Végül csak egy koncertet mond le a BFZ a támogatás csökkentése miatt

2016. június 5. 17:55
Bár eleinte koncertek tucatjainak lemondásával fenyegetőzött Fischer Iván, végül csak egy koncertje marad el a Budapesti Fesztiválzenekarnak, miután a főváros 77 százalékkal, 60 millió forintra csökkentette a zenekarnak eddig fizetett támogatást. A külföldi turnékat is mind megtartják, ugyanis a Külügyminisztérium besegít a turnék finanszírozásába.

Hatvanmilliót ad a Külügyminisztérium a turnékra

Nem maradnak el a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi turnéi és csak egy nagyzenekari koncertet mondtak le amiatt, hogy Fővárosi Közgyűlés 77 százalékkal, 60 millió forintra csökkentette a zenekar támogatását – tájékoztatta a zenekar vezetősége a hétvégén az MTI-t. A közlemény szerint a BFZ vezetősége megvizsgálta, hogy a csökkentett támogatás miatt rendelkezésére álló forrásból mely koncertek, turnék és egyéb projektek lemondása vált szükségessé. A veszélyeztetett hangversenyek listáját Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója korábban egy videóüzenetben tette közé április végén: akkor még „több tucat” koncert lemondásáról volt szó.

Mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi koncertjeit és kipótolja a balti államokba tervezett turné 60 millió forintos deficitjét, a zenekar elutazhat a nagy presztízsű fesztiválokra, Vilniusba, Rigába, Szentpétervárra és Ravennába.

A Müpába tervezett nagyzenekari koncertek közül egyet mondanak le, a 2016 novemberére tervezett koncertet Dmitrij Kitajenkóval. Erről a zenekar tájékoztatta közönségét, a már megvásárolt jegyek árát pedig igény szerint visszatérítik vagy másik koncertet ajánlanak fel helyette, illetve a közönség a visszatérítendő összeggel támogathatja a BFZ veszélybe került ifjúsági programjait.

Az iskolai és a közösségi programokon spórolnak majd

A 2016/2017-es évadban a BFZ nem tudja finanszírozni a szezonkezdéshez szorosan hozzátartozó iskolaopera megrendezését, amelyet az eredeti tervek szerint tíz budapesti és környékbeli oktatási intézménybe vittek volna el ingyenesen.

A BFZ emellett visszatér korábbi gyakorlatához és az évi három helyett ismét csak két Közösségi Hetet szervez, az elsőt áprilisban, a másodikat júniusban tartják.

A Fesztiválzenekar nemzetközi támogatásgyűjtő kampányt indít a partneriskolái számára ingyenesen biztosított Hangszerkóstoló sorozat megszervezésére, valamint az egyik legnépszerűbb koncertsorozat, a fiatalok számára életre hívott Midnight Music folytatásához. Ahhoz, hogy e programok 2016 őszén folytatódhassanak, a zenekarnak augusztus 10-ig kell előteremtenie a szükséges összeget – olvasható a közleményben.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

majdnem megettük ezt a zs trükköt is

szerencsére ma már nem mindíg írnak nekik alá mindent ész nélkül mint pár éve

A BFZ önleleplező hisztije igen informatív volt az eddigi tevékenységüket naivan szemlélőknek is .

De a Külügyminisztérium(?!)hatvanmilliót ad a a turnékra!?

igaz, erre nem is gondoltam
ráadásul mindezt titokban
mert szerény is

biztos hogy a miénknek és hogy a jóhírét???

:DD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés