Bogárdi Szabó István

Református Egyház: Késleltetett öngyilkosság a német migrációs terv

2016. szeptember 19. 9:37
Bogárdi Szabó István református püspök a közelgő népszavazással kapcsolatban arra biztatta a híveket, hogy gyakorolják állampolgári jogaikat belátásuk szerint. Hozzátette, hogy Magyarországnak van még mit tanulnia a rendszerváltozás óta is a kérdésekre való szabad válaszadás terén.

Ha néptömegek hagyják el otthonukat, keresztyéni felelősségünk emlékeztetni a döntéshozókat arra, hogy a problémát helyben kell megoldani, és ezért nekünk is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt  mondta a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A migráns más, mint a menekült

Bogárdi Szabó István hangsúlyozta: a legfontosabb feltenni a kérdést, hogy azokban az országokban, ahol van, miért van háború, és az alapvető problémát kellene megoldani, amely miatt embertömegek menekülnek. Hozzátette: a református egyház mindig megkülönböztette a migráns- és a menekültkérdést, és mindig kérte is, hogy ezt a kettőt ne keverjék össze.

A német terv nem reális

A református püspök kitért arra, hogy a közelmúltban többször folytatott megbeszélést a német református egyház képviselőivel, akik elmondták, a németek úgy gondolkodnak, ha ma megszületik egy német gyerek, körülbelül harminc év kell ahhoz, hogy munkába álljon, és adófizető állampolgár legyen, egy migráns estén viszont ehhez elég három év. Ez azonban téves kalkuláció” és késleltetett öngyilkosság"  fogalmazott , hiszen még ha sikerül is három év alatt integrálni egy embert, vele együtt a családja révén 8-12 ember lép be a rendszerbe.

Szavazni állampolgári jog

Az MRE Elnökségi Tanácsa múlt szerdai közleményében arra kérte az egyház gyülekezeteinek tagjait és minden magyar állampolgárt, hogy vegyenek részt az október 2-i népszavazáson, és legjobb meggyőződésük szerint adják le szavazatukat. Bogárdi Szabó István erről elmondta, a református egyház vezetősége a rendszerváltás óta minden országgyűlési, önkormányzati választás, illetve népszavazás előtt arra buzdította egyháza tagjait, illetve minden magyar állampolgárt, hogy gyakorolják állampolgári jogaikat.

Figyelembe kell venni  tette hozzá a református püspök , hogy a rendszerváltás előtt, ha föltettek egy kérdést, arra csak egyféle választ lehetett adni, és úgy érezzük, hogy még egy emberöltő után is tanulnia kell Magyarországnak annak a szép felelősségét, hogy szabadságában áll választani, igennel vagy nemmel felelni.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vártam az egyház megszólalását, köszönet érte.

Nincs az késleltetve, csak nem pillanatreakció.

Válaszok:
legyetek | 2016. szeptember 19. 11:07

... és nem minket nyír ki, hanem az unokáinkat.

Válaszok:
legyetek | 2016. szeptember 19. 11:07

... szóval nem öngyilkosság, hanem gyermekgyilkosság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés