Mindenki: itt megnézheti az Oscar-győztes magyar filmet

2017. február 27. 9:07
Deák Kristóf kisjátékfilmje Oscart nyert. A film a rendszerváltás utáni iskolai közegben boncolja a hatalmi viszonyokat. Nézze meg, mire jut a kórusvezető gátlástalan Erika néni a gyerekekkel!

 

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy gratuláció!

Azért egy kis gratuláció jár a közellenségnek: Andy Vajnának is. Először Oscarig vitt egy zsidós filmet, a Saaul fiát, ami azért messze nem a magyarok szívatásáról szólt, hanem kifejezetten Auschwitzról, és ezzel megnyitotta az ajtót a többi magyar film előtt. Ezt nevezik kultúrpolitikának.

is.
de nagyon jó!

Tetszett a film, de van benne egy kis logikai bukfenc: ha korábban is ez volt a gyakorlat (több gyerek tátogott már az előbbiekben is), miért csak most vette észre a barátnő?

Válaszok:
Morgen | 2017. február 27. 13:54

Ma már mindent óvatosan kezelek.
A film esztétikai szempontból tökéletes. Szeretném, ha az alkotók nem arról beszélnének, hogy ma ők és "mindenki" elhallgatásra vannak ítélve. Bényi Ildikó után minden a "majd meglátjuk" kategória.
Ugyanis: Valahol a társadalom egésze hozzájárult a sikerhez.
Túl sokszor köptek bennünket szembe, hogy az ember vegye magának a jogot ahhoz, hogy kivárjon.
A film tartalma gondolatokat ébreszt, gondolom, nem mindenkiben ugyanazt, ezért jó volna hallani az alkotók szavát is.
A díjhoz gratulálok, bár mindenfajta díj ellenes vagyok.
A jó "bornak' nem kell milliárdos felhajtás, miközben egyesek több éven át sem tudnak hasznos munkával eljutni a "szőnyeg szélére" sem.

És a többiek?
Mindenki mellett áll valaki.

Nekem nem kerek a történet. (Egyéni vélemény). A gyerek családban él, hiányzott a "szülői értekezlet", mert többen is "tátikáztak".
Szintén egyéni vélemény: A mai kor éppen Magyarországon nem arról szól, hogy egy közösségben ne lehessen megbeszélni a gyerekeket érintő anomáliákat.
Sajnálatosnak tartom, hogy a gyerek még mindig szereplő lehet a politikai játszmákban.

A "praxisomban" megjelent egy kislány, aki olyan sovány volt, hogy szinte "át lehetett rajta látni". Az ok:

Az osztályában három kislány alakított egy klikket és "vékonysággal" terrorizálta a többi kislányt. "Letiltották" a lányokat arról, hogy szóba álljanak az új jövevénnyel, aki "kövér" volt. Hárman terrorizálták az egész osztályt.
A valódi gond a tanárok eszköztelensége. A filmbéli tanárnő sem járt el helyesen, de ennél nagyobb baj, hogy egyes gyerekek véleményét a tanárnő külseje határozta meg.

Az egy dolog, hogy egy gyerek nem vesz észre valamit.
Minden gyerek, aki érintett volt, néma maradt otthon?

Azért azt ne felejtsd el, hogy az eredményességért küzdő ember hazugságot követelt a tátogással.

Nézd, nyilván vannak olyan csapatok, ahonnan kirúgjuk azt, aki gyönge, és azt is, aki bomlaszt. Csak ott föl kell vállalni, hogy nem mindenki vesz részt a buliban. Ez a tátogás tényleg gerinctelen dolog. Ráadásul az is pofátlan, hogy beígéri neki a külön foglalkozást a verseny után, a végén meg kiderül, hogy még öten ugyanígy tátognak már ki tudja, mióta.

Döbbenet, DARK truth behind their fame és award winning school choir.

Ami szép: a fényképezés és a gyerek barátság, szolidaritás.

Ami hamis és tényleg a tanárnő sara, h. a gyengébbeket NEM korrepetálják, egyszerűen rájuk bízzák, akarnak-e maradni de csak tegyenek úgy, mintha énekelnének, h. az iskola igazgató kórus versenytől elrugaszkodott elvei ellenére is esélyesen vehessenek részt a versenyben.

Egyébként ez a kislány tényleg fejleszthető lenne, külön gyakorlással.

Fura, h. sehol egy szülő, aki szólna, h. ez így egy gigantikus marhaság, mert vagy award winning school, vagy mégsem.

Azután épp a versenyen robban a szereplési vágy és szolidaritás, és megmutatják a tanárnőnek, h. aki helytelent tesz, előbb-utóbb orra esik, pláne ha a kicsik összefognak. Hurrá!

Ez nem a való élet, pláne nem egy award winning school-ban. Dark truth annyiban, h. sem az igazgató nem gondolkodik reálisan, sem a tanárnő nem talál tisztességes megoldást egy kínos problémára.

Megoldásnak nyilván jobb lett volna, ha a gyengébbek korrepetálására találnak időt, energiát, esetleg a tanárnő saját kútfejéből, v. egy szülő jelzésére, h. ez, így, helytelen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés