Negyven éve tört át a punk

2016. november 27. 13:44
Most negyven éve jelent meg a Sex Pistols Anarchy In The UK című száma, ami meghozta a punk áttörését Nagy-Britanniában, aztán az egész világon.

A Sex Pistols első kislemeze, az Anarchy in the U.K. 1976. november 26-án jelent meg.

A punk egyik ősbandájának számító brit Sex Pistolst, pontosabban annak imázsát Malcolm McLaren menedzser találta ki, de a marketingötlet túlnőtt önmagán, és megszületett a világot behálózó punkmozgalom. A többi poptörténelem.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az vicces, hogy a 40 éve világbotránynak számító Anarchy in the UK most zeneileg és szövegileg sem több egy közepesen húzós, random rockszámnál :)

A Pistols egyik titka, hogy messze nem volt olyan igénytrelen a zenéjük, mint amilyennek ők maguk is anno beállították. Annak idején, még a '70-es évek végén, énekeltem egy punkzenekarban, és többek között játszottuk az Anarchy in the UK-t is. A gitárosunk szerint technikailag sokkal nehezebb volt SP-t játszani, mint egy Stones számot. A Punknak sok irányvonala volt, amit a Pisols csinált, a Nirvana és más Grunge zenekarok vitték tovább gyakran magasabb szinten.

New York Dolls nélkül nem ilyen lett volna a Guns N' Roses sem. Hatalmas hatás volt nekik. Nem véletlenül rakták rá az amúgy zseniális Human Being-et a Dollstól a Spagetti Incidentre.

https://www.youtube.com/watch?..

Kb. kedvenc dalom arról a feldolgozás-lemezről.

Időrendileg a Ramones is megelőzte őket. Valószínűleg azért szólt mégis nagyobbat a punk Angliában, mert az akkori brit konzervativizmushoz képest sokkal látványosabb (és viccesebb) volt a kontraszt. Ld. Vajreklám.

Ha bekapcsolod a tévét, ennél csak rosszabbat látsz.

MC5!! Gondoltam rá, hogy említem őket, A Kick out the Jams, ha jól emlékszemn, '69-ben jelent meg, Tökéletes punk lemez, lényegében minden benne van amit a punk-grange később kibontott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés