Musknak szüksége van némi fantáziára

2016. október 19. 9:00

Kim Stanley Robinson
Bloomberg
Musk terve kicsit olyan, mint az 1920-as évek sci-fi kliséje a kisfiúról, aki holdrakétát épít a hátsóudvarban, kombinálva Werner von Braun tervével, ahogy azt az ötvenes évek Disney-műsoraiban elképzelték. Egy vicces, új történet. Interjú.

2024 van, Musk mindent kitalál és szerez pénzt. Megépíti a rakétáját és száz ember elindul a Marsra. Pár hónappal később landolnak (valahogy) és neki kell állniuk átalakítani egy bolygót.

Meg kell jegyeznem, hogy ez az elképzelés nem hihető, ami nehézzé teszi, hogy továbbgondoljuk. A Mars-misszió sosem lesz egy egyemberes vagy egycéges projekt. Több ország fog benne részt venni, sok pénzt és sok évet fog igénybe venni.

Musk terve kicsit olyan, mint az 1920-as évek sci-fi kliséje a kisfiúról, aki holdrakétát épít a hátsóudvarban, kombinálva Werner von Braun tervével, ahogy azt az ötvenes évek Disney-műsoraiban elképzelték. Egy vicces, új történet. ()

Mit kell tenni, hogy a marsi kolónia fenntartható legyen, és egy oylan mentőhajó legyen az emberiség számára, amit Musk elképzel?

Fontos megjegyezni, hogy a »Mars, mint mentőhajó«-elképzelés gyakorlatilag és morálisan is rossz. Nincs B-bolygó, és nagyon valószínű, hogy a földi feltételekre van szükségünk, hogy hosszú távon megmaradjon az egészségünk. Ha nem veszed számba ezeket az új biológiai felfedezéseket az elképzelt jövődben, akkor rossz sci-fit csinálasz.

Egy olyan kultúrában, amiben ennyire elterjedt a szcientizmus és a vágykielégítés, egy kultúrában, amely még csak most fogja fel a klímaváltozás elképesztő kihívásait, egy kultúrában, ami éppen egy hatodik tömeges kihalási eseményt okoz a Földön, fontos, hogy a sci-fidet a jelenbe ágyazd, hogy az emberi gondolkozás hasznos eszközévé tegyed: a szórakoztatás mellett a komoly tervezés tárgyának.

Ezért kéne, hogy Musk frissítse a science-fiction történetét, és használjon benne némi valódi fantáziát a biológia és az ökológia friss fejleményeit felhasználva

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Távolról sem ezt mondja. Érdemes az egész cikket elolvasni.

Musk Marsutazásos agymenése totál hülyeség. Musk egyre inkább emlékeztet valamiféle szemfényvesztő médiacelebre, mint sem egy tudománnyal komolyan foglalkozó befektetőre.

a Tesla esetében az érdemes észrevenni, hogy autógyártói múlt és autóipari háttér nélkül állt elő egy olyan modellel, ami után a nagy gyártók már nem pofázhatnak, és halasztgathatják tovább a nulla emissziójú modelljeiket, hanem sürgős fejlesztésre kényszerültek.

Lehet, hogy maga a Tesla nem lesz nyereséges, de felrázta az autóipar állóvizét, komoly forradalmat csinált.
És amúgy minden hiba ellenére: mutass még egy autógyártót, amelyik az első kereskedelemben árusított modelljével ilyen minőséget produkált.

A kinai akkumlátorokat ki fogja váltani a Nevadában már részben termelő de még javában épülő akku gigaüzem.

http://www.origo.hu/techbazis/..

..napersze..ha amcsi bérekkel kéne számolnia akkor növelné a kinaiak által gyártott akksikkal szemben a költségeit, de ez Nevadában valami nagyon robotizált gigagyár lesz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés