Nem tetszik a világhelyzet Roger Watersnek

2017. június 6. 15:34
Donald Trumpról, a migrációs helyzetről, az ellenségképekről és a mindennapi félelmekről énekel a Pink Floyd egykori vezetője az új lemezén.

Is This The Life We Really Want? (Valóban ilyen életet akarunk?) címmel megjelent Roger Waters új stúdióalbuma. A Pink Floyd egykori alapítója 25 év elteltével készített friss lemezt, amely kritikus állásfoglalás napjaink világáról, a félelmekről és a bizonytalanságról.

A 73 éves dalszerző, basszusgitáros, énekes új lemeze sok szempontból a klasszikus Pink Floyd albumok hagyományait követi, hangzásában közel áll a negyven évvel ezelőtt megjelent Animals című anyaghoz vagy a két évvel későbbi The Wallhoz – olvasható a Sony Music magyarországi promócióját ellátó Hear Music Hungary által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, Roger Waters rendkívül aktuális témákról fejti ki az álláspontját. A Déja Vu című dalban Isten szerepéről, helyéről értekezik, a The Last Refugee-ben a menekültkérdésről, a modern ellenségkép megalkotásáról, a Picture That-ben Donald Trump amerikai elnökről, akitől szó szerint idéz: „There's no such thing as being too greedy” (Nem létezik olyan, hogy túlzott kapzsiság). A címadó dal szövege egy 2008-ban írt verséhez nyúlik vissza, és a remények be nem teljesüléséről, a bennünk élő mindennapi félelemről, az összezavarodott világról szól.

A lemez produceri munkáit és keverését Nigel Godrich végezte, aki korábban Paul McCartney-val, a U2-val és a Radioheaddel dolgozott együtt. Az anyag tizenkét számból áll, a közreműködő zenészek között volt Waters és Godrich (billentyűk, gitár) mellett Gus Seyffert (basszusgitár, gitár, billentyűk), Jonathan Wilson (gitár, billentyűk), Joey Waronker (az REM egykori turnédobosa), Roger Manning (billentyűk), Lee Pardini (billentyűk), valamint Jessica Wolfe és Holly Proctor (vokálok).

Az Is This The Life We Really Want? mindössze az ötödik stúdiólemeze Roger Watersnek, holott több mint három évtizede dolgozik szólóban a Pink Floyd egykori agytrösztje. A The Pros and Cons of Hitch Hiking 1984-ben, a Radio K.A.O.S. 1987-ben, az Amused to Death 1992-ben jelent meg, 2005-ben Ca Ira címmel háromfelvonásos operát írt Roger Waters. Legutóbbi rocklemezét, az Amused to Death-et 2015-ben újramaszterelt, felújított változatban újra megjelentette.

Waters május végén kezdte meg Us + Them című észak-amerikai turnéját, amely október végéig tart. „A show nagyjából egynegyede áll az új album anyagából, a fennmaradó időben a Pink floydos éveim alatti vagy azutáni dolgokból válogatunk, de az egész egy témakört jár körül: nincs olyan, hogy mi és ők, csakis mi létezik” – mondta nemrég egy interjúban. Az Us and Them egyébként a Pink Floyd 1973-ban megjelent mesterműve, a The Dark Side of the Moon egyik számának címe.

Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért; a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el. Waters és Mason nemrég közösen vett részt a Londonban megnyílt Pink Floyd-kiállítás összeállításában.

Roger Waters legutóbb 2013-ban lépett fel Magyarországon, akkor a The Wall című showját adta elő a Puskás Ferenc Stadionban.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már Roger Waters legutóbbi bp.-i koncertjéről lemaradtam, akkor legalább moziban nem hagytam ki a koncertfilmjét (Roger Waters: The Wall -2014).
És nagyon jól tettem!
A zenére kár szót vesztegetni: egyszerűen zseniális, sőt, katartikus.
És, ha jól szól, már pedig a moziban jól szólt, akkor a többi már csak ráadás.
Ja, és a világhelyzet az nekem sem tetszik. Nagyon nem!

Vicces, hogy azok liberálisozzák hörögve, akik alig győzték lájkolni, amikor a palesztinok érdekében szólt fel Izraellel szemben. Amikor a libsik nácizták őt teli szájjal.

Na, az ilyet nevezik autonóm embernek.

94-es, és a Dark Side, a Wish You Were Here, a Meddle vagy éppen a Barrett által írt Piper is klasszisokkal jobb nála.

Ettől persze egyáltalán nem rossz, csak éppen a fentiekkel ellentétben nem korszakalkotó.

A leggyengébb Pink Floyd is jobb, mint a legjobb.........!:)
Hát, nem tudom. Én nem bírom olyan kritikusan hallgatni, sőt, általában színházban, moziban, koncerten otthon hagyom a kritikus énem, és csak élvezkedek.
Ez a Pink Floyd esetében igen könnyű!

autonóm ember?!
viccelsz? ez a kormány csak a párthűséget értékeli (párt=OV)

Waters-ről beszéltem, ha nem lett volna világos

A Floyd története azért érdekes, mert más prog rock együttesekkel ellentétben nekik nem voltak virtuóz zenészeik, ugyanakkor voltak korszakos zseni zeneszerzőik. Barrett, Waters, Gilmour. De az utóbbi kettő akkor hozott létre igazán kiemelkedő dolgokat, amikor még tudtak együtt dolgozni.
Szerintem legalábbis.
Jó album az Animals vagy a Division is, de ezek már jóval inkább szólólemezek, mintsem PF: az előző Watersé, utóbbi Gilmouré.

világos voltál, csak én értettem félre (mehetnék akkor politikusnak is?!)

Két ilyen magyar együttest is láttam/hallottam:
1. Keep Floyding (qrvq jók, semmi hókusz-pókusz, csak az eredeti zene, minél tökéletesebben, ha jól tudom, mérnök emberek).
2. Hungarian Pink Floyd Show (őket csak egyszer láttam, a Takáts Tamás fia énekelt náluk, és nagyon jól).

Egy szomorú lábjegyzet:
Mindkét együttest a városligeti (teljesen környezetbarát, remek akusztikájú) sörsátorban láttam/hallottam.
Amit a liget "felújítása" címén nemrég ledózeroltak. (Majd épül helyette valami "korszerű" beton izé.)

az a baj az újabb mandiner kommentelőkkel, hogy a többségüket nem nagyon befolyásolják a tények

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés