Táncház napja New Yorktól Munkácsig: nemzeti létünk alapja és a teljes szabadság

2016. május 04. 17:20

A néptánc nemzeti létünk egyik alapja, a táncházban pedig megvalósul a teljes szabadság – jelentette ki Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója a május 7-i Táncház napja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón. Szombaton New Yorktól Kárpátaljáig számos kül- és belföldi településen lesznek táncházas ünnepségek, este pedig gálaműsor zárja a napot a Zeneakadémián.

2016. május 04. 17:20

Csak tud valamit a magyar folklór, ha 45 éve töretlenül kitart a táncház-mozgalom – jelentette ki Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója a május 7-i Táncház napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az intézmény székházában. Hozzátette: a táncház-mozgalmat az „igazi civilek” tartják fenn, akik pályázatok és fizetés nélkül viszik tovább a néphagyományt. Enélkül már nem ismernénk a néptáncainkat és a népzenénket.

Kelemen megjegyezte: aki egyszer belelépett ebbe a folyóba, az örökké érezni fogja annak fiatalító hatását. Szavai szerint a táncház a „teljes szabadságot” jelenti, ahol zenész és táncos improvizál, és ahol nemzeti létünk kollektív alapját műveljük.

A magyarországi résztvevők mellett idén számos külhoni helyszín is bekapcsolódik szombaton az V. Táncház Napja megünneplésébe. A központi rendezvény idén is a budapesti Liszt Ferenc téren lesz, ahol a táncoktatás mellett énektanítás, gyerekjátékok, kézműves foglalkozás és mesemondás is várja az érdeklődőket – mondta el Lőrincz Beáta, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöke. 

Néptánc New Yorktól Munkácsig

A táncház napja alkalmából világszerte több mint harminc helyszínen szól majd a magyar népzene. Az országhatáron belül egyebek között Hollókőn, Martonvásáron, Pécsett és Tatabányán szerveznek programokat. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által indított, a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program ösztöndíjasainak köszönhetően pedig a Kárpát-medencében, Európában és a tengeren túl is bekapcsolódnak a külhoni magyar közösségek az eseménysorozatba.

Kárpátalján, Munkácson, Huszton, az erdélyi Zsobokon és a muravidéki Lendván is programokkal várják az érdeklődőket. Londonban Májusi táncház lesz, Prágában magyarpalatkai és magyarszováti táncokat fognak tanítani, Toronto főterén flashmobot, a New York-i Magyar Házban koncertet és táncházat szerveznek.A táncház napja idei üzenetét Kallós Zoltán néprajzkutató, az erdélyi táncházmozgalom emblematikus alakja fogalmazta meg.

A Szerettől a Szamosig

A nap záróeseményeként a Zeneakadémián rendeznek gálaestet A Szerettől a Szamosig címmel, ahol átadják a 2013-ban meghalt legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére tavaly alapított díjakat: a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet.

Lőrincz Beáta felidézte, hogy az első táncházat 1972. május 6-án Budapesten, a Liszt Ferenc téri könyvklubban tartották. A Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület 2012-ben rendezte meg először a táncház napját. Az egyesület elnöke arra is emlékeztetett, hogy a magyar táncházmódszer 2011 novemberében került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2016. november 02. 12:06
"A néptánc nemzeti létünk egyik alapja" mondta a ki tud jobban túlozni verseny egyik dobogósa..
Nannyó
2016. május 05. 10:28
Nem való ez neked, Misikém, mennyé' oszt' főzzed a pacalt a bográcsba. :))) Amilyen szép darab ember vagy, nem biztos, hogy neked való tevékenység a tánc. :) Báááár, a medvetáncoltatás is egy mulattatós látvány... :)))))
szamarhegy
2016. május 04. 23:02
Nagyszerű, remélem még sokáig él és virul a magyar táncház.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik