Menekültügy: befogadó vagy gyűlölködő társadalmat nevelünk-e magunkból?

2016. június 22. 8:47

Diószegi-Horváth Nóra
Kettős Mérce
Ha az érem egyik oldalán a félelemkeltés ilyen hatékonyan működik – miért ne működhetnének a másikon a szolidaritásra, megértésre, befogadásra épülő üzenetek?

„Nem állítom, hogy a Botka László vezette Szegeden kiemelt módon kezelnék, nevelnék a menekülteket segítő, befogadó attitűddel rendelkező embereket. Bőven elég az is, hogy a civileket hagyják, hagyták tenni a dolgukat, és kevesebb teret engedtek a kormánypropaganda terjedésének. Ha ennyi is elegendő ahhoz, hogy az idegenellenesség láthatóan kisebb mértékben növekedjen itt, mint máshol, mi lenne vajon akkor, ha valaki fel merné végre vállalni, hogy káros az, amit a kormány tesz, és mutatna helyette egy másik utat? És persze a legfőbb kérdés: miért nem teszi ezt meg senki?

Ha az érem egyik oldalán a félelemkeltés ilyen hatékonyan működik  miért ne működhetnének a másikon a szolidaritásra, megértésre, befogadásra épülő üzenetek?

Az ugyanis a politikusok felelőssége, hogy milyen reflexekre építik fel kampányaikat. Csakhogy mindez hosszú távon a társadalom lélektanára is hat: minket treníroz szeretetre vagy gyűlöletre. De nemcsak a politikusok alakítják a közbeszédet, és a jövőben még fontosabb lesz, hogy mi is hallassuk a hangunkat. Mindazok, akik úgy gondoljuk, hogy a szolidaritásra, emberségre, az alapvető méltóság biztosítására mindenkinek joga van. Akár messziről jött idegen, akár itt született. Mert nagyon nem mindegy, hogy mi lesz ebben a lelkekért folytatott küzdelemben a végeredmény.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldal is ismeri a lélek fogalmát?
És még küzd is érte?
Mindig tanul az ember.

A ballibnek is meg kéne határoznia, leginkább saját számára, hogy ki a menekült és ki a migráns?
A ballib szerint a világban 102 országban dúl háború? Ugyanis tavaly ennyi országból regisztráltak hozzánk.

A tisztelt szerző igyekszik finoman bár, de egyértelműen erkölcsileg alacsonyabb szinten állónak, fejletlenebb moralitásúnak beállítani mindenkit, aki ellenzi a kontroll nélküli migrációt. Én is ez utóbbi csoportba tartozom, ezért a magam nevében kikérem magamnak a szerző által sugalltakat. A migráció ellenzése nem egyenlő az idegengyűlölettel. Egyszerűen arról szól, hogy szeretném a hazámat a gyermekem számára olyannak megtartani, amilyennek rám is hagyták a szüleim, nagyszüleim. Szeretném, ha a lányomnak nem úgy kellene felnőni, hogy kézikönyvekből tanulmányozza azt a viselkedésmódot, amely a migránsok számára is egyértelművé teszi, hogy nem óhajt erőszak áldozata lenni. Szeretném, ha még láthatna keresztet a templomtornyon. Tisztelettel felhívom a kedves szerző figyelmét, hogy gyűlöletből és intoleranciából fakadó cselekmények eddig a migránsok vagy többgenerációs bevándorlók oldaláról érkeztek elsöprő többségben, lásd Párizs vagy Brüsszel terrorcselekményei, kölni szilveszter. Ők azok, akik kevésbé toleránsan és befogadóan viselkednek a nőkkel, a homoszexuálisokkal vagy éppen a zsidókkal. Sajnálatos módon a kedves szerző rajtuk nem óhajtja ezt számonkérni. Zárásul: a tisztelt szerző helyében eltűnődnék azon is, hogy mennyire humanista, inkluzív és jólelkű viselkedés az, hogy ezeket az embereket hamis ígéretekkel életveszélyes utazásoknak tesszük ki, majd akaratuk ellenére, kvóták alapján osztjuk el őket olyan országokba, ahová ők nem kívánnak menni, és az adott országok sem kívánják vendégül látni őket.

A ballib szereti a migránsokat és gyűlöli a magyar focistákat.

No persze, uszulunk a kormánypropagandára. Bezzeg ha a Feri lenne a miniszterelnök, akkor most mindenkinél lakna egy muszlim család és látva a szelídségüket, arról fészbukkolnának az emberek, mivel érhető el, hogy ne utazzanak tovább ezek a nagyszerű "idegenek" Németországba. Nyilván megfeleznénk a fizetésünket velük, csak ne legyen annyira vonzó számukra a német jólét.

A pápa szavára is, lám hogy megnyíltak a templomok Európában, alig jut időpont a hívőknek misére

Az évtizedekig tartó osztályharcos baloldali uralom már gyűlöletre nevelő rendszer volt eleve. Innen kell kiindulni.

A cikkíró nő lévén, milyen országot képzel el az unokája számára? Milyen országot hagyjunk a még meg nem születettekre? Van-e felelősségünk ebben dönteni, vagy hagyjuk, menjen minden a maga útján?

Képzeld el az alábbiakat:
Otthon vagy, ajtót bezártad:-), amikor csengetnek. Ajtót nyitsz, aztán aki az ajtód előtt áll, azt mondja, nincs hol laknia, nálad akar lakni. Amíg nem talál munkát, tartsd el...stb.
Erre gondoltál?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés