Alkotmányos a szavazási módok közötti különbségtétel

2016. augusztus 3. 14:52

Alapjogokért Központ
Facebook
Míg a „határon túli magyarok” levélben is szavazhatnak majd, addig a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a népszavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok csak a külképviseleteken.

„Az elmúlt napokban több, a közelgő népszavazással kapcsolatos jogi kérdés is felmerült. Ezek egyike, hogy míg a »határon túli magyarok« levélben is szavazhatnak majd, addig a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a népszavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok csak a külképviseleteken. (...)

Ha a jogalkotó úgy módosítaná a szabályozást, hogy a lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok levélben is szavazhatnának, éppen azzal hozna létre alkotmányellenes helyzetet. Ilyen esetben ugyanis összehasonlítható helyzetben lévők között valósulna meg jogellenes diszkrimináció, mert a szavazás napján belföldön tartózkodó, lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnának levélben. (...)

Mindezzel összefüggésben azt is szükséges látni, hogy a legtöbb állam a területén történő életvitelszerű tartózkodás esetére előírja az ottani állandó lakcím létesítését – mely értelemszerűen feltételezi, hogy egy másik államban korábban létesített állandó lakcímet szükséges megszüntetni. Hiszen életvitelszerűen az ember egyszerre egy helyen él. Ezt a magyar szabályok is előírják: tehát abban az esetben, ha a külföldön életvitelszerűen tartózkodó magyar állampolgárok bejelentik magyarországi állandó lakcímet megszüntetését, akkor lehetőségük nyílik a népszavazáson levélben szavazni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés