Szultán

Erdoğan: Amíg nincs vízummentesség, nem lépünk tovább menekültügyben

2016. május 24. 18:14
Ankara addig nem tesz további lépéseket a menekültválság kezelésére, amíg az EU nem garantálja a vízummentességet a török állampolgárok számára, jelentette be Erdoğan török államfő. Az Index közben arról ír, a törökök lelövik az illegális határátlépőket, a szír határon pedig már egy ideje szögesdróttal ellátott betonfalat húznak fel.

Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság kezeléséről az Európai Unióval kötött megállapodás végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden Isztambulban. A török politikus a Humanitárius Világ-csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján beszélt erről, amelyet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott.

Őszinteség, nem kegyelem kell a törököknek

Erdoğan hozzátette: az egyezményben foglalt, a szíriai menekültek törökországi ellátásához nyújtandó több milliárd eurós támogatás még mindig nem érkezett meg.

„Törökország nem kegyelmet, hanem őszinteséget vár az EU-tól. Feltételeket pedig csak bizonyos határig lehet szabni, de azután Ankara azt mondhatja: akkor most Önök gondolkodjanak” – fogalmazott a török elnök, aki szerint az egyes európai országok által felhúzott drótkerítések és falak nem tartják távol a gondokat.

„Egy-két Szíriával szomszédos országtól eltekintve senki nem állta ki az emberiesség próbáját. Az együttérzés hiánya miatt halnak meg a menekülni kényszerülők” – fűzte hozzá. A szíriai konfliktus megoldására vonatkozóan a török elnök a már korábban is hangoztatott ajánlatot ismételte meg, azaz az ország északi részében repüléstilalmi övezetet kell kialakítani. A terület biztosításába a NATO-t is be kell vonni. A terrorizmus ellenes harcra vonatkozóan kijelentette, hogy nem szabad meghátrálni.

A török-szír határon járt az Index

Az Index közben helyszíni riporttal jelentkezett a török-szír határvidékről, melyben Földes András annak járt utána, mit tesz a török kormány menekültügyben. Az Index újságírójának a legtöbben csak névtelenül mertek nyilatkozni félve a török kormány esetleges retorzióitól. A riportból kiderül, hogy a török-szír határon gyakorlatilag még útlevéllel sem, csak speciális engedéllyel lehet átkelni, az illegális határátlépőkre pedig tüzet nyitnak, mivel pár hónapja tűzparancs van érvényben. Akit már a határon belül kapnak el, azt visszatoloncolják Szíriába. Valamint a magyar határzárnál szigorúbb, szögesdróttal ellátott betonfal is épül a török-szír határon, írja Földes András. A lap helyi forrásai ezeket az intézkedéseket az EU-török alkunak tudják be.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel valóban elintézte a menekült kérdést.

"Az Index közben arról ír, a törökök lelövik az illegális határátlépőket, a szír határon pedig már egy ideje szögesdróttal ellátott betonfalat húznak fel."

Nem cicóznak. Válogatás után a "selejt" megy a levesbe.
Remélem, Merkel ejt értük pár csepp könnyet.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 24. 18:25

Ez nagyon úgy néz ki, hogy a vacsora megint merkel szósszal török és görög becsinált lesz.

Válaszok:
Morgen | 2016. május 24. 18:40

Előszöris hivatalosan jelezni kéne, hogy Merkel nem EUs vezető, hanem egy tagállam vezetője, így amit igérget az más tagállamokra nem bír kötelező érvénnyel.

Ha ezzel megvagyunk tegyünk fel egy kérdést.

Ki küldte Merkelt 5 percenként Erdogánhoz? Ki a búbánat az EU tárgyalóképes vezetője?

Aztán ha az is megvan, ennek a vezetőnek az a dolga, hogy az európai tanács ( miniszterelnökök tanácsa) döntéseinek megfelelően tárgyaljon. Azt ami el lett döntve, 1 cm- sem arrébb. Ha nem ért egyett a döntéssel, akkor lemond.

Ha nem mond le, akkor végrehajtja a döntésben foglaltakat. Nincs magán vélenye, nem fenyeget, nem hisztériázik, nem gyakorol nyomást a tagállamokra.

Ezek után lehet arról beszélni, hogy az EU kivel mit tárgyal.

Nekem az tetszik az egészben, hogy odáig fajult az EU, hogy a magyar Parlament renitenseinek ügyében képes vasszigorral fellépni, sőt, jutalmaztatja őket, miközben nincs egy tárgyalóképes vezető.
Nem hallom a tiltakozást a tűzparancs miatt, csak a fanfárok zengenek, ha választást nyer egy "zöldből kiugrott" elnök tiszteletére.

Válaszok:
Morgen | 2016. május 24. 18:42
Berecskereki | 2016. május 24. 18:43

Így jobb lenne: Ha nyer egy "zöldből kiugrott" elnök. (Front van).

"zöldből kiugrott" elnök

Sokszínű az a zöld elnök. Most éppen seszínű.
Olyan, mint a kaméleon.

Az olasz partokat is zárni kell! Lesz tàn 100 halott, ennyi amúgy is van de erőt kell mutatni, hogy ott helyben próbáljanak megoldást találni és ne csak abban gondolkodjanak, hogy majd milliószámra jönnek az EU- ba.

Mindig imádom amikor egy német leáll egy kalmár néppel seftelni..

Én nem tudom, ki kéne, de Anzsi zsenialitása semmiképpen sem. Tudnék egyet, de ide azt nem lehet leírni. :)))

Ez a helyzet már veszve van.
Szokták mondani: Van az a pénz. Valami olyan színezete van a dolognak, mintha a ballib vezetők készülnének valami tuti helyre, ahol kihúzzák addig, míg a "menekültek" elintéznek minket.
Mi lesz, ha nyerünk? :))))
Amúgy :(

Szírnek hazudva magát bki bejöhet papírok nélkül erre okosan megint belebegtették a török vízummentességet.
Viva Macedónia!

"Ezt az idióta merkelt kellene már jól pofán vágni, hogy elrepüljön."

és talán még a nem kikapcsolt erőműveiket is meg lehetne tartani üzemeltetni. Nem megkérdőjelezve a német szuverenitást, jobb, ha több olcsó áram van az EU-ban és a crystal clean-nek nézett Németország nem zúdit annyi szennyet Európára is.
Az is egy hatalmi játszma volt.

"Az Index közben arról ír, a törökök lelövik az illegális határátlépőket"

Ez régi szokás amúgy, most fedezik fel újra. Persze lehet olyat is játszani, hogy mindenki arra kóborol amerre akar, azt vesz el amit akar, azt dug meg akit akar, csak akkor mire volt pl. a schengeni szívóskodás? Miért kell US, OZ, CAN belépésnél a sárga vonalon beengedésre várni? Miért van kerítés a házunknál és miért zárjuk kulcsra a kecót? Minden és mindenki mindenkié!

"Merkel szeretne először mazsolázni"

Akkor magállamként tegyen ki álláshírdetéseket fekete Afrikába, afgán hegyekbe meg török táborokba és aki el tudja olvasni, annak adjon német ( egyben EU..) vízumot azt LÉGIÚTON vigye őket a gyáraikba! Ne bassza fel a fél Balkánt , meg Taljánföldet az óriási lehetőségért, meg azért, mert a német nők 60%-a negyven évesen gyerektelen, meg szétbaszták a nyugdíjalapokat. EZ lenne a szolidaritás, nem a röszkei meg idomeni vágóképek!

Az Európai Unió külső határainak védelme és az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges - közölte Angela Merkel az uniós és török vezetők hétfői brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

A német kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy ellenzi az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárását.

"a német gazdaság munkaerő hiányát oldják meg maguk"

nekem nehezen hihető ez a munkaerő para, miközben egy kisérleti de élő gazdasági egységben a fiatalok 50%-a nem lel munkát, de legalább írni-olvasni tud, nem dúlja fel a zöld határt, nem bassza szét a határokat, meg a szőke nőket és mondjuk Berlin Airrel megy a gyárba, nem az autópályán százasával lófrálva.

"Ennek a zsaroló diktátornak nyalt Orbán meg Vona felváltva nem is olyan régen."

"Kapcsolatunk Törökországgal szoros és bizalomteljes. Ettől függetlenül úgy vélem, hogy az EU koldusként lép fel Törökországgal szemben és könyörög a segítségért. Azért kerülhet sor arra, hogy Európa biztonsága Törökországtól függ, mert nem merjük megvédeni magunkat" ( OV. 2016.február vége)

Amúgy ez a "zsaroló diktátor" nemrég saját maga által előrehozott választásokon tarolt. És nem azért mert Vona nyalt neki. Juncker meg Merkel az elmúlt egy évben 21-szer szaladt ki hozzá publikusan meg félig titkosan. Megvan a paktum, eddig 400 lelket toltak vissza, viszont kaptak több ezer analfabéta invalidust cserébe.

"Az USA szerepére nem tértem ki, mert ugye az egész probléma onnét indult"

2003. ( egy pont, persze vissza lehet menni 1920-ig is..) Colin Powell az ENSZ-ben , NY-ban fekete-fehér diavetítést tartott. Műholdakról lőtt diákkal. Pont láttam, nem vicces volt, egy KKV prezin megbukott volna. Ahogy Irakban A pontból B pontba szállítják a vegyi gázokat, kamionnal, meg atom cuccokat, urán, plutónium, stb. Nem kapta meg az ENSZ felhatalmazást. Bementek Irakba saját szakállra.
Aztán egy atommagot nem sok annyit nem találtak. Ha majd megírják az ISIS történetét, ez benne lesz..

"A terrorveszély és a menekültek közt nincs bizonyított összefüggés. "

Ezt a vakert Répakinga kezdte, aztán magát is meghazudtolta - saját magát..

Hogy hülyék lennének a Keleti pályaudvaron, meg Szentgotthárdon át csatlatni, amikor első osztályon is repülhetnének. Kiderült pont arra csatlattak a nyáron, csak Szombathelyen is megszálltak.

Ez lesz a vége előbb-utóbb, de csak Merkel után. Hatalmas arcvesztés lesz a liberálisoknak beismerni, hogy nincs más megoldás, mint a lövetés, pedig még a világ legliberálisabb országában is számtalan olyan létesítmény található, ahol lelövik, aki nem megengedett módon akar ki- vagy bejutni (börtön, laktanya stb.). Egyszerűen ezekhez hozzá kell adni a schengeni övezet határát, és kész.

Lehet utálni Erdogant, de mi a fenét tegyen ő az illegális határátlépőivel? Neki még kvótáztatható csicska országai sincsenek.

Válaszok:
hátakkor | 2016. május 24. 21:50

Egy 80 miliós országban 4 millió idegen lélek dekkol..
Merkel meg az ankarai bazárban alkudozik..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés