Kirk Douglas 100

2016. december 9. 16:35
Századik születésnapját ünnepli ma Kirk Douglas, Hollywood legendás színésze.

Kirk Douglas 1916. december 9-én született fehérorosz zsidó származású családban, de már az Egyesült Államokban. A harmincas években végezte színészi tanulmányait, majd 1941-től három évig szolgált az amerikai hadseregben a világháború idején.

Színészi karrierje a háború után kezdődött, az ötvenes-hatvanas években Hollywood legnagyobb sztárjai közé emelkedett. Számos szerepe között eljátszotta Vincent van Gogh-ot és Spartacust is.

Douglas az 1970 utáni évtizedekben is további 40 filmben szerepelt.

Két feleségétől négy fia született, egyikük a szintén világhírűvé vált Michael Douglas. Zsidóságáról idős korában úgy vallott: fiatal korában el akarta felejteni a zsidóságát, de később elfogadta ezt az örökségét.

Magánvagyonából sok tízmillió dollárt költött jótékonysági célokra, iskolákat, egészségügyi intézményeket és civil szerveződéseket támogatva. Tavalyi, 99. születésnapja alkalmából 15 millió dollárral támogatta egy Alzheimer-kórosokat gyógyító intézmány bővítését.

A színészettől visszavonult Kirk Douglas az utóbbi években blogolni kezdett, a Huffington Poston jelennek meg alkalmi írásai. Eddigi utolsó írásában, az amerikai elnökválasztás előtt arról írt: ő még Woodrow Wilson elnöksége idején született, kamasz volt már az ifjabb Roosevelt elnökké választásakor; és minél tovább él, annál kevésbé lepődik meg a változások elkerülhetetlenségén. „Örülök annak, hogy a legtöbb változás, amit átéltem, jó dolgokat hozott” – írja. Ugyanakkor arra figyelmeztett: a félelemkeltést el kell kerülni, hogy a szabadságot megőrizhessük.
 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyszerű ember, nagyszerű színész!Isten éltesse születésnapján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés