Hollywood nem szereti Trumpot. Nagyon nem.

2017. február 28. 13:43

Sayfo Omar
Mandiner
Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője.

Sayfo Omar írásaHollywood nem szereti Donald Trumpot. Nagyon nem. Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője.

Aligha meglepő, hogy a 89-ik Oscar gála célkeresztjében is az elnök állt. A jelöltek kék szalagot viseltek annak jeléül, hogy a Trump beutazási tilalma ellen harcoló American Civil Liberties Uniont támogatják, a házigazda Jimmy Kimmel pedig ontotta magából a Trumpon élcelődő poénokat. A politika ezúttal a díjazottak kiválasztásában is erősen szembetűnő volt.

Noha a művészek és alkotások érdemeit méltatlan lenne elvitatni, az idei Oscar gálának szinte minden fontosabb győztese felér egy Trump-ellenes állásfoglalással az akadémia részéről. Íme:

Legjobb film: Moonlight. Egy homoszexuális fekete férfi keresi önmagát a maszkulin afro-amerikai társadalomban.

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Moonlight).  Emlékezetes, hogy a 2016-os Oscar-gála idején számtalan kritika érte a filmakadémiát a fekete jelöltek hiánya miatt. Mahershala Ali nem mellesleg az Oscar-történelem első muszlim győztese.

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences) Még egy fekete Oscar.
 

Legjobb külföldi film: The Salesman (Irán). Donald Trump beutazási tilalmát követően szinte a teljes amerikai művészvilág felhördült amiatt, hogy a film rendezője nem lehet jelen a gálán. Noha az elnöki rendeletet eltörölték, Asghar Farhadi tiltakozásul mégis lemondta az utat.

Legjobb rövidfilm: Mindenki. A magyar alkotás okos tanmese a felnőttek számára is példaértékű gyermeki szolidaritásról és arról, hogy nem szabad magukra hagyni a hatalom által diszkreditált társainkat. 

Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets. A szíriai kormányerők és orosz szövetségeseik által, a civilek ellen elkövetett túlkapásokat bemutató alkotás. Ismeretes, hogy Donald Trump többször kijelentette, hogy együttműködne Putyinnal Szíriában.

A legjobb animációs film: Zootopia. Az állatok metropolisában húsevők és növényevők békében élnek egymással. Egy napon azonban néhány ragadozó rejtélyes módon megvadul és növényevőket kezd falni. SPOILER ALERT: a húsevők áldozatok, az igazi bűnösök pedig a növényevő politikusok. A megértés legyőzi az ármányt és újra mindenki békében él egymással. Tanulság: az agresszív kisebbség miatt nem szabad elítélni a békés többséget.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hollywood liberális művészei messze nem annyira progresszívek mint gondolnánk, hiszen az egyik legősibb művészeti hagyományhoz fordulnak immár hosszú ideje: a didaktikához. Mindegyik díjazott alkotás szájbarágós parabola abszolút célzatos erkölcsi tanulsággal.

Nemigen marad tér az értelmezés szabadságának, a többféle interpretáció lehetőségének. Pedig valami ilyesmi volna a művészet lényege szerintem: nem morális ítéleteket, válaszokat mondani, hanem kérdéseket feltenni, amelyek esetleg akár megválaszolatlanok, vagy többféleképpen is megválaszolhatók.

Ez leginkább azért furcsa, mert egyéb esetekben ezek a liberálisok éppen a relativizmus nagy szószólói.

Egyéb esetekben. Például amikor Alföldi "profán Passiót" akar.

Algoritmus: ha van holofilm, akkor az győz. Ha nincs, akkor találni kell egy elnyomásos filmet a feketékről. Ha az sincs, akkor jöhet egy könnyfakasztó tanmese a transzszexuálisok életéről. Ha az sincs, akkor abban az évben nem osztanak díjat.

Denzel nem nyert oscart.

Már vagy 20 éve biztos indikátora az Oscar-díj, hogy mely filmeket nem szabad megnézni, mert a propaganda vagy a "művészieskedés" miatt biztosan élvezhetetlenek.

Amerika erejének forrása eddig az volt, hogy nagyon egységes tudott lenni. Kíváncsi vagyok, mikor kezd a pénzvilág menekülni a $-tól.

Ha senki sem lenne kíváncsi erre a cirkuszra, akkor most arról beszélnénk, milyen jó filmeket tudnak csinálni azok, akik hírből sem ismerik Holliwoodot.
Nagyon nem tud érdekelni egyetlen díjuk sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés