Orbán Viktor Kolozsváron: Kallós Zoltán naponta állít mércét és példát elénk

2016. április 24. 10:17
Naponta állít elénk mércét Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató Orbán Viktor szerint, aki szombat este a kolozsvári magyar opera gálaműsorának keretében köszöntötte a 90 éves tudóst. Kallós nem csak a néprajztudományban hozott létre maradandót, hanem szervezőként is, valamint vagyonát feláldozva szórványkollégiumot hozott létre válaszúti birtokán. A gálaműsor Kallós kedvenc népdalaival zárult.

Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a kilencvenéves Kallós Zoltánt, a néprajzkutató tiszteletére szervezett szombat esti ünnepi gálán a kolozsvári magyar operában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Kallós Zoltánban „még mindig több tetterő lakozik, mint közülünk számosokban”, és a néprajzkutató „naponta állít elénk mércét és példát”. A kormányfő megjegyezte: „a kilencven év, a tudós professzori érdemek, a szellemi frissesség, az élet-, akarat-, és tetterő elegendő a tiszteletre, főhajtásra és köszönetre”, de nem magyarázza azt a meghatódottságot, amely átjárja a gála közönségét. 

A miniszterelnök felidézte, régen nagy elismerés övezte az öreg honvédeket, akik Bem seregében a magyar szabadság zászlaja alatt küzdöttek az igaz ügyért. 

„Ez alatt a zászló alatt szolgálnánk mi magunk is. A mi munkánk, küldetésünk, célunk ugyanaz. Életünkkel valami nálunknál nagyobbat, magasabb rendűt, valami fontosabb ügyet szolgálni. A mi közös küldetésünk szolgálni a hazát, szolgálni a magyar hazát” – jelentette ki a miniszterelnök.

Elmosta volna a feledés özönvize

Megemlítette: Kallós Zoltán sohasem mások ellen, mindig csak a népéért, a megmaradásért dolgozott. Hatalmas tartományokat hódított meg, és tartott meg közös emlékezetünkben. Olyan tartományokat, amelyeket „mindörökre elmosott volna a feledés özönvize” – fogalmazott a kormányfő. 

„Minden perc, amit veled töltünk fontos a számunkra. Bizonyíték arra, hogy nagyszerű dolog egy hazát szolgálni, és szolgálni azt életre, halálra. Drága Zoltán bátyám, isten éltessen, maradj közöttünk, maradj meg nekünk sokáig egészségben és boldogságban” – zárta beszédét Orbán Viktor.

Értékőrzés két házkutatás között

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szabadság-szobor emlékéremmel tüntette ki a néprajztudóst. Köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltán olyan korban helyezte biztonságba az erdélyi magyarság népi értékeit, amikor a diktatúra a megsemmisítésükre tört. Megjegyezte, más lehetne az életmű, ha energiáit nem a diktatúra szorításában, hanem egy szabad világban fordíthatta volna alkotásra. 

Gergely Balázs, a kolozsvári magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is azt idézte fel, hogy a diktatúra idején Kallós Zoltán kolozsvári lakása „a népi mindentudás egyetemének” a helye volt, ahol a néprajzkutató „két házkutatás között” gyűjtötte és  átadta az értékeket. 

A gálaműsorban azokat a néprajzi tájegységeknek a népdalait, néptáncait mutatták be erdélyi hagyományőrzők, amelyeken Kallós Zoltán gyűjtött. A gála végén, valamennyi előadó Kallós Zoltánnal és a közönséggel együtt énekelte együtt a néprajzkutató kedvenc dalait.

Felajánlotta vagyonát

A 90. életévét március végén betöltött Kallós Zoltán a magyar a román és a cigány népzene és népi hagyományok egyik legjelentősebb gyűjtője. Nagy szakmai alázattal és kíváncsisággal végzett munkájáért a rendszerváltozás utáni időszakban több rangos elismerést is kapott: 1990-ben Életfa-, 1993-ban Magyar Művészetért-, 1996-ban Kossuth-, 2000-ben Magyar Örökség-díjat kapott, 2001-ben Corvin-lánccal jutalmazták, 2005-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) elismeréssel tüntették ki. 2013-ban a Romániai Népművészeti Akadémia tagjává avatták. 2014-ben a nemzet művészévé választották, tavaly pedig a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) budapesti közgyűlésén vehetett át életműdíjat. 

A szellemi és tárgyi javak és értékek fenntartásáért és az ifjúság körében való népszerűsítéséért 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, ennek ajánlotta teljes vagyonát. Szülőházában, az egykori válaszúti kúriában kiállította az általa gyűjtött népviseletek és használati tárgyak zömét. Válaszúton évente rendeznek tábort a magyar tánc- és zenei kultúra iránt érdeklődőknek, ahová a világ minden tájáról, Japántól Brazíliáig érkeznek résztvevők. 

Kallós Zoltán a válaszúti birtokán szórványkollégiumot is létesített. A kollégiumban több mint száz olyan mezőségi gyermeknek biztosítanak szállást és ellátást, akiknek a településén már nem működik magyar iskola, ezért Válaszúton tanulnak.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Hálásak vagyunk Kallós Zoltánnak .
2. Sok "Kallós Zoltán" kell a haza felvirágoztatására .
3.Orbán Viktor ismét nagyszerű érzékkel irányítja figyelmünket nagyjainkra / nem csak Kohl fontos... / .

"..Mostanában már nem azt az Orbán Viktort látjuk, aki pl. Strasbourgban, 2011. januárjában egy sarokba szorított idegbetegként izzadt a kamerák kereszttüzében.

Mostanában nem az a megilletődött, sértődött, dacos, görcsösen védekező Orbán áll előttünk.

Mostanában egy fölényes, magabiztos, laza, higgadt, pökhendi, lekezelő, kioktató, gúnyolódó, pikírt, a korlátlan politikai hatalma biztos tudatában nyilatkozó Orbánt látunk.

Orbán lubickol a szerepében. Imádja...

Lubickol a hazugságaiban.

Élvezi a hatalom minden percét...

A két alkalom közt csupán öt év telt el. E négy év alatt Orbán helyzete alapvetően egy szempontból változott meg. Orbán Viktor időközben milliárdos lett. Multimilliárdos...

Orbán az őt annak idején csipkedő EP-képviselők 99%-át kilóra meg tudná venni. Orbán akkora vagyonra tett szert az elmúlt öt évben, amelyet az Európa boldogabbik felén élő képviselők legvadabb rémálmaikban sem feltételeznének róla. Ne legyenek kétségeink, Orbán vagyongyarapodása ebben az időszakban ugyanolyan exponenciális volt, mint Mészáros Lőrincé, Tiborczé, Garancsié, Simicskáé, Rogáné, meg a többi haramiáé. Sőt...

Orbánnak annyi pénze van, amennyit nem csak az EP-képviselők, hanem mi sem tudunk elképzelni. Ha -egy csoda folytán- magunk előtt látnánk a számot, ötször újraszámolnánk a nullákat. Orbán kőgazdag. Elképzelhetetlenül gazdag...

Orbán gazdagságát ugyanazok az árulkodó jelek fémjelzik, amelyeket Csányi, Hernádi, Rogán, meg a többiek arcáról is minden alkalommal leolvashatók. Ők már nem nevetnek folyamatos és féktelen jókedvükben, hanem nyerítenek. Fölényesen. Korlátlan hatalmuk tökéletes tudatában.

Rajtunk nyerítenek...

Orbán tudja, hogy ezeket a milliárdokat soha, senki nem fogja tőle visszavenni (igaza van), senki nem fogja őt felelősségre vonni (ebben is igaza van) és meg fogja úszni (ebben főleg igaza van). Ő is megússza, Tiborcz is, Mészáros is, Rogán is, Garancsi is, meg a többiek is. Ebben az országban mindig, mindenki megúszik mindent. Ők is tudják, mi is tudjuk. (Ha nem, akkor jobb, ha elkezdjük szoktatni magunkat a gondolathoz.) A gagyi tüntetések, a szájtépés az online-felületeken, vagy bárhol máshol, soha nem fogja őket munkatáborba juttatni. (Sem lámpavasra.)

Birkaország ennyit érdemel...

Orbán laza, nyugodt, kisimult, fölényes. A milliárdosok aurája veszi körül. Ő már nyert..."

http://kolozsvaros.com/2016/04..

Polték majd bizonyítják. :)

Az baj, hogy régen is olyan volt az "elitünk" mint amilyen mostanában.

Wass nagyon jól leírta a Kard és kasza című könyvében az erdélyi magyar "elit" felelősségét abban, hogy miképp foglalták el az olcsó betelepülő román "földmunkások" a magyarok parasztok helyét és ez által milyen módon változtak meg rövid időn belül az etnikai arányok.

Ugyan , Pokróc , a szitává-kapált-agyával nem kéne...

Ugyan , Pokróc , a szitává-kapált-agyával hülyesége ördögi körében mozog...

Ezekkel a betűkkel beszélsz te "magyarságról"??

Köszönjük Kallós Zoltánnak!

Az pedig a legtermészetesebb, hogy egy magyar miniszterelnök tiszteltét teszi Kallós Zoltánnál.

(Bár Gyurcsányra, Meggyesyre, Bajnaira nem emlékszem, de ők már úgyis a szemétdombon vannak, ahová valók.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés