Enyedi Ildikó: A nézőtéren beindult az érzelmi hullámvasút

2017. február 19. 17:02
Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó arról beszélt, hogy a nézőkből a kombinálás helyett elemi érzelmi reakciókat akartak kiváltani. Az egyébként ökumenikus, filmkritikai és olvasói díjakat is besöpört alkotás a rendező szerint végül beindította az érzelmi hullámvasutat, így elérte a célját.

A Testről és lélekről alkotói nagyon sokat dolgoztak „saját nyomaik eltüntetésén”, mert olyan filmet akartak készíteni, amely „a nézőben jön létre, és nem a vásznon” – mondta a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a legjobb filmek járó Arany Medve-díjjal kitüntetett alkotás rendezője a közmédiának vasárnap a német fővárosban. Enyedi Ildikó filmjét rövidesen 35 országban láthatja majd a közönség.

A rendező kiemelte: sok olyan értékes, nagyszerű film van, amelyben az alkotó közvetlenül szól a nézőhöz, a Testről és lélekről készítői viszont „másra esküdtek fel”, és rengeteg energiát fordítottak arra, hogy „eltüntessék az útból” saját magukat. 

Az erős stilisztikai elemek arra irányították volna a figyelmet, hogy „itt valami koncepció, erős állítás van”, az Arany Medvével kitüntetett magyar film azonban más hatásmechanizmussal dolgozik.

„Szerény film akar lenni”

A Testről és lélekről „szerény film akar lenni”, amelyben az alkotónak nem az a szándéka, hogy „szózatot intézzen a nézőhöz”, hanem csak „finoman hagyni akarja élni a vásznon a két főszereplőt, és meg akar mozdítani valamit a néző szívében”.

Ehhez sok munkára és nagy alázatra volt szükség minden alkotótárstól, és végig nem lehetett tudni, sikerül-e elérni, hogy a néző ne „kombináljon”, hanem „elemi módon, az érzelmek szintjén” reagáljon a filmre.

Végül aztán a berlini premieren kiderült, hogy a nézőtéren beindul „az érzelmi hullámvasút, úgyhogy valamit mégiscsak sikerült összehoznom” - mondta Enyedi Ildikó.

Több díjat is adtak volna, ha lehetett volna

Hozzátette: a szombati esti díjátadó gála után a zsűritagok mind odamentek hozzá, gratuláltak, és azt mondták, hogy ha a szabályzat engedte volna, még több díjat adtak volna filmjének. Kitüntették volna a női főszereplőt, Borbély Alexandrát, de Herbai Máté operatőrnek és Lukács Péter hangmérnöknek is „biztosan adtak volna díjat".

A hatásmechanizmus működését mutatja az is, hogy „nem a filmnyelvi, filmtörténeti aspektusok kerültek elő, hanem valahogy mindenkiből előtört nagyon sok minden a saját életéből”. „Ez volt a célunk” - mondta Enyedi Ildikó.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr – egy középkorú férfi és egy fiatal nő – kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják; szarvasok egy erdőben, és szeretik egymást.

A film világforgalmazójánál, a berlini Films Boutiqe-nál az MTI érdeklődésére vasárnap elmondták, hogy már 35 országban állapodtak meg forgalmazókkal a Testről és lélekről bemutatásáról. Azonban „ez még az Arany Medve elnyerése előtti adat” – tették hozzá.

Március másodikától lesz a mozikban

A magyarországi premiert február 26-án tartják Budapesten, a 3. Magyar Filmhéten, a magyar mozikban március 2-tól vetítik Enyedi Ildikó filmjét.

A Testről és lélekről az Arany Medve mellett a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén.

Az alkotás az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő. Férfi főszereplője Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, akinek ez az első színészi alakítása. A filmben látható Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

(MTI)

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán ez:
https://mno.hu/film/enyedi-ild..
enyedi-ildiko-ami-a-hazankban-tortenik-szegyen

oda szarok, ahol eszem?

kik csinálják ezt?

Annyira sajnálatos, amikor egy művészeti győztes
politizálni kezd és ezzel megosztóvá válik.
Ha hallgatott volna, bölcsebb maradt volna.
Tényleg sajnálom.
Tegnap még egy emberként állt ki mellette az ország, ma meg meg lehet nézni, mit ért el.

" A 24.hu-nak adott interjújában elmondta, tizenkét éven át nem csinálhatta azt, amit igazán tud. Depressziós lett, bele is rokkant egy kicsit. Most Berlinben őt és a magyar filmet ünneplik."

Mi a baja, ha 12 évről beszél? Mikor kapott pénzt a filmre?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés