Ferenc pápa, a pásztor – farkasok prédája

2016. augusztus 28. 15:53

Perintfalvi Rita
Kettős Mérce
Ferenc pápa nem mondta, hogy a befogadó ország nem szabhatna feltételeket, és hogy a befogadást kérőnek ne kellene megtennie mindent, amit elvárnak tőle.

„Ferenc pápa nemrégiben, Lengyelországban is tű pontosan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a lengyel püspöki karnak és az országnak a »bölcsesség és irgalom« helyes arányát megtalálva arra kellene törekednie, hogy »lehetőség szerint« enyhítsen a bajba jutott emberek szenvedésén. Tehát nem arról beszélt, hogy mindenkit, feltételek nélkül be kellene fogadni. Hiszen, ha igaz az, hogy a menekültek 60 %-a gazdasági bevándorló, akkor igaz az is, hogy a maradék 40 % valós rászoruló, aki az életben maradásáért keres menedéket. Ferenc pápa nem mondta, hogy a befogadó ország nem szabhatna feltételeket, és hogy a befogadást kérőnek ne kellene megtennie mindent, amit elvárnak tőle, hogy sikeresen integrálódjon abba az országba, aminek az életét köszönheti. Érdekes megfigyelni, hogy meg nem értett és félremagyarázott reformer pápa érzékeny és irgalmas lelkülete a régi nagy reformer Luther Márton utódjaiban rezonál és talán nem véletlenül.

Persze nehéz most józanul és higgadtan gondolkodni erről a kérdésről, amikor ennyire elszabadultak az indulatok, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a menekültkérdésnek komoly biztonságpolitikai vonatkozása is van. Mert van, ezt nem érdemes letagadni, az sem segít a tisztánlátásban. De hogyan lehetnénk úrrá egyrészt jogos, másrészt viszont mesterségesen végletekig felduzzasztott félelmeinken?

Az egyház talán hallgathatott volna Ferenc pápa bölcs szavára és minden plébánia és kolostor szimbolikusan befogadhatott volna egy menekült családot. Hiszen akkor most a szemébe lehetne nézni ezeknek az embereknek, meg lehetne látni bennük a valós rászorulót, a szerencsétlent. Így viszont a média hírekből érkező képek, szalagcímek az erőszakról, a terrorról szinte már teljesen lehetetlenné teszik azt, hogy magunk elé tudjunk képzelni egy valóban szenvedő emberi arcot. Valahol elveszett annak a spirituális tapasztalatnak az esélye is, hogy benne megpillantsuk magának az Istennek az arcát, aki pedig jelen van, minden bajbajutott nélkülözőben.

Valóban, mindez nem egyházi dogma. És a pápa nem tévedhetetlen. De aki nem érti azt, hogy miért is ennyire fontos Ferenc pápa számára az irgalmasság, az a keresztény hit és az evangéliumok lényegét nem érti még...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megszólalt a pápa önjelölt orákuluma.
Köszönjük, Rita.

A Kettős mérce mióta lett hittérítő?
A szerző netán pápai nunciusnak-punciusnak (lehet választani) képzeli magát?

Válaszok:
pollip | 2016. augusztus 28. 17:01

Csak azt nem értem, mire megyünk a "szimbolikus" könyörülettel, illetve a könyörület szimbolikájával, miközben ezrek - köztük gyermekek és asszonyok - halnak meg fölöslegesen a tengerben és út közben, mert azzal csalogatják őket , hogy Európában jobb lesz.


A könyörületesség ott kezdődik, hogy őszintén megteszünk mindent azért, hogy ott, ahová a halál elöl menekültek, meg legyen mindenük, amire szükségük van, és hogy segítsük őket abban, hogy mielőbb képesek legyenek felépíteni az országukat.

Teljesen álszent hitegetés, hogy a problémájuk egyetlen megoldása a migráció. Aki ezt szajkózza, vagy úgy tesz, mintha ez könyörületes lenne - vagy hogy ez lenne a könyörületesség netovábbja, újfent áldozattá teszi őket.

A pápa bölcsen tette, hogy irgalmasságra és józanságra egyaránt bátorít. A ballib sajtó, az elborult agyú NGO-k és a farizeusi megmondók felelőssége, ha ezt másként kolportálva gerjeszti a hisztit és a vádaskodást a józanokkal szemben.

Ne védd őket, nem érdemlik meg.

Nem vagy egészen tisztában azzal, amit mondott.

A többi stimmel.

Nem tudod, hogy voltak-e.

Nem kell migráció-pártinak lenni, de azért nem vetkőzzünk ki teljesen minden emberségünkből.

A kettős mérce mindig migránspárti volt.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. augusztus 28. 17:07

Nem erre céloztam, hanem arra, hogy vallásos lett. Az eddigi más tevékenységük ezt nem látszik igazolni.

A cím tévedés. A nyájat eszik a farkasok - egyre nagyobb étvággyal - és már a bojtárokat is kostolgatják.
Valahogy pedig még mindig a szegény éhes farkasokon esik meg a szivetek.

Na, még azt hozzátenném, hogy a cikk úgy-úgy, itt-ott értelmes is lehetne, ha nem lenne ennyire nyálas.

De a cím undorító és a képzavar vérlázító:

Ferenc pápa NEM a FARKASOK prédája, legfeljebb, hogy Rita asszony kissé gügyü metaforájával éljek, néhány bugris gidával van akadékoskodó bakkecskével van összetűzése.


A FARKASOK nemrég szegték egy miséző pap torkát az oltárnál, a farkasok halomra lövik, szúrják, égetik és feszítik keresztre a szír ortodox keresztényeket, a nem eléggé hívő muszlim asszonyokat szexrabszolgaként árulják és erőszakoljak halálra a 6-10 éves kislányokat.

Ők a farkasok prédája.
Őket illene a pásztornak mentenie. Mármint a sját nyáját.

Hogy a máséban tengődő báránykákat is megitatja, megeteti, az rendben van, és a Főpásztor biztosan meg is jutalmazza érte.

De ez a szöveg a címével együtt demagóg ez a jóltáplált, jólfésült és körülpárnázott életű hölgy pedig brutálisan korlátolt az összes egyetemi címével együtt.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. augusztus 28. 22:04

Rita, azért mutathatnál néhány migránst, aki itt akar élni! Tök életidegen ez az egész nyavalygásod.

"A neved szégyent hoz a településre!"Ne személyeskedj velem, kérlek.

Az általánosítás és a másik ember emberi vonásai és indulata tagadása nem méltó a helyzethez.

Nem voltál a földrengés helyszínén, nem tudhatod, hány muszlim migráns segített vagy nem segített a mentési akciókban.

Saját bőrömön tapasztalhatom, milyen az, amikor más magyar ember aljasságaival azonosítanak. És azt is pontosan tudom, milyen érzés, amikor magyarok miatt kell szégyenkeznem nem magyarok előtt. Szar, megalázó és nem kívánom senkinek.

Ezért nem fogadom el az általánosítást és pökhendi ítélkezést semmilyen embercsoporttal szemben. Szeretném, ha mi magyarok nem süllyednék állandóan ide, és ezért mindig szóvá fogom tenni, ha észlelem. Még magamnál is.

Szervusz.

Leszbosz szigetéről visszafelé jövet nyilatkozta a pápa, hogy

"Asked about Europe’s plan to shut down the migrant waves by sending people back to Turkey, the pope called on Europe to implement policies that welcome migrants, give them jobs and integrate them. Francis said he understood that some governments and people are afraid, but that it did not lift from them a “responsibility of welcome.”

https://www.washingtonpost.com..


Ha Európa vezetői ennek engedelmeskednének az hihetetlenül súlyos társadalmi konfliktusokhoz, gazdasági problémákhoz vezetne. Remélem nem teszik.

A pápa egyébként egyetlen keresztény üldözött szíriait sem vitt magával akkor a Vatikánba, egytől egyig muszlimok voltak.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. augusztus 28. 21:22

"A pápa egyébként egyetlen keresztény üldözött szíriait sem vitt magával akkor a Vatikánba, egytől egyig muszlimok voltak."


Igen, és aránylag ritkán nyilatkozik az üldözött keresztények mellett.
Lehet, hogy egy bizonyos értelemben valami erkölcsi emelkedettség, vagy pedagógia erosz, hogy saját báránykáit félti a elordasodástól.

de minimum hiányos és minimum félreérthető.

Válaszok:
ottapont | 2016. augusztus 28. 21:25

Szívből kívánom neked, hogy soha ne kelljen szégyenkezned más magyar miatt egy nem magyar előtt.

'de minimum hiányos és minimum félreérthető'

Tőle megszokott módon...

(Most például kicsit szégyenkezem miattad is, mert rangon aluli (magadhoz képest is) a szövegértésed. Duplán röstellem, mert hasonló politikai táborba tartozunk, és az jóval kínosabb, kifejezetten rosszabbul esik, mint amikor az ellenfél adja a formát.

Akkor célba ért az evangélizációd.

Egyszóval megdicsőültek.

Miért lenne gáz? Hiszen kritikus éllel említette meg.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. augusztus 28. 21:39

Elkepesztő ez az öncsonkító kényszer.

Nem hallottam a beszédről, megjelent valahol?

Én is ezt írtam volt. Talán szemüveget kéne váltanod. (Nem képletesen mondom).

Ma rám kattant.

És nem szereti a pápát. :-)

Én sem, fiam.
Nem is olvasod, amit írok. Így nagyon fárasztó.

Én sem szeretem, és nem is vagyok katolikus mint a te elsőáldozód. :)

Csak van egy véleményem, és nem közömbös számomra, hogy mit beszél Első Ferenc a kereszténység nevében.

"A menekültek nem terhet, hanem ajándékot jelentenek – mondta Ferenc pápa a menekültekről a jezsuita rend által működtetett római Astalli-menekültközpontban"

Itt nincs semmi feltétel, meg különbségtétel.
Tű pontosan marhaságot mondott.

"ahol a nőket diszkriminálják, ott magát az Istent értik félre: nem lehet úgy gondolkodni a nőről, mint arról, aki más, másodrendű... blablabla"

Ezzel a nézettel szerzőnk nem lesz túl népszerű a muszlim migránsok körében.

"Huntington állításait 2012-ben például 105 ezer keresztény halála(link is external) látszott igazolni. Azóta is szaporodnak a keresztény hívők és a szent helyeik elleni atrocitásokról szóló hírek azokban az országokban, ahol a kereszténység, mint vallás, kisebbségben van az iszlámmal szemben."
(a Barankovics Alapítvány honlapjáról)

Ez a holokauszt smafu, pápácskánk?

Annyiban módosítom a kritikámat, hogy - mint ahogy a lábjegyzetből kiderül - a címet Peintfalvi Rita egy nagyokostól kölcsönözte, aki szerint különböző erővonalak és belső ellenségeskedés malomkövei között őrlődik Ferenc pápa.

Ami azonban szintén képzavar, nem utolsó sorban azért, mert a szerző ezalatt nem, mint Rita, a konzervatív politikusokat és keresztényeket érti. (Bár a könyv szerzője is merev ideológiai érvek mentén horgoljatja a mondandóját.)

Ferenc pápával nem a "farkasok" fognak végezni, hanem a rátapadó, önigazoló és fontoskodó ideológiai piócák.

Visszás volt, hogy bár nagyon sok helyen, sok országban lehet arról tudni, hogy a menekültek között a keresztények terrorizálva vannak a muszlim tárasaik által egyet sem vitt közülük a Vatikánba.

Ha sorshúzással oldotta meg, lehetett volna külön a keresztények, külön a muszlimok között sorshúzást tartani. Annál is inkább mert a keresztények esélye jóval kisebb volt, mivel sokkal kevesebben voltak ott.

Keresztényként elfogadhatatlan volt számomra, hogy a nagy irgalmasságból éppen a sokat szenvedett és még menekült társaik által is üldözött keresztények maradtak ki.

"Azt se tudtuk ki az a Razinger bíboros amíg nem szerepelt a jelöltek között!"

Azért nagyon sokan, nagyon régóta tudtuk, ki a Ratzinger, mert évtizedekig ő volt János Pál jobbkeze, bizalmasa és a katolikus tan őrzője. Nem egészen mellesleg a német püspöki konferencia elnöke és vonalas akadémikus konzervatív katolikus.

Neked valószínűleg szimpatikus lenne pld. az, hogy kihívta maga ellen a zsidók ÉS a muszlimok haragját, mert nem volt elég tapintatos néhány fogalmazása.

Szerintem hiteles és következetes, jellemző Ratzingerre, hogy teljesen önszántából lépett vissza, nem érdemes gyártani az elméleteket. Soha nem volt szívesen pápa. (Ezentúl szerintem több visszalépést fogunk megérni, mert Ferenc sem fogja megvárni a demens kort.) Nem akarja lejáratni a pápai tekintélyt, nem olyan fenegyerek mint II. János Pál, és azt tudja.

Egyébként János Pál is komolyan fontolgatta, hogy visszavonul, (Ratzinger támogatta volna), de elvetette, Nem azért mert ragaszkodott a székhez, hanem azért, mert egy egyre betegségfóbiásabb és egészség és ifjúság-bálványozó világban, az abortusz,eutanázia és egyéb önkényes élettagadással szemben, be akarta mutatni, hogy lehet méltóságban öregedni, megnyomorodni, lebénulni – és elmúlni. Ezt többször nyilvánosan ki is fejtette, egyébként.

Élete végéig teljesen tiszta volt az elméje, max. a parkinson-kór miatt tűnhetett fogyatékosnak.

A dolgok sok szinten mozognak. Nem lehet mindig a felszín alapján végső ítéletet mondani valakiről, vagy a helyzetről. Én olvastam XIV. Benedek írásait, pápasága előtti és utánit - kristálytiszták. Nem mindennel értek egyet, alapvető dolgokban sem, de nagyon komolynak tartom.

Ferencnél pedig minden kritika mellett becsülöm, hogy sarkára álla a Vatikán-maffiával szemben és megpróbálja - a maga módján - gatyába rázni a vircsaftot. Más kontinensen teljesen más politikai és erkölcsi erőviszonyok között kellett megállnia hitében és egyháza mellett. Az formálta. Igen: Ferenc pápa Europában valóban migráns, idegen, aminek van előnye - és mint látjuk, némi hátránya is. Nem tud európaiul.

Elnézőbb vagyok vele mint sok hörgő kritikusa, vagy pld. te, de miatta is rühellem, amikor körbetapsolja az antiklerikális, antikatolikus, balliberális pogányság.
Most elfogultnak vagy rövidlátónak tűnhet a magamfajta konzervatív európai szemében, de remélem és bízom benne, hogy eljön az idő, amikor kellő módon kiosztja az álszent baloldalt is.

Perintfalvi Ritáék is gránitra harapnak, csak még nem vágják, mert a meleg lobbi és a feminista amazonsereg sem fog több teret hódítani a Vatikánban. Nekik is kiteszi a szűrét, csak elegánsabban, mint az elődei.

Befejezem, mert reformátusként nem illik ennyire azonosulnom a pápaság intézményével!

;-)

Jajj, megjött az igazhitű apostoli korrespondens a bazári nagy bibliaismeretével - és már térít.

Grüß Gott!

Olvasd el, mit írt Viktorrrr néhány poszttal feljebb és maradj veszteg.

kösz! meg fogom keresni.

A hülyék sose fogynak el.

Na, ez tetszik!
Csak nem értem, hogy hogyan cáfol rá arra, amit mondtam.

És akkor ki a jó?
(Rajtad kívül)

Az a baj, hogy fölöslegesen töltöd meg a képernyőm a monoton hebehurgyaságaiddal. Így még vitatkozni sem lehet, úgyhogy inkább töröllek, pá!

X

"Az ember személyének amortizálása viszont nem keresztény válasz és vélemény" ez igaz, és nem is jó stílus.

De nekem úgy tűnik, hogy Ön sem olvasta a szóba forgó cikket, és ha igen, akkor nagyon elnéző a hölgy Ferenc-apológiába burkolt, szende hangon előadott vádaskodásával szemben. Míg velünk szemben szigorú.

Köszönöm, de nem úgy fest, hogy egyhamar lesz.

Számomra a pápa ugyanúgy esendő ember, mint bárki más, ugyanúgy tévedhet, (és ez a jobbik eset), és amikor téved azt szóvá teszem. Nem hazudom fehérnek ami fekete, azt meghagyom Neked.
Most nyugodtan ki is ikszelhetsz, látom már nagyon annyira belejöttél.

A botránkozással kapcsolatban pedig ezt vedd észbe:

Monda pedig a tanítványoknak: Lehetetlen dolog, hogy botránkozások ne essenek; de jaj annak, a ki által esnek.
Mát. 18,7.

Istent imádjuk. A tisztelet embernek szól.

bro1 ne csinálj úgy, mintha védenéd a pápát.
Elítélsz te mindenkit, ha az érdeked úgy kívánja!
Nemrég XVI. Benedek pápát!

bro1 Hozzászóló kiszűrése 2016. július 10. 23:03
1
2
@Csomorkany
Egy bűn elkövetésében nincs jóváhagyható rész. Még ha egy pápa is mondja ezt!

Csomorkany Hozzászóló kiszűrése 2016. július 10. 17:37

Tudok ellenben XVI. Benedek meleg prostituáltaknak adott, logikájában hasonló tanácsáról, amelynek visszavonásáról sehol nem értesültem. Engedelmeddel nem kívánok katolikusabb lenni XVI. Benedek pápánál.

bro1 Hozzászóló kiszűrése 2016. július 11. 10:53
1
@Csomorkany
Te hivatkoztál XVI.Benedek pápára az óvszerrel kapcsolatban:
Neked illő ezt idézni, vatikáni forrást megjelölve

Majd én idézek, neked csomorkány helyett.

XVI. Benedek pápa szerint "bizonyos esetekben" elfogadható a gumióvszer használata. Az egyházfő erről egy jövő héten megjelenő interjúkötetben beszél, amelyből szombaton hoztak nyilvánosságra részleteket. A gumióvszer használatát eddig erőteljesen ellenezte a katolikus egyház.

"Olyan esetekben, amikor a cél a nemi fertőzések kockázatának csökkentése, elfogadható lehet a gumióvszerek használata" - jelentette ki XVI. Benedek pápa.

http://www.origo.hu/nagyvilag/..

Válaszok:
ottapont | 2016. augusztus 30. 17:14

Téged még nem ikszelt ki? :)

Válaszok:
Sulammit | 2016. augusztus 31. 10:45

Én pedig arra hívnám fel a szíves figyelmed, hogy ha valakit kiikszelsz akkor már egyáltalán nem látod ha az illető valamihez, vagy valakihez, (esetedben hozzád) szól. Ezt tapasztalatból tudom.
Próbáld ki egyszer Te is. Kattints a kis ikszre a nevem mellett, vagy a Sulammit neve mellett és látni fogod, hogy az adott témánál az összes hsz -k amiket mi írtunk eltűnnek egyből számodra.
A jobb oldalon a frissz hozzászólásoknál láthatod legfeljebb a kiikszelt nevét, amennyiben a Mandiner nem tette szűrőbe. De ott nem láthatod, hogy kihez intézett hozzászólást.
Gondoltam szólok, hogy ne égesd magad ezzel a jövőben. :)

A politikai oldalon mivel ott is mindenkit kiikszelt, merészeltem ezt megjegyezni neki a múltkor. Hogy miért kell mindenkit kiikszelni?
bro1 Hozzászóló kiszűrése 2016. július 15. 17:43
2
11
@Sulammit
Mondd meg redgregnek, és a többi haverodnak, hogy akit már egyszer kiikszeltem, annak hozzámszólását már nem látom, így feleslegesen fárasztják magukat.
Counter se törje magát. Nem érdemes rám pazarolnia drága idejét.

Sulammit 2016. július 15. 21:35

@bro1
Mondd meg nekik te! Jézus a bűnösök barátja, te meg itt mindenkit kiikszelsz. Jól van ez így?

bro1 Hozzászóló kiszűrése 2016. július 15. 22:41
11
@Sulammit
A 'mindenki'-be akkor te is bele kell, hogy tartozzál. Igaz? Vigyázz, mert most már nem fogom ám látni, amit írsz. X!

Sulammit 2016. július 16. 17:04

@bro1
Sőt mit több, a mindenkibe te is beletartozol. Úgyhogy magadat is tüntesd el.

De mivel azért kíváncsi volt, megnézte, hogy mi történt ezután.

@bro1
Látom, hogy 11 embernek összetört a lelke, mivel kiikszeltem társaságomból egy fórumozót. Jó hír, hogy ilyet, csak súlyos okból teszek.

Ez volt a "bűnöm"! Szólni mertem neki.

Nagy megpróbáltatás? Nekünk? :) Hogy nem látod a commentjeinket?
A veled való vitatkozás volt a nagy megpróbáltatás nekünk.
Miféle további? Már júliusban kiikszeltél te gyagya!

Még, még, még írjál ilyeneket.

Meg ilyeneket is, amit csomorkánynak írtál.
"Fogadd el sorsod és nyugodj meg."

Ezen nevet az egész család. Vagyis rajtad! :)

Jó felajánlom. A megtérésedért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés