Átlag alatti a magyarok pénzügyi tudása

2016. október 18. 14:43
Az OECD legfrissebb elemzése a pénzügyi ismeretek szintjét vizsgálta. A kirajzolódó kép nem túl rózsás: a magyarok tudásszintje átlag alatti, és ezt tudják is magukról.

A vizsgált 30 ország átlagosan 13,2 pontot ért el a 21-ből, hazánk 12,4-es pontszámával a 22. helyen áll a rangsorban, Grúziával karöltve.

A 21 pontot három területtel, a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi viselkedéssel és pénzügyi hozzáállással lehetett elérni (egyenként 7 pontot). Észtországban és Lettországban például a tudás megvolna, de a felelős viselkedés hiányzik, ezért az alacsonyabb pontszám.

A megkérdezett felnőtt lakosság csupán 56%-a ért el legalább 5 pontot a hétből. A megkérdezetteknek alig több, mint fele van tisztában a kamatos kamat előnyeivel befektetés esetén, és tízből csak hat felnőtt képes kiszámítani a megtakarítással elért hozamot. Az adatok azt mutatják, hogy pénzügyekben a férfiak ismeretei kiterjedtebbek.

A legtöbb válaszadó nagyjából tisztán látta képességeit, ám egyes országok lakosságánál túlzott önbizalomból sincs hiány. Brazília, Lengyelország, Dél-Afrika vagy Thaiföld lakosai úgy érezték, magasabb szinten állnak, ám válaszaikból más kép rajzolódott ki.

A legjobb eredményeket a franciák érték el, náluk ötből több mint 4 ember érte el a minimum 6 pontos határt a kilencből, amivel a résztvevő országok között előkelő helyen szerepelnek.

A vizsgált országok pénzügyi viselkedésének leggyengébb pontjai a költségvetés készítése, az előretervezés, a termékválasztás és a független tanácsadás. A megkérdezettek csupán 60%-a mondta, hogy rendelkezik költségvetéssel, és csak 50% törekszik arra, hogy a hosszú távú céljait elérje.

Megtakarítások terén sem állunk túl jól. Magyarországon a megkérdezettek 27%-a tesz félre rendszeresen, ugyanez az érték Ausztriában 69%, Norvégiában pedig már 84%.

Thaiföldön, Grúziában, Fehéroroszországban, Albániában és Törökországban a megkérdezettek fele legalább egyszer nem tudott a hónap végén kijönni a rendelkezésre álló jövedelméből az elmúlt 12 hónap során. Sőt, tízből legalább négy válaszadónak kölcsönt is fel kellett vennie emiatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés