Többet teszünk félre — de biztos, hogy jól?

2016. október 25. 20:59
A bankbetétek már a dobogóra sem férnek fel a növekvő lakossági megtakarítások listáján. Odafér azonban a készpénz megtakarítás, még ha nem is nyerhetünk rajta.

Az elmúlt néhány évben látványosan ívelt fel a magyar családok megtakarításainak mértéke.

Bankbetétek, értékpapírok

A korábban egyeduralkodó bankbetétek mennyisége évek óta folyamatosan apadt, hiszen a csökkenő kamatok miatt egyre kevésbé érte meg 3, 6, 12 vagy akár 36 hónapra lekötni a félretett pénzt. Eközben az állampapírok, a lakosság körében pedig elsősorban az egy, legfeljebb két éves kamatozó és diszkont kincstárjegyek váltak uralkodóvá.

Ez az idei évre odáig ment, hogy a rendszerváltás óta most először több pénzt tartottak a családok állampapírban, mint bankbetétben. Míg a banki megtakarítási termékekben a magyar háztartásoknak 3289,8 milliárd forintja volt a nyár elején, addig állampapírban 3482,3 milliárdja.

Tőkejödelmek

Az állami kezességvállalás mellett megkereshető tőkejövedelem ígéretének köszönhetően a 90-es éveket idéző népszerűségnek örvendtek az idei első félévben az életbiztosítások is. Pontosítva: rekordot döntött a biztosításokban felhalmozott lakossági megtakarítás, amelynek mértéke félévkor megközelítette az .1800 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ebből 1.169 milliárd forinttal a befektetéshez kötött — unit linked — biztosítások vették ki a legnagyobb részt. Ha a biztosítások számát nézzük, arról a negyedéves adat árulkodik: a magyar lakosság több mint 1,9 millió életbiztosítással rendelkezett. Ezen belül a piaci információk szerint jelentős azon szerződők száma, akik valamilyen nyugdíj biztosítási formába tették a pénzüket.

Megtakarítások

A magyar családok összes megtakarítása tavaly összesen 6,5 százalékkal növekedett. És miközben ez örömteli, érdemes tudni, hogy a már jelzett állampapír és életbiztosítás mellett a dobogósok között még mindig ott van a készpénz. Az emberek tavaly nagyjából 97 milliárdnyit vettek ki a bankokból anélkül, hogy elköltötték volna. Részben biztos adatok, részben becslések alapján elmondható, hogy a magyarok összes megtakarításának 15 százaléka áll készpénzben.

Mindezt úgy érdemes figyelembe venni, hogy egy tavalyi banki felmérés szerint a magyarok 72 százalékának van valamilyen megtakarítása. A készpénzt nem feltétlenül a párnacihába rejtett bankjegykötegek formájában kell elképzelnünk, mert ide számítható például a banki folyószámlákon lekötés nélkül — tehát kamatozás nélkül — tárolt összeg is. Ezzel pedig a hozamot nem termelő megtakarítások — az összes félretett pénz 20 százaléka — meghaladja a bankbetétek arányát a magyar családok megtakarításai között.

Megint más kérdés, hogy mire is tartalékolnak a magyarok. A nyugdíj- vagy egészségpénztári tagság nevében foglalja a célt is. Fontos számos ingóság megszerzése is, és persze sokan nyilatkoznak úgy, hogy vészhelyzetre is kell némi tartalék. A helyzet az, hogy a magyarok közül a legtöbben — az összes megtakarító harmada — lakáscélra gyűjt. Ez persze nem feltétlenül jelenti új lakás vásárlását. Sokkal inkább a meglévő lakásállomány karbantartását, felújítását.

Az pedig, hogy a magyaroknak ennyire fontos a lakásfelújítás, annak is köszönhető, hogy Európában szinte egyedülálló módon — mert Szlovákia is hasonló cipőben jár — sok embernek van saját tulajdonú ingatlanja. Az most nem kérdés, hogy ezek az ingatlanok milyen méretűek és állapotúak, de elmondható, hogy Magyarországon az embereknek nagyjából 90 százaléka rendelkezik lakóingatlannal. Nem véletlen tehát a lakáscélú megtakarítások magas aránya, még akkor is, ha ezek célja nem vásárlás, hanem felújítás, bővítés, korszerűsítés.

A lakástakarék-pénztárak adatai szerint az elsődleges költési cél a fürdőszoba. Ezt követi a fűtési rendszer. De kisebb összegeket félretenni képes háztartásoknál fontos cél lehet egy néhány évente elkerülhetetlen tisztasági festés is. Több felmérés is igazolta, hogy a magyarok az ingatlant a legjobb befektetések között tartják számon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés