Mihaszna igazságok

2017. február 22. 16:51
Őszinteség és hasznosság - a kettő egyszerre nem mindig valósulhat meg. Enyedi Ildikónak és Deutsch Tamásnak sem ártana, ha olykor utóbbi szempontot részesítenék előnyben. De: van remény.

Majdnem sikerült elrontani ezt is. A nagy örömöt, a mieink sikerének örömét. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről Arany Medvét nyert Berlinben - ilyenre márpedig, hogy magyar film kapja ott a fődíjat, jó régen nem volt példa: az én életemben például nem.

Ahhoz, hogy kedvenc fűszerünk, ez a csodás hungarikum, az üröm gyorsan belevegyüljön ebbe szépen, mindenkire szükség volt, de a példás összefogás ilyenkor sosem késik. Ha a löttyöt fel kell kavarni, abban mi, magyarok mindig számíthatunk egymásra. 

Kellett először is a tényleg kiváló rendező, Enyedi Ildikó, aki a Deutschlandradio-nak adott interjúban arról beszélt: szeretne, de nem tud büszke lenni Magyarországra. „Ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el.” 

Aztán kellett Deutsch Tamás is. „Kedves Ildikó, most a hazánkban az történik, hogy tizenkét év után végre filmet csinálhattál. Ne szégyelld és ne félj tőle” - vágott vissza a twitterhuszár képviselő. 

Deutsch még jobban felhívta a figyelmet a kis szövegre a jó hosszú interjú végén – az eredeti, német interjúnak egyébként sem címe, sem bevezetője nem foglalkozik Magyarországgal. Mindegy, jött máris a szokásos: hazaáruló! Másik részről meg szintén a szokásos. Ki ez a Deutsch, hogy be mer szólni egy ilyen nagy kultúrlénynek? Azt sugallja ez a Deutsch, hogy Enyedi legyen hálás és fogja be, ha már kapott pénzt. Diktatúra! Hazaáruló-diktatúra-hazaáruló-diktatúra... A végtelenségig. 

Miközben egyik sem igaz. Enyedi nem hazaáruló, Deutsch pedig nem egy diktatúra működtetője. Viszont: mindketten meggondolatlanul, szerencsétlenül, berögzüléseik alapján reagáltak egy adott helyzetre. 

Joguk van hozzá? Hogyne. Mindkettejüknek joga van véleményt nyilvánítani. Ez a kérdés messze nem jogi. Sokkal fontosabb annál.

A felelősség kérdése.

A paranoiát igyekszem távol tartani magamtól, úgyhogy teljesen jóhiszeműen állok Enyedihez is. Nem hiszem, hogy direkt udvarolt volna egy kis Ungarn-gyalázással az európai liberális elitnek, jól átgondolva az akciót, amelynek végén, hálaképpen, ő kapja majd a díjat. Alávaló gondolatmenet. Vélelmezhetően annyi történt, hogy kérdezték, ő pedig őszinte ember, ha kérdezik, hát válaszol. 

S ha így látja, ha így érzi, elvárhatja-e tőle bárki, hogy valami mást mondjon? Olyat, amit nem érez igaznak. 

Nem, ez nyilván nem lehet elvárás. 

Örömteli volna viszont, ha nagy művészeink legalább észrevennék az értékkonfliktust, amely abból következik, amilyen pozícióból épp beszélnek. Az ismertség, a nemzetközi figyelem, ha tetszik, ha nem: felelősséggel jár. Az őszinteség kétségkívül érték, a hazugság, az elhallgatás nem az. Csakhogy ez ilyenkor szembekerül a hasznosság értékével. Érdemes feltenni a kérdést: kinek használ, ha őszintén feltárom érzéseimet? Ha külföldön elmondom, hogy úgy érzem, szégyen, ami Magyarországon megy? 

Gyorsan ki fog derülni: senkinek. Az adott pozíció, a kiemelt figyelem viszont el fogja takarni, hogy az enyém is csak egy vélemény. Nagybetűs igazságként fog hatni odakint, ha lesz hatása egyáltalán. Mert nem biztos, hogy lesz. Még ha igazam van is és tényleg itt a nagy szégyen mindenhol: mi haszna beszélni erről? Biztosan tudható, hogy attól nem változik meg az Orbán-kormány politikája, nemzetközi erők sem mozdulnak meg a leváltására. Szóval csak rosszabb lesz a helyzet: megsértem egy rakás honfitársamat, amitől egyébként Orbán jó eséllyel még erősödik is.

Mindenkinek szíve joga eldönteni, aki ilyen helyzetbe kerül, hogy melyik érték fontosabb a számára, az őszinteség vagy a hasznosság - a kettő egyszerre, száz százalékosan ugyanis nem valósulhat meg. Noha elvárás nem lehet, egyáltalán nem ciki, nem megalkuvás ilyen helyzetben a filmre fókuszálni, egyszerűen nem adni országminősítéseket.

A jó hírt a végére hagytam: Enyedi Ildikó utólag maga is észrevette ezt.

„A rendezőnő kedd délután, a film ünnepi sajtótájékoztatóján tartotta magát szavaihoz, de bánta megjegyzéseit, mert a politikai vita elvonta a figyelmet szeretetről szóló filmről és alkotóiról, helyette pedig az ország megosztottságát hozta felszínre.”

Így van. 

A pozícióból fakadó felelősség traktátusa ugyanígy vonatkozik persze Deutsch Tamásra is. Remélem, megnézi majd a filmet és ha jónak találja, azt sem rejti véka alá. 

Használna vele.

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mostanában már olyan érzésem van, ha valaki nyer egy külföldi díjat, kötelező leszólni a hazát.
Mintha a díjjal ez a kötelezettség is járna.

Válaszok:
marko11 | 2017. február 22. 18:47

Már most drukkolok az oscar-on a Mindenki című filmnek:-))))))))
Remélem, nem esnek ilyen hibába. Két kislány is megy az átadóra, már most féltem őket.

Ostoba volt a művésznő az biztos.

Ártott a filmjének és akiktől kapta az 500 millát.

Kár érte.

Enyedi nagy rendező, nyilván, nekem is speciel az egyik kedvenc filmem a Bűvös vadász.

Viszont több Enyedi filmet, pl. ezt, nem nézek meg, ez persze, legyen az én bajom. Deutsch teljesen lazán és Enyedivel ellentétben NEM sértőn fogalmazott.

Enyedi tudatáig úgy látszik, NEM képes eljutni, h. a Patás és a Fidesz iránti bizalom 6 év kormányzás után annyira töretlen, h. VAN esély 3. ciklusra? Szerinte itt ennyi ember tök hülye, v. minimum tájékozatlan, de sebaj, ő ennek a "drasztikus, kirekesztő, elnyomó diktatúrának" ellentmondva, leleplezi a "rendszer" lényegét, v. még inkább saját magát? Azért előtte még fölveszi, ami jár, mint a nemzet büszkeségének.

Hihetetlen csapda, ha az ember önmagából, a baráti köréből indul ki és általánosít.

Ez is egy értelmezés. A filmje meg nem érdekel, megleszünk egymás nélkül.

„A rendezőnő kedd délután, a film ünnepi sajtótájékoztatóján tartotta magát szavaihoz, de bánta megjegyzéseit, mert a politikai vita elvonta a figyelmet szeretetről szóló filmről és alkotóiról, helyette pedig az ország megosztottságát hozta felszínre.”

Pont az ilyen nyilatkozatok osztják meg az országot. Egy többség számára ismeretlen művész két óra alatt országosan ismert lesz és azonnal szükségét érzi, hogy rosszat mondjon a saját hazájára, ezzel együtt a magyar társadalom azon részére, akik a neki nem tetsző politikusokra szavaztak.

Azt a kormányt, akit leszólnak, a többség választotta meg, tehát a többséggel is bajuk van.

Egyébként egyszerű a képlet és nem kell utólag mosakodni és mosdatni: mondta, vagy nem mondta?

Lehet, hogy a művésznő érdekében el kellett volna hallgatni azokat az ominózus mondatokat?
Más portálokon rendesen megjelent a hír. Miért nem lehet véleményezni?

Nagyon drukkolok nekik:-)

mostanában már olyan érzésem van, ha valaki nyer egy külföldi díjat,akkor sokan úgy gondolják, hogy nem a művész művét/műveit kell minősíteni, hanem a nyilatkozatait
és, ha percenként kell interjút adni (mint díjazás után kellett a rendező nőnek), akkor nyilván nem lehet minden szava megfontolt
egyébként nem csak Enyedi Ildikónak van problémája a fidesz elmúlt egy-két évével,
hanem sokaknak

Válaszok:
pollip | 2017. február 22. 20:37

Szerintem sem Enyedi , sem Deutsch hozzászólását jelentőségében nem kell túlértékelni : a magyar film feltűnő sikerei önmagukért beszélnek , az ország jó állapotának hű tükre . Érthető , ha Enyedi és Deutsch a maga módján éli meg , s reagál rá . Nyilatkozatuk "dekódolása" pedig a mindenkori hallgatótól/olvasótól függ .

Szerintem ez nem hála kérdés, hanem igaz, v. nem igaz és ha ő valami speciális helyzetben élve nem veszi észre a pozitívumokat, a saját részére kedvezőt sem, akkor sem egy külföldi díjátadó utáni nyilatkozat a megfelelő hely és alkalom a mélységes ellenérzésének kifejezésére a hazai viszonyokkal kapcsolatban.

Amíg a művészvilág ennyire ellenséges a kormánnyal és mindazzal, amit képvisel, addig KELL az MMA a Széchenyi mellé és így tovább, szerintem.

Nemes Jeles is nyilatkozott valami abszolút rémeset az őt interjuvoló német vallási réteglapnak. Később legalább nem mondta, h. fönntartja az álláspontját, hanem úgy nyilatkozott, mint egy normális magyar.
Ellentétben ezzel a szerencsétlennel, aki közölte, h. azt bánta meg, h. kimondta, viszont változatlanul fönntartja a véleményét.

Az élet változás. Ez az Enyedi nem az az Enyedi, legalábbis nekem.

az a helyzet, hogy ahol olyan kicsi a piac, mint a cseheknél vagy nálunk, a filmkészítés nem lehet nyereséges
pedig a cseheknél (lengyeleknél, szerbeknél stb.) még működik a hazaszeretet, ugyanis a hazai filmeknek náluk kiemelkedő nézettsége (a magyar nézőnek viszont amcsi lószar kell)

Tudja kedves András maga vagy nagyon naiv vagy végtelenül szemforgató.

Az a helyzet, hogy a magyar művészi életet ma is uralják a liberálisok. Ha karriert akar valaki csinálni (esetleg bárminő kinevezés vagy megbizatást akar kapni és nem kíván általános hiszti tárgya lenni) akkor kötelezőnek érzi a libsi megmondó emberek által tolt vélemény viszhanzását. Miközben mégiscsak a magyar emberek nem kis pénzéből jutott lehetőséghez. Azért ennek is köteleznie kellene valami (legalább) lojalitásra, még ha el is hiszi amit mondanak neki.

Nem csoda, hogy lassan kimegy a biztosíték.

Kertész Imre amikor megkapta a nóbelt akkor azt nyilatkozta, hogy semmi köze hozzánk. Dehát azért csak innen kapott jövedelmet, alkotói juttatásokat. Azután kiköltözött Németországba, ahol rájött csak a "holokauszt biznisz" kirakatbábujának használják. Amikor pedig beteg lett le se ....... . Végül haza költözött gyógykezeltetni magát és meghalni, mert itt még ezek után is emberszámba vették.

Valami hasonló történet volt azzal a Bence gyerekkel is. Őt aztán kimosták "nem is volt igaz" stb.

Most pedig Enyedi.

Tessék már megmondani, a siker csúcsán kötelező az őt lehetőséggel ellátó (sok sok pénzzel) embereket és az őket képviselő hatalmat (végsősoron a hazáját) rossz színben feltüntetni ? Tényleg megéri a hazai libsiket ilyen módon kiszolgálni ?
Csoda-e, ha a sokadik eset után az emberek zokon veszik ezt a viselkedést ?

A felelősség kérdésében igaza van, de ebben a felelősségben a hazai ballibsi körök osztoznak velük.

Válaszok:
marko11 | 2017. február 22. 20:09

Kertész Imre önerőből lett világhírű.
Pontosabban: a német írószövetség ajánlására. (Miután másodjára sikerült egy egész jó német fordítót találni.)
Kertész Imre még egy szót sem szólt, amikor már az akkori Magyar Nemzet el kezdte támadni. És folyamatosan támadta, miközben azzal dicsekedtek, hogy egy sort sem olvastak Kertésztől.
Majd jött Kristóf Attila, aki vette a fáradtságot és olvasott, majd lelkesen dicsért. Egyedüliként.

Egyébként pedig a művészet megítélése szubjektív. Ahhoz, hogy vki nagy művésznek gondolja magát, nem elég, ha lelkes híve az uralkodónak. Bocs, min.elnöknek.
Enyedi Ildikónak is alighanem ugrott a Kossuth díj.

nem a díjátadón nyilatkozott
hanem egy hosszú interjú végén válaszolt egy kérdésre egy rádió-adónak

1.nem kell ahhoz liberálisnak lenni, hogy ne tessék a fidesz elmúlt egy-két éve
2. az egyközpontú filmes rendszer (a filmalap) elvileg teljesen hibás
más kérdés, hogy normális emberek ülnek a filmalapban (andyt meg alighanem, a filmesek szerencséjére, a kaszinók világa jobban érdekli)

nálunk még a Kádár/Aczél rendszerben is 3-4 filmstúdió működött, és ha nem fogadta az egyik a film-tervet, egy másiknál még nyerő lehetett
most ilyen lehetőség nincs

Korrekt. Nincs ezeknek a nyilatkozatoknak jelentősége, de itthon, mint a bomba.

Jobboldali vagyok és kitűnő filmrendezőnek tartom Enyedi Ildikót. Addig értem, hogy nem szereti Orbánt. Onnan nem értem, honnan veszi, hogy Orbán alatt lefizethetők a rendőrök, azért hogy bűncselekményeket tussoljanak el. A filmben kellett egy ilyen jelenet, OK, de miből gondolja, hogy ez a valóságra is kiterjeszthető?

Épp az ellenkezője az igaz. Orbán előtt ha gyorsan hajtottam, odacsúsztattam egy tízezrest és a rendőr elengedett. Ma csekken kell fizetnem és a rendőr nem kockáztat meg ilyet, mert nagyon megütheti a bokáját. S mit műveltek, mit művelhettek a rendőrök 2006 őszén?! Orbán és Pintér alatt ez teljesen elképzelhetetlen. Ennyire nem lehetnek vakok tiszteletre méltó liberális értelmiségiek!

És igen, miért jó neki, ha a politikailag más véleményen lévőket maga ellen hangolja? Mi a jó abban, ha nem nézik meg a filmjét? Én meg fogom nézni, és nem érdekel az egész, mert sajnos tudom, hogy ilyenek.

Kertész Imre idős korára valószínűleg nem csak arra jött rá, hogy semmi értelme nem volt a magyarokra beszólogatni, mert mi őrizzük majd meg az emlékét, hanem azt is megérthette, hogy ez így nem is korrekt. Nekünk ilyen negatív tulajdonságaink érzékelhetők, másoknak pedig másfélék. A népkarekterizálással érdemes visszafogottan bánni.

A külföldről hazaüzengetéssel is. Meg azzal is, hogy egy művész nekimenjen pártoknak és politikusoknak. Konkrét disznóságok ügyében felemelheti a hangját, mert segíteni tud vele. De pártok,kormányok, politikusok bírálata úgy általánosságban, nem az ő ügyük. Nekik van annál sokkal fontosabb.

Ott van Szabó István Mephistója. Ha beszólt volna Kádáréknak, soha nem készült volna el. Talán bizony több oka is lett volna beszólni, mint a mai érzékeny lelkű liberálisoknak.

Te is nagy marha vagy igaz magyar barátom. Hogy gondolod ezt a "kisajátítást"? Orbán-Voldedemort elvarázsolta a fülketollakat és csak ugyanabba a kockába lehetett velük ikszet húzni?

Helyes válasz volt.

Nem életszerű, amit írsz:
"ha percenként kell interjút adni (mint díjazás után kellett a rendező nőnek), akkor nyilván nem lehet minden szava megfontolt"

Belegondolok: most kaptam életem legnagyobb elismerését, sírással küszködöm, meghatódtam, repesek a boldogságtól:-)))))))) és amikor interjút kérnek tőlem, akkor fikázom a hazámat??????????????????????????

Jó, hogy Ildikó elmondta? Miért ott és akkor? Miért nem akkor, amikor megkapta a pénzt a filmre? Miért nem a Berlinbe való utazás előtt? Miért nem máskor? 12 év alatt hallottunk tőle ilyet?

Ha fizetnének érte, tudnál hülyébb lenni?

A vezetőket kik választották? Ezek szerint a választókra is mérges, hiszen neki nem tetsző vezetőt választottak.

Te magadnak válaszolgatsz? Nos a különbség az, hogy lehet nem egyetérteni Angela Merkellel (és nem Merkelmutti, még mielőtt elkezdenéd), de szégyellni semmiképp sem lehet. Ellentétben a mi helyzetünkkel.

Ja hogy Deutschot "hozza le" Enyedi szintjére szerinted? Eszem megáll.

Mert ezek azt hiszik, ha közpénzből hagynak alkotni egy minőségi művészt, azzal meg is vették. Németh (Deutsch) szintű logika.

Hú!! Na most nem szeretnék a bőrükben lenni. Megmondtuk, hogy lesz magyar narancs...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés