Majdnem mindenki – gondolatok az Oscar-díjas filmről

2017. február 28. 12:47

Elszomorít, ha tényleg itt tartunk, ha Erika néninek a szabadság és szolidaritás nevében nem elég megbűnhődnie, el is kell pusztulnia.

2017. február 28. 12:47
Kertész Botond
Kötőszó

„A zene, a közös zenélés, a kórus, népszerű metafora. Golding megrázó kisregénye, A legyek ura jut eszembe. Hogy-hogy nem, ott is szerepel a kórus – a lakatlan szigeten magukra maradt gyermekek ellentársadalma, a vadászok törzse elsősorban az énekkar hangadóiból verbuválódik. Aki olvasta a könyvet, vagy látta a filmet, emlékezhet rá, hogy válnak az »ártatlan« gyermekek félelmetes hordává. Golding könyvét olvasva félni kezd az ember a kórusoktól.

A Mindenki című film végén is megijedtem Erika néni csillogó szemű énekkarosaitól, rémisztő katarzist élve át. Győz a szolidaritás, a szabadságvágy, a gyermeki tisztaság a sunyi, lélekromboló, kifinomultan manipuláló hatalommal szemben és csak száll az ének. Talán túl öreg vagyok már, vagy mégsem tudok eléggé elvonatkoztatni kórista múltamtól és jelenemtől, de nem tudok önfeledten együtt dúdolni a gyerekekkel. Erika nénit olyan módon semmisítették meg, alázták porig, tették egy életre lehetetlenné, amit semmi nem indokolhat. A szabadság és szolidaritás nevében elkövetett durva kirekesztés és megalázás sajnos nemcsak ebből a filmből ismert – a másként gondolkodók virtuális lincselése napi rutin nyugati társadalmainkban.

Elszomorít, ha tényleg itt tartunk, ha Erika néninek a szabadság és szolidaritás nevében nem elég megbűnhődnie, el is kell pusztulnia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2017. június 03. 14:24
"Golding könyvét olvasva félni kezd az ember a kórusoktól." vannak variációk... még az se volt, hogy "Énekelj! Hangosabban" - https://www.youtube.com/watch?v=9EHgT54Vxjs
exfahrenheit
2017. június 03. 14:24
"a tanárt, aki sok sikerre juttatta őket és azokat a tátikákat is elvitte' így olyan helyekre, ahova nem juthattak volna el" ha a verseny az iskolák összteljesítményét díjazta, akkor a tanár becsapta a zsűrit, hogy a valóságosnál jobb színben tüntette fel az iskolát a győzelemhez, ha a legjobbak teljesítményét akarták díjazni, akkor becsalta az énekelni nem tudókat. baj, ha a tehetségtelen tátogókat jogosulatlanul díjazzák és az is, ha egyesek énekelhetnek, míg mások csak tátoghatnak.. egyesek élhetnek, míg mások csak úgy tehetnek, mintha élnének...
exfahrenheit
2017. június 03. 14:24
a film erénye, hogy többféle nézőpontból lehet vizsgálni, vitatni, nem csak ásítani utána..
exfahrenheit
2017. június 03. 14:24
"a szocializmus tele volt ilyen helyzetekkel. Az ideológia az volt, hogy MINDENKI, de az élet folytonasan fölülírta az ideológiát, mert az emberek nem egyenlőek." még az is elfogadhatóbb volt, mint ami most folyik, hogy milliók nélkülöznek, a halál tehetségtelen pártkatonák, sőt, még a bánya sötét strómanjaik is vagyonokban tobzódnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik