Éhező művészek

2016. március 11. 13:12

Karafiáth Orsolya
24.hu
A művészi produktumukból csak szűk réteg tud megélni, mindenkinek valami másba kell fognia, valamibe, ami csak rabolja az elmélyült alkotástól az időt.

„Aki ma Magyarországon művész, az még mindig valami gyanús személy, olyasvalaki, akinek nem kell fizetni, hiszen nem is dolgozik. A művészi produktumukból csak szűk réteg tud megélni, mindenkinek valami másba kell fognia, valamibe, ami csak rabolja az elmélyült alkotástól az időt.

A képzőművészek nagy része szinte nyomorog. Tanítani próbálnak, de egyre kevesebb a tanítvány, mivel mindenkinek egyre kevesebb a pénze. Vagy ha van is elég tanulni vágyó, nem kérhetnek megfelelő összeget. Míg tőlünk nyugatabbra a vállatok nagy része igen sokszor hív művészt, ha problémát kell megoldani, pusztán azért, mert rájönnek mennyit számít, hogy a művész másképp látja a világot, és igen gyakran vesznek dekorációnak kortárs alkotóktól műtárgyakat, nálunk ez még csak álom.

Ismerek remek festőt, aki utcai portrézással, karikatúrázással próbál nyáron pénzt keresni, míg év közben egy gimnáziumban oktat rajzot, egy másik név pedig éttermek falát pingálja. Szégyen. De nem az ő szégyenük. (...)

A tehetség nem attól virágzik ki, ha valakinek nincs mit enni, és kikapcsolják nála az internetet. Ideje lenne megérteni, hogy amíg egy orvos operál, egy pék kenyeret süt – azaz azt csinálják, és azért kapják a fizetésüket, amihez jó esetben értenek – , addig a művész épp azért lett művész, mert az íráshoz, énekléshez, szobrászathoz ért. Nem kellene, úgymond, másból megélnie, hogy hobbiszinten a jónép és a hatalom megengedje neki, hogy úgymond művészkedjen. A művészet nem hobbi. A művészet hivatás.

A társadalom fejlettségét illetve fejletlenségét kellőképp mutatja, mennyire becsüli meg a művészetet, a kultúrát. Persze, mit csodálkozunk, focista a miniszterelnökünk…

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyebár a művészek egy része nyiltan vallja, hogy csak önmagának alkot, a közönséget lenézi, esetleg provokálja hitében, meggyőződésében. Toldjuk meg, hogy még az olyan műfajokban is, amelyek műveléséhez (pld. filmezés) hatalmas közösségi erőforrásokra van szüksége.
Mindezek mellett az életvitelük fenntartásához, a megélhetéshez a társadalomtól (az államtól) kérnek pénzt. Ezért nyujtják a lekezelést, a kissebb állam követelését, elvárnak megrendeléseket stb. Döntsék el a hölgyek és urak, hogy mit akarnak.

Ha alkotnak és az alkotásuk a kutyának sem kell, akkor csináljanak valami olyasmit, amire szüksége van a társadalomnak. Mindnyájan ezt tesszük, ha meg akarunk élni, a kedvteléseinkre a munka után kerítünk sort.

erre tökéletes példa a velencei dózsék mecénáskodása

mivel művészetből már akkor SEM lehetett megélni, ezért kellett egy pártfogó...


Orsikának is kellene már egy pártfogó, aki jóóól a pártját fogja!

:DD

Ha esetleg valaki az éhezők közül dolgozni is szeretne, mármint termelőmunkát végezni, akkor szóljon, tudok nekik munkát szerezni. Persze megfelelő kvalifikáció mellett. A rajz tudás kevés, a festő az jó, mert könnyen átképezhető szobafestővé, azok jó része is már elment itthonról.

Verset írni meg nálunk mindenki tud, az nem egy nagy kunszt, sokan még jobbat is, mert ez a hölgy, aki a feltűnési viszketegségén túl, nem sok érdemit tett le az asztalra.

Az igazán jók megélnek, ez jelzi a szakmai kontraszelekciót. A közepesek, gyengék mindenütt lejjebb sorolódnak a rang -és fizetési listán.

S van még egy ötletem, el lehet menni Párizsba...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés