Mindenki

2017. február 28. 07:43

Ki tudja, hány nagyszerű alkotástól fosztott meg bennünket az az ostoba hozzáállás, hogy aki ebben a rendszerben pénzt fogad el az államtól, az áruló?

2017. február 28. 07:43
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Idők

„Milyen jó volna, ha az ehhez hasonló sikerek végre megtanítanának bennünket az élet más területein is hinni az összefogás erejében. Ha az ilyen nagyszerű példák mindenkit meggyőznének arról, hogy hiába könnyebb nemet mondani, kifogásokat keresni, kishitűen előre lemondani, élni csak azzal a bátor egymásba kapaszkodással érdemes, amivel egy film készül, amivel elérhető akár a legmerészebb álom, a legnagyobb elismerés is.

Ne feledjük, a tagadás apostolai néhány évvel ezelőtt eltemették a teljes magyar filmipart. Azt állították, hogy az új támogatási rendszer nem vállal felelősséget a szakma több területéért, elsők között siratva el a kísérleti és kisjátékfilmeket. Egyszemélyes döntési mechanizmusról káráltak, és cenzúrát kiáltottak. Két Oscar-díj és egy Arany Medve a csattanós válasz kishitűségükre, a számtalan kevésbé közismert, de szakmai szempontból fontos nemzetközi elismerésről nem is beszélve. Ki tudja, hány nagyszerű alkotástól fosztott meg bennünket az az ostoba hozzáállás, hogy aki ebben a rendszerben pénzt fogad el az államtól, az áruló? Talán Udvardy Anna producernek szégyenkeznie kellene amiatt, mert felhasználta a médiahatóság mecenatúraprogramjának támogatását? Mennyi alkotói energia ment veszendőbe csupán azért, mert a filmszakma néhány neves képviselője hajlamos elutasítani mindent, ami nem a saját fejéből pattant ki! Kívülállóként nyugodtan kijelenthetem, itt lenne az ideje, hogy a filmesek újból egymásra találjanak. Az eredmények önmagukért beszélnek, érdemes tehát közösen fellépni még több pénzért, még több lehetőségért. A sértett durcáskodásnak jól láthatóan nincs semmi értelme.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosszkutya
2017. június 13. 15:21
Aki tudja, az csinálja. Aki nem tudja, az tanítja. És aki tanítani sem tud, az Gajdics Ottó.
catalina9
2017. június 13. 15:20
Elvtársak illene észreveni, hogy minden ilyen díjért minimum hazaárulással, /Tarr, Enyedi/ vagy legalább szavazatokkal kell fizetni. Ezek mind a liberális bástya megerősítését szolgálják.
catalina9
2017. június 13. 15:19
Miről van itt valójában szó? Arról, hogy van egy lelkes, hozzáértő kórusvezetőnő, aki lelkiismeretesen foglalkozik a gyerekekkel, a kórussal és sikereket ér el, a kórus versenyeket nyer. Amúgy meg gonosz és gátlástalan. Most éppen egy svédországi utat céloznak meg. Nem csak ő utazna Svédországba, hanem a kórus, a gyerekek. Ehhez persze tisztán kell énekelni, különben nem győznek. Ebbe a képletbe jön a szegény bevándorló, aki szeretne énekelni, de ehhez nem elég jó hangja, sőt esetleg az egész kórus teljesítményét rontja. Ezt a tanárnő négyszemközt elmondja neki, és megkéri, hogy ezért csak tátogjon. Ezt észreveszi a barátnője, az igazság bajnoka, aki merő véletlenségből a legjobb énekes. Nem igazság, szólal fel nagy bátran. Erre a gonosz kórusvezetőnő világosan elmondja, hogy miért is van ez így, majd miután kiderül, hogy többeket is tátogásra kényszerített, ezt mondja: Gyerekek, aki akar elmehet, nem kötelező itt sem énekelni, sem tátogni. És jön a fordulópont, a gyerekek maradnak a gátlástalan nő bűvkörében. Aztán a gyerekek, akikkel a nő lelkiismeretesen foglalkozott, sőt a főtátogónak is megígéri, hogy törődni fog vele, nos ezek a gyerekek lehetetlenné teszik a gonosz nőt, a nyilvánosság előtt, majd megszabadulva a diktátortól lelkesen énekelnek nélküle, egészen addig míg meg nem kapják a jól megérdemelt Oscart, és Deák Kristóf az első sorból nézheti a hollywoodi gigasztárokat. Megérdemli, mert ilyen álságos, demagóg filmet már régen készítettek!
Morgen
2017. június 04. 11:17
Könyörgöm! Ez Vajna érdeme, amúgy senki észre sem venné ezt a filmet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik