Táncház napja: átadták a Halmos Béla-díjakat

2017. május 15. 18:00
A Magyar Állami Népi Együttes prímása, Nyitrai Tamás és a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója, dr. Simoncsics János vehette át a Halmos Béla népzenész emlékére alapított díjakat a táncház napja alkalmából a Zeneakadémián.

Magyarországon és egyben világszerte május 13-án, szombaton tartották a táncház napját. Ebből az alkalomból a Zeneakadémián rendezett ünnepi koncerten idén is átadták a Halmos Béla-vándordíjat és emlékérmet; a vándordíjat Nyitrai Tamásnak, a Magyar Állami Népi Együttes prímásának ítélt oda a kuratórium, míg az emlékérmet dr. Simoncsics Jánosnak, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója vehette át – olvasható az Hagyományok Háza közleményében.

A legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére két díjat is alapítottak. Egy arra méltó fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek. 

A vándordíjat olyan aktív, táncházakat muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (azaz élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel). A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. Az előző évi díjazott a gálán való fellépéssel búcsúzik a hangszertől. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására.

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncház-mozgalom keretén belül kimagasló szakmai vagy közösségi tevékenységet folytat.

A vándordíjat odaítélő kuratórium tagjai: Árendás Péter - LFZE Népzene tanszék, Liber Endre – Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna – Hagyományok Háza, Szűcs Sándor – Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta – Táncház Egyesüle.
A Halmos Béla-emlékéremről döntő kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai – Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában