..."

Te légy az első!

"Ha csatlakoznak PM-ék az Együtt-tel, Thürmerék(A Pál utcát elfoglalni akaró Vörös ingesekkel). Lehet, -és Nem Lehet
Más a Politiká-val, A Magyar Liberális
Szoliter Párttal(Egyedüli egy szem gyémánt)Meg a még ezután kreálandó Norvegicus-okkal(Címerállatuk a Rattus norvegicus.
Akkor megálljunk és mondjuk egy szívvel, sok (betömendő)szájjal: Végre itt van már- nem a Kánaán-hanem a Pozsgay Imre bácsi kimúlt NÉPFRONTJA!"

Ez így együtt már 2%, de legyen 4%

És közben Kónya elvtárs is meglátta a piaci rést - igazi baloldali pártot alakított, nem ilyen szarokat.

TGM-Jobbik koalició nem lesz akkor már inkább?

Minden megtörténhet. De gyorsan véget ér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés