Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek részére

2017. február 21. 09:56

Felvetődik a kérdés, hogy a Magyar Katolikus Egyház vezetője miért érzi úgy, hogy jogában áll korlátot szabnia a művészi, alkotói szabadságnak.

2017. február 21. 09:56
Sermer Ádám
Liberálisok.hu

„Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek részére

Tisztelt Érsek Úr!

A napokban értesültem a sajtóból, hogy az Alföldi Róbert által rendezett a Passió XXI. című, profán, zenés passiójáték szabadtéri megrendezésére azért nem kerülhetett sor, mert az Ön nyomására azt végül nem engedélyezte a ferencvárosi önkormányzat. A mű producerének, Rosta Máriának az ötletet a több ezer hívő és nem hívő néző előtt Manchesterben megtartott passiójáték adta. A mű nem mellesleg elnyerte a helyi vallási vezetők tetszését.

Magyarországon – a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett  mindenkinek joga van akár a nyilvánosság előtt kifejeznie véleményét művészeti, esztétikai kérdésekben. Ez a jog azonban nem sértheti a művészet alaptörvényben garantált szabadságát. Felvetődik a kérdés, hogy a Magyar Katolikus Egyház vezetője miért érzi úgy, hogy jogában áll korlátot szabnia a művészi, alkotói szabadságnak.

Különösen figyelemreméltó ez annak tekintetében, amit II. János Pál pápa mondott 1991-es látogatásakor a Magyar Tudományos Akadémián. Őszentsége úgy fogalmazott, hogy az Egyház »elismeri és követeli a tudományos kutatás és a művészi alkotás szabadságát és autonómiáját. A történelem arra tanít bennünket, hogy igen káros, ha a szellem tevékenységét megbénítják azzal, hogy az uralkodó ideológia követelményeinek szolgálatába állítják. A kultúrának szüksége van az igazi szabadságra még a vallásos hittel szemben is.«

Kérem, hogy ossza meg velem álláspontját a művészi szabadság kérdésében, valamint ismertesse szerepét a konkrét eset kapcsán.

Mély tisztelettel,

Sermer Ádám

elnök, LiFT – Liberális Fiatalok társasága”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2019. augusztus 11. 21:48
"a zenés passiójáték szabadtéri megrendezésére azért nem kerülhetett sor, mert az Ön nyomására azt végül nem engedélyezte a ferencvárosi önkormányzat." Nem arra hivatkozott, hogy az egyházi telek és mint tulajdonos nem engedi erre használni, hanem odaszólt az önkormányzati csicskáknak.
trespass
2019. augusztus 11. 21:48
Gondolom kéznél van az a telekkönyvi bejegyzés, hát gyorsan linkeld/másold be. Utána jártathatod a pofádat...
zakar zoltán béla
2019. augusztus 11. 21:44
Ki a fene vagy te, és ki kíváncsi rád?!
Salamander
2018. szeptember 05. 22:35
Seimer a kilincsorrú vajon hol volt akkor, amikor a német megszállás áldozatainak emlékművét követelték lebontani? Ja az nem a művészet és ábràzolás teljes korlátozására irányult. Az más, mert az nem művészet, hanem egy nácifaszistatrapista dolog. Sermer jól figyelj, mert csak egyszer mondom el: a művészet határait más kegyeleti, vallási érzése, jó ízlése, a gyermekek testi, értelmi, szellemi es erkölcsi fejlődése alkotja. Alföldi minden keretet átlép "alkotásaival". Párkányi Raab Péter szerint - akinek naturális (díszlet) szobraiért szemèly szerint nem rajongom -, de egy ideológia mentén szobrot lerombolni azért egy kicsit súlyosabb, mint Alföldi Róbert olcsó, egyszerhasználatos rózsaszín bugyiban ne fetrengjen egyházi területen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik