Kende Péter-i aljasság a színházban

2016. március 24. 10:06

Van az a sanda gyanúm, hogy az ellenzéknek agyára ment az ellenzékiség, és dühükben elkezdték rángatni a kormánypárti politikusok magánéleti szálait.

2016. március 24. 10:06
Szikszai Péter
Magyar Idők

„Máté Gábor, színigazgató átlépett egy határt. Mindjárt mondom, miért.

Nemrég mutatták be a budapesti Katona József Színházban Pintér Béla darabját, amely egy vidéki polgármester magán- és közéletéről szól. A dráma egy csúnya pletyka alapján íródott, de mivel jól lehet vele égetni a jobboldalt, az alkotók zárójelbe tették a tapintatosságukat. Kellő rosszindulattal született meg tehát A bajnok című színmű, amelyben a város korrupt és kicsapongó életet élő vezetőjének felesége leszbikus kapcsolatba keveredik egy olimpiai aranyérmessel.

Persze a darab rendkívül agyafúrt módon áthallásos, mindenki tudja az első perctől, hogy egy fideszes potentát a főhőse. A széksorok között először csak halk kuncogás terjed, amely később fergeteges hahotázásba csap át minden kormányt fricskázó poén alkalmával. A rendezés pedig olyan bátor szellemű, mint egy Pukli István-szónoklat, és úgy, de úgy megragadja a valóságot, mint Juhász Péter a milliós adományt. És a színház nemhogy tükröt tart a morálisan mélypontra süllyedt közélet elé, hanem egyenesen a politika arcába kiáltja – mit kiáltja -, ordítja a nép megvetését. A sztori felettébb tartalmas: van benne félrekúrás, »asszonyállatozás«, mutyi, gátlástalan politikai kommunikátor, minden, ami egy jó kis össznépi ellenzéki felbuzduláshoz kell. A nézők tehát úgy kacsingathatnak össze másodpercenként, hogy a végén szemtengelyferdülésük lesz, de olyan katarzist élnek át, hogy a színház után lelkesen fizetnek elő a 168 órára.

Szóval. Van az a sanda gyanúm, hogy az ellenzéknek agyára ment az ellenzékiség, és dühükben elkezdték rángatni a kormánypárti politikusok magánéleti szálait. Értem, hogy ezt kínjukban teszik. Hiszen az SZDSZ szóra már nem ad találatot a Google, a megváltónak hitt Bajnai talán már libát tenyészt valahol vidéken, a hajdani liberális politikára pedig csak az emlékeztet, hogy a színházba menet végig kell menni a hajléktalanok által összevizelt Ferenciek terén. Így a Fidesz-diktatúra sokadik ciklusában már érthetően kezdenek elszabadulni az indulatok, a megkeseredett ellenzékiek bele-belegyalogolnak egy-egy privát szférába, hátha az meghozza a kívánt politikai eredményt. Az »orbántakarodjozás« már egy diáksztrájk esetén is túl korrekt politikailag, ki kellett találni valami ütősebbet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2017. február 23. 09:44
Nahát, pellengérre állítják a mi drága, szorgos, makulátlan politikusainkat, ilyet még nem látott a világ!
Vén Csataló
2016. július 27. 01:08
Na persze. A te kis libsi virtuális világodban csak kétféle darab van: 1. a velejéig rohadt, ami nem tetszik a hatalomnak 2. A bolsevik - ami tetszik a hatalomnak. Ennyi ésszel, amennyi neked van te szerencsétlen, jobb ha nem ugatsz bele. Semmibe.
balbako_
2016. május 27. 07:25
Ez egyidős a magyar kultúrális élet elszadeszosításával. Itt nem volt kecmec, aki nyilvánosan, vérben forgó szemekkel nem nyalt be naponta tizenkétszer a szadesznak, azt kiirtották a szakmából. Már régen ki kellett volna rúgni az egész bagázst.
atila68
2016. május 08. 21:19
Én mondom náci diktatúra ez a javából. "a város korrupt és kicsapongó életet élő vezetőjének felesége leszbikus kapcsolatba keveredik egy olimpiai aranyérmessel" Ez meg magánügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik