Nem maradhatott Jordán Tamás a szombathelyi színház élén

2017. március 3. 9:24
A Fidesz-KDNP-s többségű szombathelyi közgyűlés nem szavazta meg, hogy továbbra is Jordán Tamás vezesse az egyébként általa alapított Weöres Sándor Színházat. Puskás Tivadar polgármester szerint azért kell új pályázat, mert most kiszivárgott Jordán ellenfelének pályázata, aki emiatt vissza is lépett (Jordán már ezt megelőzősen nyilvánossá tette a sajátját). Ugyanakkor az egyik fideszes képviselő nem maszatolt ennyire, és azt mondta: nem mindenkinek tetszik az a színház, amit Jordán Tamás csinál.

Nem kapott többséget Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatójának kinevezése a csütörtökön a szombathelyi közgyűlésben, ezért harminc napon belül új pályázatot írnak ki a teátrum ügyvezetői állására.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester eredeti előterjesztésében azt javasolta, hogy a pályázati eljárás során kialakult visszás helyzet miatt nyilvánítsák eredménytelennek a tavaly decemberben kiírt pályázatot, de ez sem kapott többséget az ellenzék által javasolt név szerinti szavazáson: 10:10-es szavazategyenlőség alakult ki a 21 tagú testületben, mivel egy képviselő nem szavazott, így került sor végül a szervezeti és működési szabályzat szerint a kinevezésről szóló döntésre, ami elegendő támogatás hiányában ugyancsak meghiúsult.

A közgyűlés ülése közben a szombathelyi városháza előtt több száz – más tudósítások szerint több mint ezer – ember tartott szimpátia tüntetést Jordán Tamás mellett, igazgatói kinevezését követelve.

A „visszás helyzet” a pályázat kiszivárgása volt

Az állásra a teátrum jelenlegi igazgatója mellett Dér András filmrendező pályázott, aki február 21-én visszavonta pályázatát, mert annak anyaga „kiszivárgott”, ezért, mint közleményében tudatta, „a kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy az abban foglalt szakmai és művészeti célokat megvalósuljanak”.

Jordán Tamás előzőleg már nyilvánosságra hozta saját pályázatát, amellyel harmadjára is indulni kívánt az általa alapított és igazgatott színház vezetéséért.

A polgármester az új pályázat mellett érvelt

A február 21-én Szombathelyen ülésező színházszakmai bizottság nem tudott dönteni, tagjainak egy része új pályázat kiírását támogatta volna, de a javaslat ott sem kapott többséget, szavazategyenlőség alakult ki, a pályázók anyagáról érdemben nem tárgyaltak, az ülést berekesztették.

A csütörtöki közgyűlési vitában Puskás Tivadar polgármester azzal érvelt, hogy nem áll rendelkezésre a szakmai bizottság javaslata, a pályázati eljárás tisztasága és megalapozottsága érdekében viszont helyesebb lenne új pályázatot kiírni, ez szolgálná a pályázók érdekeit is.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!- MSZP- DK- Együtt) a közgyűlési vitában viszont úgy fogalmazott: Jordán Tamás már bizonyított a színház megalapításával, a kiváló társulat verbuválásával, jó előadásokkal és az általa vezetett színház stabil gazdálkodásával.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) viszont úgy vélekedett: nem mindenkinek tetszik feltétlenül az a stílusú színház, amit Jordán Tamás képvisel, szavai szerint nem lenne szabad meghurcolni valakit azért, mert más a művészi véleménye. 

A jobbikos Balassa Péter nem szavazott egyik javaslatról sem, döntését azzal indokolta, hogy az eljárás felháborító, ezért abban nem akar részt venni.

„Száműzni kellene a politikát a színházból”    

A közgyűlésen még a határozati javaslatról szóló döntés előtt szót kapott Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, a városháza előtt demonstrálók szószólója, aki bölcs döntésre szólította fel a városatyákat, felidézve, hogy Jordán Tamás alapítója és két ciklus óta kiváló vezetője a Weöres Sándor Színháznak, véleményük szerint szakmai tudása és a színházi világban kivívott támogatottsága vitathatatlan. „Száműzni kellene a politikát a színházból” – figyelmeztetett, majd átadott a közgyűlés jegyzőjének egy petíciót, amelyen számos szombathelyi színházbarát és értelmiségi aláírása szerepel.

Az elmúlt két hétben egyébként sorra jelentek meg a Jordán Tamást támogató nyilatkozatok. A Weöres Sándor Színház művészei egy emberként álltak ki az igazgató mellett, Törőcsik Mari vezetésével támogatásukról biztosították őt az önkormányzathoz eljuttatott üzenetükben a nemzet színészei, újraválasztása mellett foglalt állást több színház országos szakmai és helyi civil szervezet, az egyik közösségi portálon pedig több mint 9700 csatlakoztak támogatói csoportjához.

Az MTI tudósítója megpróbálta telefonon megkérdezni csütörtök este Jordán Tamást arról, hogy újra benyújtja-e pályázatát, de nem sikerült elérnie.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kormánypártiként mondom: Jordán Tamás az egyik legkiválóbb, leghitelesebb színházi művész az országban. Én nagyon örülnék, ha a mi városunkban lenne színházigazgató.

Jordán Tamás, aki a semmiből csinált egy ragyogó színházat Szombathelyen, újra pályázhat (ha van még kedve egyáltalán).
...és mi az, hogy nem mindenkinek tetszik Jordán színháza?!
Miért kellene tetszenie mindenkinek?!
Milyen az a színház, amelyik mindenkinek tetszik?

Amikor egy toronymagasan fideszes támogatottságú város polgármestere látványosan szarik a saját választóira, a szakmára, a kultúrára és a józan észre.

Természetesen kdnp-s az ürge. A tehetségtelen élősködők gyűjtőhelye.

Jordán kitűnő színész, még a 25. Színházból emlékszem rá, a politikai szimpátiái nem érdekelnek. A mostani időhúzásnál azt a gondot látom, hogy az ellenjelölt, nem tudom miért, de visszalépett, és most nyilván új pályázatot kellene kiirni, akkor amikor a társulatok már az őszi évadra készülnek. Egy művésznél én a produkciót, a teljesítményt nézem, el tudtam ismerni Alföldi bizonyos munkáit, de a vitathatatlanul tehetséges Vidnyánszky rendezéseit is. Semmi gondot nem láttam a cserében, de itt nincsen ellenjelölt.

Ott kezdődött, hogy Jordán pályázata az elejétől nyilvános volt. Ez a Dér eddig 25 év alatt 21 színházi rendezést tudhat a neve mellett, s úgy érezte, ez már bőven elég, hogy igazgatói pályázatot nyújtson be.

Elképesztő ez az egész. Jordán olyan színházat hozott létre egy 60 ezres városban, ahová több száz km-ről is utaztak, hogy megnézzék a darabjaikat.
A városban hatalmas a respektje, a darabok színvonalasak, változatosak, és telt házzal mennek.

kérdés, milyen szempontok alapján. Annyi már kiderült, hogy a szakma és a közönség véleménye, valamint a sikeresség és a minőség nem tartoznak a szempontok közé. Ahogy a tisztesség sem.

Ami ezen kívül marad, az alapján fognak dönteni.

A pályázatnak voltak résztvevői. Az egyik végig nyilvános pályázatot adott be, a másik, aki 26 év alatt összesen 21 darabot rendezett, titkolta a sajátját. Amikor aztán a nyugat.hu megjelentette, akkor visszalépett.
Ha akarják, ezek után megválasztják Jordánt.
Minden mellette szól, semmi sem ellene. Ballibezhetsz, de Szombathely lakosságának nagy többsége fidesz-szavazó. És ők csinálnak totális telt házat Jordán színházában.

Valami magadfajta pártzombinak kellene egy hely, őt akarja benyomni pártod és kormányod. Ennyi a történet.

Nyilvános pályázat volt. Jelentkezett, aki akart. És teljesen jogszerűen ki is lehetett volna hirdetni győztesnek Jordánt, ha lett volna rá a fideszesekben szándék.
Az időhúzás csak arra való, hogy a bomlott elméjű Eperjes tovább kavarhassa a szart. Hátha talál egy újabb csinovnyikot, aki bead valami kamu pályázatot, amit most már még jobban titkosítanak, nehogy kiderüljön, mekkora blődli az egész.

Értelmes indok, érv Jordán ellen az égvilágon semmi nem merült fel. Nem megosztó, mint Alföldi, a darabok nem politizálnak nyíltan, a színház sikeres, telt házakkal mennek az előadások, a szakmai rangja kiemelkedő, a gazdálkodás is rendben van.

Szombathely amúgy nem százezres nagyváros, még 80 ezres sem, de ez legyen a legnagyobb tévedésed.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés