Különleges módszerekkel vezetik vissza a józan életbe a szombathelyi kábítószereseket

2017. február 28. 15:37

Nagyné Farkas Rita
Frisss
A szombathelyi Egyházmegyei Karitász Hársfa Ház - Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Nappali Ellátójának vezetőjével beszélgettük arról, hogyan szabadulhat meg valaki a káros szenvedélyektől. Interjú.
(...)
 
Magyarországon 2003 óta van lehetőségük elterelésre menni azoknak, akik alkalmi kábítószer fogyasztóként a rendőrség látókörébe kerültek. Miért alakult ez át?

Nagyon fontos az elején leszögezni, hogy bár ma már van lehetőség elterelésre járnia annak, aki kábítószert fogyasztott, ettől még bűncselekményt követett el. 2003 előtt, ha valakit a rendőrség alkalmi fogyasztóként elfogott, azt letartóztatták. Aztán idővel rájöttek arra, hogy az alkalmi fogyasztók és a függők között óriási különbség van. Másrészt ilyenkor sokkal többet használhat egy gyógykezelés, mint a büntetés. Ekkor találták ki, az elterelés című »hadműveletet«.

Kik mehetnek elterelésre?

Ha valaki tiltólistán szereplő szert tartott magánál vagy fogyasztott, akkor a rendőrségnek eljárást kell indítania, tehát máris büntetőjogi úton van a történet. Viszont van néhány kitétel, ami alapján eldöntheti a nyomozó hatóság, hogy felajánlja-e az elterelés lehetőségét. Ez általában akkor történik meg, ha az illető nem kereskedett az anyaggal, nem fogyasztott drogot kiskorúakkal közösen, tehát »csak« saját használatban volt a szer. A delikvens eldöntheti, hogy kíván-e a lehetőséggel élni vagy sem. Általában tízből kilencen rábólintanak. Ekkor kezdődhet meg a büntető útról való elterelés.

Miért választják inkább ezt a lehetőséget?

Az emberek hetven százalékának az a motivációja, hogy az elterelés elvégzése után a történteknek nem lesz nyoma az erkölcsi bizonyítványban, másrészt nem akarnak büntetőútra kerülni. Ha az utóbbi megtörténik, akkor vádemelési javaslattal tovább adják az ügyet, bírósági ítélet lesz belőle, ami viszont bekerül az erkölcsi bizonyítványba, emellett sok esetben nagyon komoly pénzbírsággal is jár.

Milyen kritériumokat kell teljesíteniük az ide kerülőknek?

A jogszabály három tényezőt ír elő. Az első, hogy az elterelés ideje hat hónap és egy év áll rendelkezésre, hogy valaki ezt befejezze. A második, hogy huszonnégy órán kell részt venni elterelés címszó alatt. A harmadik, hogy harminc napnál több nem telhet el két találkozás között. Ha véget ér az elterelés kapnak egy közokiratot, egy igazolást, hogy a jogszabályoknak megfelelően végig csinálták az egészet, kapnak egy jellemzést, amit bevisznek a nyomozó hatósághoz, ahol az eljárást megsemmisítik. Az ügy olyan lesz, mintha meg sem történt volna.

(...)

Milyen korosztályt érint leginkább a probléma?

Leginkább a tizennyolc és harminc közöttiek jönnek hozzánk. Hetven százalékban férfiak, de nem gondolom, hogy a szerhasználat ennyire eltolódott lenne. Inkább arról lehet szó, hogy a rendőrség látókörébe valamiért ilyen arányban kerülnek be az érintettek.

(...) 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés