Hollywood nem szereti Trumpot. Nagyon nem.

2017. február 28. 13:43

Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője.

2017. február 28. 13:43
Sayfo Omar
Mandiner

Sayfo Omar írása



Hollywood nem szereti Donald Trumpot. Nagyon nem. Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője.

Aligha meglepő, hogy a 89-ik Oscar gála célkeresztjében is az elnök állt. A jelöltek kék szalagot viseltek annak jeléül, hogy a Trump beutazási tilalma ellen harcoló American Civil Liberties Uniont támogatják, a házigazda Jimmy Kimmel pedig ontotta magából a Trumpon élcelődő poénokat. A politika ezúttal a díjazottak kiválasztásában is erősen szembetűnő volt.

Noha a művészek és alkotások érdemeit méltatlan lenne elvitatni, az idei Oscar gálának szinte minden fontosabb győztese felér egy Trump-ellenes állásfoglalással az akadémia részéről. Íme:

Legjobb film: Moonlight. Egy homoszexuális fekete férfi keresi önmagát a maszkulin afro-amerikai társadalomban.

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Moonlight).  Emlékezetes, hogy a 2016-os Oscar-gála idején számtalan kritika érte a filmakadémiát a fekete jelöltek hiánya miatt. Mahershala Ali nem mellesleg az Oscar-történelem első muszlim győztese.

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences) Még egy fekete Oscar.
 

Legjobb külföldi film: The Salesman (Irán). Donald Trump beutazási tilalmát követően szinte a teljes amerikai művészvilág felhördült amiatt, hogy a film rendezője nem lehet jelen a gálán. Noha az elnöki rendeletet eltörölték, Asghar Farhadi tiltakozásul mégis lemondta az utat.

Legjobb rövidfilm: Mindenki. A magyar alkotás okos tanmese a felnőttek számára is példaértékű gyermeki szolidaritásról és arról, hogy nem szabad magukra hagyni a hatalom által diszkreditált társainkat. 

Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets. A szíriai kormányerők és orosz szövetségeseik által, a civilek ellen elkövetett túlkapásokat bemutató alkotás. Ismeretes, hogy Donald Trump többször kijelentette, hogy együttműködne Putyinnal Szíriában.

A legjobb animációs film: Zootopia. Az állatok metropolisában húsevők és növényevők békében élnek egymással. Egy napon azonban néhány ragadozó rejtélyes módon megvadul és növényevőket kezd falni. SPOILER ALERT: a húsevők áldozatok, az igazi bűnösök pedig a növényevő politikusok. A megértés legyőzi az ármányt és újra mindenki békében él egymással. Tanulság: az agresszív kisebbség miatt nem szabad elítélni a békés többséget.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. június 04. 11:17
Ha senki sem lenne kíváncsi erre a cirkuszra, akkor most arról beszélnénk, milyen jó filmeket tudnak csinálni azok, akik hírből sem ismerik Holliwoodot. Nagyon nem tud érdekelni egyetlen díjuk sem.
választópolgár
2017. június 03. 14:19
Az amerikai egyesült álmok nevű cégben egy külön kaszt a "művészvilág". (milyen kifejező a magyar nyelvünk: ami MŰ az VÉSZ.) Elefánt csont toronyban élnek, 3 méteres betonkerítéssel körbevett villáikban jó távol a néptől, meg mindentől, fogalmuk sincs mi a valós helyzet a világban max a cnn-ből, abban meg nincs köszönet, indokolatlanul túlfizetve millió dollárokat kapnak a filmjeikért... Amiért olyan szájbarágós filmeket készítenek és díjaznak annak meg az az oka hogy az átlag amerikai álompolgár aki életében lehet hogy a saját állama határát sem hagyja el is megértse: https://www.youtube.com/watch?v=0OpPgA1buC4
Aerion
2017. május 23. 01:33
... Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője ... Ezek szerint imádják!
1000bocs
2017. május 23. 01:33
Ilyn az, amikor Hollywood elismeri a másságot. (Gyengébek és liberálisok kedvéért: Hollywood semmit sem díjaz/visel el, ami akár egy ötlet szikrájának erejéig más.) Jövőre egy leszbikus fekete gyilkos bálna története nyerhet, ami rabságban él egy apartheid jellgű akváriumban. Elszakítva a sajátjaitól, nem engedélyezett számára hogy azt szeresse akit akar, megbélyegzik az előítéletek és a színe miatt s hátrányban van, mert rajta egy születési rendellenesség miatt nincs fehér folt. Az akvárium látógatói fehérek, nőket verő és gyerekükkel indulatos férfiak, akik bikinis nőket ábrázoló hawai inget viselnek. (Nem könnyű ugyan minden sztereotípiát összeszedni, amit a libsi értelmiség rendeltetésszerűen használ, de megpróbáltam egy fazékba dobálni az összeset. A libsi szabadság ugyanis harcol a megkülönböztetés ellen azzal, hogy megkülönbözteti kitkell szeretni és hogyan. Harcol a gyűlölet ellen, és következetes abban hogy ezt mindent elsöprő gyűlölködéssel teszi. És a haladás pártján ál abban hogy középkori inkvizíciós hévvel már a véleményéért kiátkoz és üldöz- tönkretesz bárkit. Rendes emberek ezek, na. Az értelmi képességeik is nagyon magasak lehetnek, hiszen valami földöntúli gondolkodás kell ahhoz hogy a hiretett tanok és a napi tettek így ellentmondjanak, mégse bukjanak fel az önellentmondásban. Ez valamiféle Isteni gőg, ők ugyanis mások.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik