Helsinki Bizottság: Tíz évre titkos, miért hirdetett válsághelyzetet a kormány

2016. április 5. 11:19
Törvényileg nem látta indokoltnak a Helsinki Bizottság a a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet március 9-i elrendelését. Éppen ezért a rendőrséget és a bevándorlási hivatalt is megkérdezte a válsághelyzet okát tudakolva. Mindkét szervezet úgy válaszolt, hogy a válsághelyzetre vonatkozó kérelmüket tíz évre titkosították, ezért nem válaszolnak – írta a Helsinki Figyelő.

Tavaly vezette be a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amit március 9-én el is rendeltek. A törvény szerint a válsághelyzetet a kormány az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság kezdeményezésére vezetheti be.

Ahhoz azonban, hogy ezt bevezessék a következő három kritérium közül valamelyiknek fent kell állnia:

1. A menedékkérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja;

2. A tranzitzónákban tartózkodók száma egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja;

3. Bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása esetén (pl. zavargás, erőszakos cselekmények), amely valamely konkrét település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.

A Magyar Helsinki Bizottság úgy látta, ezek közül egyik eset sem állt fent, ezért közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH). Azt kérdezték, pontosan milyen okokra hivatkozva kérték az egész országra érvényes válsághelyzet elrendelését.

A két szervezet hasonló megfogalmazásban tagadta meg a válaszadást: a válsághelyzet elrendelésére vonatkozó kérelmük 10 évig titkos. A Magyar Helsinki Bizottság azt üzente blogjában a Helsinki Figyelőben, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, ezért a  a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, hogy utasítsa a rendőrséget és a hivatalt a kért adatok átadására.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Menjenek a 3,14csába!

Csókolják meg a szőrös seggemet Helsinkiék.

Melyik hülye állam adna át ezeknek titkosszolgálati adatokat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés