Egyezmény

Megállapodott a migrációs egyezményről az EU és Törökország

2016. március 18. 17:17
Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének közlése szerint az uniós és a török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak a migrációs egyezményről. Törökország visszavesz illegális migránsokat, cserébe az EU menekülteket vállal át Törökországtól. A török állampolgárok már nyártól kezdve vízummentesen utazhatnak Európába, a Törökországnak nyújtott segítséget pedig hárommilliárdról hatmilliárdra növelik.

Megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és a török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A volt lengyel kormányfő a Twitteren közölte, hogy egyhangú megállapodás született a tanácskozáson.

A tárgyalások sikeres lezárásáról számolt be Taavi Roivas észt miniszterelnök is, aki szerint az egyezmény fordulópontot jelenthet a menekültválság kezelésében. Mint hangsúlyozta, döntő fontosságú az elfogadott alkuban foglaltak azonnali végrehajtása, amelyhez a felek mindegyikének hozzá kell járulnia.

A Politico összegzése szerint Törökország visszavesz illegális migránsokat, cserébe az EU menekülteket vállal át Törökországtól. A török állampolgárok már nyártól kezdve vízummentesen utazhatnak Európába, a Törökországnak nyújtott segítséget pedig hárommilliárdról hatmilliárdra növelik. Emellett az EU megnyit egy újabb „fejezetet” az ország EU-csatlakozási tárgyalásaiban. 

Mindenki elégedett

Az Európai Unió és Törökország pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján létrejött migrációs egyezmény teljes mértékben összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést követően. Sajtótájékoztatóján a volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, az Európába irányuló irreguláris migráció megfékezését célzó megállapodás március 20-án lép hatályba. Tusk szerint kiegyensúlyozott egyezményt sikerült tető alá hozni, amely elfogadható a felek mindegyike, köztük Ciprus számára is. Az Európai Tanács elnöke mindazonáltal hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Kifejtette, szükség van az EU külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére.

Ahmet Davutoğlu török kormányfő szerint is nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről Törökország és az Európai Unió között. Sajtótájékoztatóján a török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Várjuk a feltételeket.

Az USA nélkül (Obama egy béna kacsa) az Unió ennyit tud elérni. A törökök arra hivatkoznak, hogy 2,5 millió migráns már náluk van, a gazdag olajállamok meg csak mecsetet akarnak építeni...(Erre kellett volna az USA nyomásgyakorlása, hogy komoly összeget adjanak hiszen a gyerekeknek nincsen iskola.) Arra leszek kíváncsi, hogy a migránsok önkéntes szétosztását hogyan képzelik, mert nincs túl sok befogadó állam. Az embercsempészeket akarják leállítani és talán abban bíznak, hogy már átjöttek megírják, hogy nincsen csokoládéból a kerítés és a szabályokat be kell tartani, mert különben mennek haza.

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Törökországba, most akkor milyen álláspontot kell képviselnünk vízum ügyben?

Mandi honnan posztolt, mivel köszönő viszonyban sincs azzal amit tegnap az eu 28-ak ma a Törökök elé tárnak.

Ami fennt megjelent az a korábbi török javaslatot tartalmaza ami a multkori csucson volt és lett elhalasztva.

Mai Török-EU megállapodás köszönőviszonyban sincs ezzel.

Nekünk is sikerült átvinni az akaratunkat oly modon, hogy szinte minden paszus végén leszögezik, hogy csak ŐNKÉNTES ALAPON lehet migránsokat áttelepiteni. Ezzel Magyarországnak van mozgástere és döntési helyzete ami a népszavazás kapcsán annak eredménye kapcsán saját hatáskörben dönthetünk.

Azért ezzel még nincs vége ahogyan a brüszelitákat ismerjük, mert trükközés nem áll mesze tölük ahogy a 120.000 kötelező kvotákat törvénytelenől beemelték amit mi Biróságon támadtunk meg a Szlovákokkal együtt.

A harc megy tovább.

Válaszok:
veletlen | 2016. március 19. 0:43

A törökök igazán várhattak volna a megállapodással május29-ig. Ugyanis 1453.május 29-én foglalta el II.Mezid szultán Konstantinápolyt. Amivel állandó bázist építettek ki a keresztény Európában.

Hát egy kicsit sokáig tartott, de most pont kerül a török kaland végére, elfoglalták Európát.

Orbánt is zsarolhatják, biztosan le fog feküdni Ankarának - előbb persze Merkel fogja térdre rogyasztani -, fel fogják idézni, hogy már II.Mezid táborában volt egy Orbán nevezetű ágyúöntő. Ez történelmi tény. vagyis ez Orbán, talán a mai Orbán család elődje lelkesen harcolt a törökök mellett.

Nem is tudom, hogy az angol és a német helyett milyen nyelvet kezdjünk el tanulni, beszélni. Az arab is fontos, de a török tudása még égetőbb lesz. S akkor még nem beszéltünk a vallásról. Európa - közte Brüsszel - üresedő templomait lassan át kell alakítani mecsetekké. Rómában már régóta áll a nagy mecset, Bukarestben is épül egy hatalmas belőle, de Moszkvában is.

Budapesten mikor és hol fog épülni az első belőle? tarlós már tárgyal erről? Krakkó helyett nem kellene valami török várost testvérül választani? Vagy Krakkóban fogunk menekülni? S mi lesz a magyarországi zsidósággal?

Orbán pasa miként látja a jövőt? Van egyáltalán jövőnk?

Ennyit a nemzetközi jogról, ha arról van szó, mindenki szarik rá, és ez így van jól, az ember legyen rugalmas és realista.

Na fasza, parszazezer migrans helyett most kapunk 80 milliot

Hát figyelj, korábban itt arról ment a duma, hogy nemzetközi jog, Genfi egyezmény stb. na meg persze az emberség követelménye, hogy befogadjuk ezeket az embereket.
Most pedig azt ünnepeljük, hogy minden nemzetközi jogot és emberségi szempontot figyelmen kívül hagyva a félkegyelmű Erdogan lesz az Unió verőlegénye ebben az ügyben.
Álszent egy bagázs...

- Tudod mit kapsz, mikor az EU vezetőt kiveszed a mosógépből?
- ???
- Tiszta hülyét.

Pedig ez a megállapodás éppen arról szól, hogy bizony a menekültek a szomszédos Törökországnál lehetőleg ne menjenek tovább.

Hétfőn tisztábban látunk majd.
A megállapodás teljes mértékben szinkronban van az UNIO-s és a Nemzetközi joggal. (Tusk).
Nem lehet származás miatt kitoloncolni senkit. Merkel szerint is kemény idők jönnek.
A feladat (Migráns-ügy, visszatoloncolás, Törökország csatlakozása) terjedelmében nem fér bele két napba.
Tehát ne várjunk sokat. Konkretizálva jelenleg semmi. Az Idomeniben lévőket kvóta szerint elosztják. (Ez is felmerült).
Orbán szerint nincs kötelező szétosztási elem.
Szóval , majd meglátjuk.
A helyzet nem teljesen megnyugtató, a görög-macedon határon veszteglők még bármit is tehetnek, nem akarnak táborba menni.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. március 18. 19:58

A mostani megállapodásban nincs szó százezrekről, kizárólag a most Görögországban tartózkodó menekültek átcseréléséről van szó.
Ez bagatell ahhoz képest, hogy mennyi menekült van Törökországban.
De tegyük hozzá, hogy az már csak a törökök fineszességén múlik, hogy mennyit hoznak ki ebből az üzletből, én bízom benne, hogy beszopatják a brüsszeli tuskókat.:)

Válaszok:
bini | 2016. március 18. 20:04

Egyszer valahol Európában.

Összeül az Európa Tanács. Az elnöklő köszönti a megjelenteket, majd megkérdezi:
- Ma miről tárgyaljunk?
Nagy csend, majd megszólal a német képviselő.
- Vitassuk meg hogyan csinálunk fából vaskarikát.
Vitatkoznak, majd megállapodnak, hogy tíz nap múlva ismét összejönnek.

Össze is jönnek. Az elnöklő köszönti a megjelenteket, majd megkérdezi:
- Ma akkor miről tárgyaljunk?
Nagy csend, majd megszólal a német képviselő.
- Vitassuk meg hogyan csinálunk vasból fakarikát.
Vitatkoznak két napig, majd megállapodnak, csináljanak olyan karikát, amely beül vas, kívül fa. A felhasználásáról pedig majd később döntenek.

Válaszok:
Morgen | 2016. március 18. 20:29

;-)

Addig gyakorold: sálom áléchem, sálom áléchem, sálom áléchem, .....

Válaszok:
Morgen | 2016. március 18. 20:32
Morgen | 2016. március 18. 20:40

Mi van azzal a másfélmillio illegálissal akik közül főleg németországban koborolnak többszázezren és még nincsen elbírálva a kérvényük, mert még el sem jutottak odáig, hogy beadják. Sem az idetitásuk, sem a valódi származásúk nincs tisztázva. A szándékukról meg már jobb nem beszélni.

Pietro Paolin vatikáni államtitkár ma Skopjeban, a püspöki palota megnyitóján azt nyilatkozta, hogy: "Megalázó lezárni Európa kapuit a migránsok előtt."

Hol vagyunk már a keresztes hadjáratoktól? A zsidó-keresztény gyökerű Európától...

Válaszok:
Morgen | 2016. március 18. 20:33

Én csak abban bízom, hogy a kereskedelmük úgy felét az Unióval bonyolítják le, így egy embargó, ami egy durva lépésüket követné, az őket is komolyan sújtaná..

Pedig már többször mondtam, hogy lehet vasból fakarikát csinálni. Van már, ahol sikerült.

Én bízom a nemzetközi jogban és az UNIO-s jogban, tehát jogomban áll gyakorolni. :)

A ballib is ezt mondja.
Csak azt ne mondd, hogy ők is keresztények.

Válaszok:
Türelem | 2016. március 18. 20:51

Van jobb is!
Már csak dönteni kell: Junckernek, vagy Merkelnek kell öltözni.
Mindkét esetben burkában.

Holnaptól lopom az áramot, mert gyűjtök.....

Apropo!
Nem állt fenn a szökés veszélye.........

Ismerheted az álláspontomat. Egyetlen egy muszlimot sem engednék be az országba. S nem tudok azonosulni a Vatikán, a pápa irányvonalával sem.

Válaszok:
Morgen | 2016. március 18. 20:58

Egyet tudunk érteni, de jó lenne, ha az Általad vázolt forgatókönyvet nem kellene életbe léptetni. Persze készülni erre nem lenne haszontalan.

Ha figyelemmel kíséred a külügy apró lépéseit,a diplomáciai kapcsolatok történésit, akkor a mozaikokból össze lehet rakni néhány érdekes dolgot.

Azt gondolom, rájössz, hogy tökmindegy mit gondolsz.
De gondold!

A politika nem arról szól, ami látszik.

Hát, hogyne!

Majd a Pukli megoldja.

A törököknek bejött a migránsfegyver, sikeresen megzsarolták az EU-t. Ennek még nagyon súlyos következményei lesznek.

Na már most, Törökországot kötik az EU-hoz, vagy az EU-t Törökországhoz?

Nem a nagyobb hal fogja bekapni a kisebbet.

De hol vannak a zemberi jogok meg minden?

A török-EU megállapodás nem egyenlő az EU-n belüli "nincs kötelező kvóta" megállapodással.

Figyelj oda, hogy a neved helyesen legyen ráírva...

Jaj de szépen hangzik.

"A török állampolgárok már nyártól kezdve vízummentesen utazhatnak Európába, "

Ez gyorsan ment! És ilyen szélsebesen miért nem lehet azonnal védelem alá helyezni az unió teljes déli határát? Aztán lehet csereberélni, de így, hogy még a törökök is megindulnak, és mellettük ki tudja, hány egyéb bevándorló hamis vízumokkal!!!??? Nos, Európa véged van!
Megköszönjük a hozzáértő nyugati, és uniós vezetőknek! Remélem megkapják méltó jutalmukat a "szakértelmükért" és "rátermettségükért"!

Igazad van latod, ez a kerdes is regota erik...

Akkor most kapaszkodj meg, Europa vezetoinek CSAK ! Europa erdekeit kell nezni. Barmilyen meglepo. Erre: "Itt nem csak Európa érdekét kell nézni, hanem "

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés