Röhrig Géza ma is halottakat mosdat New Yorkban

2017. február 22. 12:39
Vujity Tvrtko Facebook oldalán Röhrig Gézával, a Saul fia című Oscar-díjas magyar film főszereplőjével beszélgetett. A költő Röhrig ma is halottakat mosdatásából él New York-ban, Hollywood nem érdekli, a Biblia annál inkább.

Röhrig Gézával, a Saul fia című Oscar-díjas magyar film főszereplőjével beszélgetett Vujity Tvrtko Washingtonban. Az előkészítetlen, spontán beszélgetést az tette lehetővé, hogy Tvrtko részt vett a Washingtoni Nagykövetség első önálló kulturális estjének szervezésében, ahol is Röhrig volt az egyik fellépő. Tvrtko tavaly augusztus óta él az Államokban családjával, s mint a Mandinernek elmondta: a követségi eseménybe csupán amolyan társötletgazdaként segített be, nem tulajdonítja saját érdemének azt, mindenesetre sikeres volt az esemény, több mint 800, 80 százalékban csak angolul beszélő résztvevővel. 

Az esten beszélte le Röhrig Gézával, hogy ad neki egy rögtönzött Facebook-interjút. 

Az Amerikában élő költő Tvrtkónak elmondta: nem változtatta meg az életét a siker, hiába kapta sorra az ajánlatokat, ő egyiket sem érezte volna méltónak a Saul fia sikere után. „Nincs az a pénz, hogy ilyen piff-puff filmekben szerepeljek 10-20 percet.” Akkor sem,ha a gázsiból vehetne Budapesten egy lakást. 

Röhrig tehát továbbra is New Yorkban dolgozik: halottmosdatóként. Részletesen mesélt a munkájáról, arról, hogy mennyit keres, hogy milyen érzés ilyen környezetben dolgozni. Abban segít neki a halottmosdatás, hogy ne érdekelje jobban a saját élete, mint bárki másé.

Tavasszal Röhrig Magyarországra érkezik, mert fixen leszervezett programjai vannak. Nagy álma, hogy Magyarországon taníthasson és a Bibliával foglalkozhasson. Egy mozitermet bérelne ki és mindig egy adott bibliai szereplő lenne a beszélgetés középpontjában. Ehhez szponzorokat keresne és ingyen osztaná meg a mondanivalóját.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem kifejezetten szimpatikus Röhrig Géza életfelfogása, értékrendje.

A Saul fiát nem láttam, de az általam olvasott megnyilatkozásai alapján nem egyszerűen okos, hanem bölcs, de legalábbis a bölcsességre törekvő ember.

Amolyan modern zsidó brahman.

"Amolyan modern zsidó brahman."

Én (látatlanban) azt hiszem valamiféle hithü, tradiciókövető zsidó halotti ritus keretében dolgozhatik "hullamosó"-ként Röhrig Géza. Ki tudja?

A-braham vagy brahman? Ehelyt nekem nem oszt-nem szoroz , én el tudom róla hinni, hogy valószínúleg szellemi odaadással végzi eme munkáját...

"Tvrtko részt vett a Washingtoni Nagykövetség első önálló kulturális estjének szervezésében,"

juj nem is gondoltam hogy Tvrtko rezsim-kolaborán_cs , PuzsérRóbert seeegíííjccs!!

A minuszolóknak felvilágosításként csak annyit, hogy a beszélgetést R. azzal a felütéssel indította, miszerint az európai kereszténység 16 évszázada egy olyan út, amely Auschwitzban kulminált. Lehet ízlelgetni!

Itt nem jobb- vagy baloldal diszlájkol, hanem a netes csőcselék. Nem kell törődni vele. Sőt, igazából az a kellemetlen, ha több lájkot kap valami ezektől, mint diszlájkot.

Épeszű ember nem nyomogat semmit.

Biztos ezért olvassa a bibliát, nem a Tórát.
Érdekli az Újszövetség, különösen a Hegyi Beszéd.
Vágyik a keresztény szeretetre.

Innen szép párbeszédet kezdeni! :)
Szerencsére a beszélgetőtársa rendelkezik olyan értelmi és érzelmi intelligencia fölénnyel, hogy vette az akadályt.

Lehet itt hümmögni, de a Saul fia az utóbbi idők egyik legjobb filmje, nem hogy magyar szinten, de nemzetközi szinten is.
Senki ne engedjen a hülye előítéleteinek, különben lemarad a magyar film egyik legnagyszerűbb 2 órájáról.

Értem. A brahman kifejezést úgy értettem, hogy a szellem embere, a szellemi elit tagja. Még a Hamvas Béla által használt értelemben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában