Kende Péter-i aljasság a színházban

2016. március 24. 10:06

Szikszai Péter
Magyar Idők
Van az a sanda gyanúm, hogy az ellenzéknek agyára ment az ellenzékiség, és dühükben elkezdték rángatni a kormánypárti politikusok magánéleti szálait.

„Máté Gábor, színigazgató átlépett egy határt. Mindjárt mondom, miért.

Nemrég mutatták be a budapesti Katona József Színházban Pintér Béla darabját, amely egy vidéki polgármester magán- és közéletéről szól. A dráma egy csúnya pletyka alapján íródott, de mivel jól lehet vele égetni a jobboldalt, az alkotók zárójelbe tették a tapintatosságukat. Kellő rosszindulattal született meg tehát A bajnok című színmű, amelyben a város korrupt és kicsapongó életet élő vezetőjének felesége leszbikus kapcsolatba keveredik egy olimpiai aranyérmessel.

Persze a darab rendkívül agyafúrt módon áthallásos, mindenki tudja az első perctől, hogy egy fideszes potentát a főhőse. A széksorok között először csak halk kuncogás terjed, amely később fergeteges hahotázásba csap át minden kormányt fricskázó poén alkalmával. A rendezés pedig olyan bátor szellemű, mint egy Pukli István-szónoklat, és úgy, de úgy megragadja a valóságot, mint Juhász Péter a milliós adományt. És a színház nemhogy tükröt tart a morálisan mélypontra süllyedt közélet elé, hanem egyenesen a politika arcába kiáltja – mit kiáltja -, ordítja a nép megvetését. A sztori felettébb tartalmas: van benne félrekúrás, »asszonyállatozás«, mutyi, gátlástalan politikai kommunikátor, minden, ami egy jó kis össznépi ellenzéki felbuzduláshoz kell. A nézők tehát úgy kacsingathatnak össze másodpercenként, hogy a végén szemtengelyferdülésük lesz, de olyan katarzist élnek át, hogy a színház után lelkesen fizetnek elő a 168 órára.

Szóval. Van az a sanda gyanúm, hogy az ellenzéknek agyára ment az ellenzékiség, és dühükben elkezdték rángatni a kormánypárti politikusok magánéleti szálait. Értem, hogy ezt kínjukban teszik. Hiszen az SZDSZ szóra már nem ad találatot a Google, a megváltónak hitt Bajnai talán már libát tenyészt valahol vidéken, a hajdani liberális politikára pedig csak az emlékeztet, hogy a színházba menet végig kell menni a hajléktalanok által összevizelt Ferenciek terén. Így a Fidesz-diktatúra sokadik ciklusában már érthetően kezdenek elszabadulni az indulatok, a megkeseredett ellenzékiek bele-belegyalogolnak egy-egy privát szférába, hátha az meghozza a kívánt politikai eredményt. Az »orbántakarodjozás« már egy diáksztrájk esetén is túl korrekt politikailag, ki kellett találni valami ütősebbet.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos, nem láttam az előadást, de a fentiek alapján nem is fogom.

Őszinte együtt érzésem az érintett volt házaspárnak.

Most a tabuk lerombolásának korát éljük. Fellazították az emberi, viszonylag békés együttélés évszázados szabályait.

Sokat lefetyelnek emberi jogokról, szabadságról, de az egész a pénzről szól. Folyik a lázítás pl. az EU-s támogatások fölhasználásával kapcsolatban, felejtve az előző társaság cifra ügyeit.

Talán az lenne a helyes válasz, ha az érintett házaspár jegyet váltana az első sor sorközépre és csakazértis, rezzenetlen arccal végigülné ezt a szennyet, a szünetet beszámítva, testőr nélkül. Ez a csürhe magáról állított ki szegénységi bizonyítványt.

Ennek a házaspárnak van ha jól tudom, három közös gyermeke. A legnagyobb, ha jól emlékszem, műkorcsolya bajnok, a legkisebb a várva várt kisfiú. A színdarabot műsorába illesztő színház szerintem túllépett egy határt.

A véleményem teljesen független attól, van-e valóság alapja a színdarab tartalmának. Még ha a férj közszereplő is, magánügy. Sok fura dolgot tud hozni az élet, végül is az bizonyára tény, h. elváltak. A darab lényege gyűlölet esszenciának tűnik. A válás, különösen, ha gyerekek vannak, mindig keserves, semmiképp sem spektákulum.

Ezután telesírni a NY-ot az itteni rettenetes félelemről, elnyomásról, kiszolgáltatottságról mindent elmond ezekről.

Még emlékszem a GFG ügyre. Nagyon gyorsan elítélték a saját oldaláról.

Ötletes aljasság, mert Máté Gáborék mondhatják, hogy az író onnan veszi az ihletet, ahonnan akarja és ők nem is ismerik a két évvel ezelőtti kacsamagazin szintű mocskolódás szereplőit. Eközben nincs az az ember, aki nem rájuk gondol a színházban és a színházon kívül egyaránt. A politikusnak tűrnie kell, kapott ő már nagyobbakat is és az még eszdéeszék számára is nyilvánvaló, hogy a kritikákból kihámozható politikus-karakter nem illik rá. De szegény felesége meg a sportolónő helyében nem szívesen lennék. Velük szemben igazi gyalázat ez a "színház".

Ha a fentiektől elvonatkoztatunk, nem tagadható meg a szellemi orgia az eszdéesz egykori népétől sem. A magam részéről örülök, hogy már csak ilyen jut nekik és önkritikusan bevallom, hogy kissé kárörvendő vagyok, mert annyiszor aláztak meg közvetlenül is, de elsősorban szellemileg 1989 és 2010 között, hogy nagyon nehéz volt mentálisan épen túlélni.

Máté Gábor egy legenda volt számomra kaposvári színész korában és számos fantasztikus alakítására emlékszem a Katona fénykorából. Sajnos ő lett az egyik megteremtője a politikai propagandaszínháznak, amely kiszorította, kimarta a katartikus színházfelfogást a társadalomkritikus színházakból, s amely miatt ma már inkább nem járok színházba. Nem tudom miért gondolja, hogy a színházban döntök arról, hogy hová szavazok. Én Székely Gábor szolnoki színházán nőttem fel, miért érdekelne az aktuális színházi politikai orgia műfaja. Ma már megvetem Máté Gábor "művészetét".

Mert ön ott volt a hölgyek között az ágyban, vagy honnan tudja? Abból, hogy a politikus egy külföldi útjára nem a feleségét, hanem a titkárnőjét vitte magával, vagy abból, hogy a feleséget és a sportolót együtt látták színházban még max. annyi következik, hogy válságban volt a házasságuk. Bármilyen furcsa, de ilyesmi még egy politikus házasságával is előfordul, egy bizonyos életkorban pedig szinte minden házasságban. Aztán az egyik házasság túléli, a másik nem.

Kösz a bizonyítékot. Tartsd meg magadnak.

Nem fogják megvonni.
Van erre a hangra, téma választásra társadalmi igény. Bokrosra háromszáz ezren szavaztak a főpolgármester választáson.

Nem is kell megvonni. Nem ez a megoldás.

Az idő fogja megoldani, remélhetőleg.

Noha ez egy nehezen eldöntendő kérdés, de nem gondolom, h. szándékosan csinált volna ez ügyben magából Bencsik bocsánatkérőt. A névazonosság, Gallóné harcos kiállása egy vele nyilván nem azonos oldalon álló kormány ellen tévesztette meg, és mit tagadjuk, h. erre a kerékre jár az agya, pedig a Péter nagyon gyakori vezetéknév. Nem szólt benne a vészcsengő, h. ez így túl egyszerű lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés