A csendes többség szekuralizált

A francia muszlim fiatalok fele elutasítja a köztársasági értékrendet

2016. szeptember 18. 17:21
Egy vasárnap publikált felmérés szerint a franciaországi muszlimok 46 százaléka teljesen szekularizált, 28 százalékuk viszont olyan értékrendet vall, ami szemben áll a köztársasági értékrenddel. Az ő arányuk a 25 év alatti muszlimok körében eléri az 50 százalékot.

A franciaországi muzulmánoknak valamivel több mint negyede a társadalom peremén élő, szigorú vallásgyakorló, többségük viszont az állam és az egyház szétválasztását törvényben szabályozó szekularizált társadalom értékeit vallja magáénak – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből. A Montaigne nevű liberális agytröszt megbízásából az Ifop közvélemény-kutató intézet által készített tanulmány arra világít rá, hogy Franciaországban a muzulmánok jól integráltak a társadalomba, ugyanakkor a muzulmán kultúrájú fiatalok esetében kiugróan magas a szekularizált értékrend elutasítása.

A felmérés elsősorban a muzulmánok vallásosságára kérdezett rá, miután a másfél éve tartó dzsihadista terrortámadások és a jövő évi elnökválasztás miatt az iszlám szerepéről heves társadalmi vita folyik az országban. A vallásos kötődést a felmérés a muzulmán női fejkendőhöz, az iszlám előírásainak megfelelő, úgynevezett halal étkezéshez és a szekularizált értékrendhez való viszonyban vizsgálta.

A tanulmány szerint három profil figyelhető meg a francia társadalomban. A muzulmánok „csendes többsége”, 46 százaléka teljesen szekularizált. Egy részük gyakorolja a vallását, de konfliktusmentesen, a francia társadalom normáinak megfelelően, amelyek szerint a vallás szigorúan a magánszférába tartozik. A megkérdezettek 25 százaléka az átlagnál vallásosabb és identitása egyik legfőbb alkotóelemének tartja az iszlám vallást, de a fejkendő viselését vagy a poligámiát elutasítja. A harmadik csoportba sorolta a felmérést azokat, akik olyan értékrendet vallanak magukénak, amely szemben áll a köztársasági értékrenddel. Ez a muzulmánok 28 százalékát jelenti, akik saját bevallásuk szerint a társadalom peremén élnek. Az arány a 25 év alatti muzulmánok körében viszont már jelentősebb, ott eléri az 50 százalékot.

A felmérés szerint a vallásgyakorlástól függetlenül a francia muzulmánok 70 százaléka kizárólag az iszlám előírásoknak megfelelő halal húst fogyaszt. A vallásos muzulmánok 65 százaléka támogatja a fejkendő viselését, 24 százalékuk pedig a teljes testet elfedő muzulmán öltözéket is, és 60 százalékuk szerint az oktatási intézményekben is engedélyezni kellene a muzulmán öltözéket. Franciaországban minden vallási megkülönböztető jegy viselése tiltott a közoktatási intézményekben. Ez az arány ugyanakkor nem tükrözi vissza a gyakorlatot, ugyanis a franciaországi muzulmán nők kétharmada egyáltalán nem visel fátylat.

Franciaországban hivatalos statisztika nem áll rendelkezésre a muzulmánok arányáról a társadalomban, de az Ifop szerint a 15 év feletti lakosságnak csak 5,6 százalékát (3-4 millió), a 25 év alattiaknak pedig 10 százalékát teszik ki. Ez körülbelül fele annyi, mint amennyit az eddigi becslések állítottak.

A reprezentatív felmérés április 13. és május 23. között egy több mint 15 ezres csoportból kiválasztott 1029 muzulmán vallású vagy kultúrájú, 15 év feletti francia állampolgár megkérdezésével készült.

(MTI)

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Es persze azoknak akik azt allitottak hogy elfogadjak jo ha a fele igazat mondott...

Válaszok:
Csomorkany | 2016. szeptember 18. 18:27

Ó, igen!
minden ilyen jellegű felmérés önmagában képes elűzni a vallási fanatizmust!
Ha a bevándoroltatottak majd rákapnak a grappára, pálinkára, whisky-re és a "Jégerre", uzo-ra, no meg hurkát, kolbászt, steak-et esznek, majd elimádkozzák a "Hiszekegyet", akkor még ezer év, és a világ urai elmondhatják, hogy sikeresen integrálták a muszlim vallásúakat.
Ugyanis európai környezetben a migráns is szabadulni akar a kötelmekből, a jogaiért fog harcolni, a vallás már csak hivatkozás lesz, ha egyáltalán lesz még fehér ember ezen a kontinensen.

A muszlim vallás szerint hitetleneknek szabad hazudni, ha ez a hittérítés érdekében áll.

Én azt mondom, hogy nem szólok bele, hogy a franciknál hány muzulmán él, ha ők sem szólnak bele abba, hogy nálunk hányan vannak vagy nincsenek.

Aki október 2-án elmegy és MEM-mel szavaz, elutasítja, hogy olyan ország legyünk, mint a franciáké!

Akik elutasítják a Köztársaság törvényeit, azokat vissza kell küldeni oda ahonnan származnak vagy szüleik származtak.

A fasiszta propaganda leleplezi önmagát.

A cikk szerint kb. 6-8% a muzulmánok aránya Franciaországban. Az egyharmaduk elutasítja a köztársasági értékrendet.

Ez a francia népesség mondjuk 3%-a.

Kérdés, hogy akkor mi van?

Semmi.

Magyarországon - az itteni kommentekből is világosan látszik- legalább ilyen, sőt még nagyobb arányban utasítják el a köztársasági eszméket.

Még többen vannak azok, akik saját értékrendjüket erőszakkal kényszerítenék rá a többiekre.

Mert az okkerember majd fizeti a fehérember nyugdíját? Magadnál vagy?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés