Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: Új ház vagy nem új ház?

2016. szeptember 21. 11:48
Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Most azt járták körbe, hogy mi történik, ha egy olyan tulajdonostól veszünk házat, amelyet ő épített. Mivel mi vagyunk az első vevők, gondolhatnánk, hogy ez még új ingatlannak számít.

A kérdés:

A levélíró talált egy számára megfelelő családi házat, amely a CSOK rendelkezéseinek megfelelően 2009-ben kapott használatbavételi engedélyt. Az építtető egy másik család volt, amely akkor be is költözött, azonban válás miatt értékesítik az ingatlant. A levélíró arról szeretne megbizonyosodni, hogy ha ő megveszi a házat, az első értékesítésnek számít-e, hiszen korábban még sosem cserélt gazdát a ház. A megkérdezett bank ugyanis azt jelezte, hogy az első értékesítésnek az számított, amikor a házat felépítő család használatba vette az ingatlant.

A válasz:  

A szakértők alapos vizsgálat után azt a választ adták a kérdésre, hogy a kérdéses ház sajnos valóban nem tekinthető új ingatlannak, ezért nem vehető igénybe rá az új ingatlanokra igényelhető otthonteremtési kedvezmény. Ennek azonban nem az az elsődleges oka, hogy az eladó magánépítkezőként már használatba vette a házat. A CSOK-ról szóló rendelet ugyanis a többi között azt is előírja, hogy az igénylésnél megjelölt ingatlant olyan gazdasági társaságtól kell megvásárolni, amely kifejezetten értékesítési céllal építette azt. Lehetőség lenne még, ha a házra nem adták volna ki a használatbavételi engedélyt, mert akkor az igénylő jelentkezhetne ezért, olyan jogcímen, hogy ő fejezte be a ház építését.

Vagyis nem minden – a szabályozásnak amúgy megfelelő – építőtől származó ingatlanra igényelhető a támogatás. A saját használatra épített, és évekig használt lakóház már mindenképpen használt ingatlannak számít, vagyis igényelhető rá a CSOK, de csak a használt lakásokra vonatkozó összeghatárokkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés