Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: Jár-e támogatás, ha magánszemély építi a házat?

2016. szeptember 15. 11:30
Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Ezúttal azt a kérdést vizsgálja meg, hogy mi a helyzet, ha a támogatásra kinézett ingatlant egy magánszemély építi.

A kérdés:

A háromgyermekes levélíró azzal fordult a szakértőkhöz, hogy milyen módon juthat a CSOK-hoz, ha az általa támogatásra kinézett családi házat nem kivitelező cég, hanem egy magánember építi.

A válasz:

A válaszban arra hívják fel az érdeklődő figyelmét, hogy a CSOK-ról szóló kormányrendelet egyrészt valóban rendelkezik arról, hogy olyan új lakások támogathatók, amelyek 2008. július 1. óta kaptak használatbavételi engedélyt, és amelyeket gazdálkodó szervezet épített azzal a céllal, hogy azt magánszemély számára értékesítse. Vagyis olyan ingatlan esetében, amelyet egy magánszemély épített, és már elkészült, már csak a használt lakásokra vonatkozó szabályok szerint igényelheti a három gyermekes család az otthonteremtési támogatást.

Viszont, ha a ház még félkész, vagyis a használatbavételi engedély kiadása, illetve az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentése előtt igényelhető az új ingatlanokra vonatkozó támogatás. Ennek feltétele, hogy az építkezést már a család fejezze be. Ha a félkész házat a család önerőből vagy hitelből megveszi, az építkezést befejezi, és eztán kér használatbavételi engedélyt, nemcsak a CSOK, de a három gyermek esetén járó kamattámogatott hitel is igényelhető rá - zárja válaszát a család.hu.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés