Nem tetszik a világhelyzet Roger Watersnek

2017. június 06. 15:34

Donald Trumpról, a migrációs helyzetről, az ellenségképekről és a mindennapi félelmekről énekel a Pink Floyd egykori vezetője az új lemezén.

2017. június 06. 15:34

Is This The Life We Really Want? (Valóban ilyen életet akarunk?) címmel megjelent Roger Waters új stúdióalbuma. A Pink Floyd egykori alapítója 25 év elteltével készített friss lemezt, amely kritikus állásfoglalás napjaink világáról, a félelmekről és a bizonytalanságról.

A 73 éves dalszerző, basszusgitáros, énekes új lemeze sok szempontból a klasszikus Pink Floyd albumok hagyományait követi, hangzásában közel áll a negyven évvel ezelőtt megjelent Animals című anyaghoz vagy a két évvel későbbi The Wallhoz – olvasható a Sony Music magyarországi promócióját ellátó Hear Music Hungary által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, Roger Waters rendkívül aktuális témákról fejti ki az álláspontját. A Déja Vu című dalban Isten szerepéről, helyéről értekezik, a The Last Refugee-ben a menekültkérdésről, a modern ellenségkép megalkotásáról, a Picture That-ben Donald Trump amerikai elnökről, akitől szó szerint idéz: „There's no such thing as being too greedy” (Nem létezik olyan, hogy túlzott kapzsiság). A címadó dal szövege egy 2008-ban írt verséhez nyúlik vissza, és a remények be nem teljesüléséről, a bennünk élő mindennapi félelemről, az összezavarodott világról szól.

A lemez produceri munkáit és keverését Nigel Godrich végezte, aki korábban Paul McCartney-val, a U2-val és a Radioheaddel dolgozott együtt. Az anyag tizenkét számból áll, a közreműködő zenészek között volt Waters és Godrich (billentyűk, gitár) mellett Gus Seyffert (basszusgitár, gitár, billentyűk), Jonathan Wilson (gitár, billentyűk), Joey Waronker (az REM egykori turnédobosa), Roger Manning (billentyűk), Lee Pardini (billentyűk), valamint Jessica Wolfe és Holly Proctor (vokálok).

Az Is This The Life We Really Want? mindössze az ötödik stúdiólemeze Roger Watersnek, holott több mint három évtizede dolgozik szólóban a Pink Floyd egykori agytrösztje. A The Pros and Cons of Hitch Hiking 1984-ben, a Radio K.A.O.S. 1987-ben, az Amused to Death 1992-ben jelent meg, 2005-ben Ca Ira címmel háromfelvonásos operát írt Roger Waters. Legutóbbi rocklemezét, az Amused to Death-et 2015-ben újramaszterelt, felújított változatban újra megjelentette.

Waters május végén kezdte meg Us + Them című észak-amerikai turnéját, amely október végéig tart. „A show nagyjából egynegyede áll az új album anyagából, a fennmaradó időben a Pink floydos éveim alatti vagy azutáni dolgokból válogatunk, de az egész egy témakört jár körül: nincs olyan, hogy mi és ők, csakis mi létezik” – mondta nemrég egy interjúban. Az Us and Them egyébként a Pink Floyd 1973-ban megjelent mesterműve, a The Dark Side of the Moon egyik számának címe.

Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért; a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el. Waters és Mason nemrég közösen vett részt a Londonban megnyílt Pink Floyd-kiállítás összeállításában.

Roger Waters legutóbb 2013-ban lépett fel Magyarországon, akkor a The Wall című showját adta elő a Puskás Ferenc Stadionban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gwrf
2022. július 12. 15:57
Vicces, hogy azok liberálisozzák hörögve, akik alig győzték lájkolni, amikor a palesztinok érdekében szólt fel Izraellel szemben. Amikor a libsik nácizták őt teli szájjal. Na, az ilyet nevezik autonóm embernek.
yanoo
2022. július 12. 15:56
Ez most téves.Waters nem liberális, sőt, ahol tudják elhallgatattják a tolerancia bajnokai.Ritka normálisan gondolkodó fazon, az új lemeze meg nagyon jó lesz,amit hallottam belőle az olyan, mint a klasszikus Floyd albumok folytatása.Kíváncsian várom a teljes albumot.
Drágha Márió
2022. július 12. 15:56
Roger Waters: a rock & roll (ha úgy tetszik: a "popzene") hat évtizedes történetének egyik legnagyobb géniusza... (John Lennon-Paul McCartney,Mick Jagger-Keith Richards,Jimi Hendrix,David Bowie,Pete Townshend,Roger Waters,Jimmy Page-Robert Plant,Jeff Lynne)
vihar
2022. július 12. 15:54
Waters apja kommunista volt , a II Világháborúba önként jelentkezett és az olasz fronton halt meg. Ez elég erős inditatás. Waters is baloldali , a hagyományos értelemben, de nem liberális. És nem ostoba. Aki az Animals-t (Orwell) megzenésíti az érti , hogy a világ nem fekete-fehér és nem lesz attól jobb a világ , hogy ha csak a politikai rendszerek, uralkodóosztályok változnak. Az Amused to death a rocktörténelem egyik legfrenetikusabb és legmélyebb értelmű albuma. 1992-ben Waters megirta a mát: a fogyasztásban eltunyult, a médián teljesen elhülyült nyugati embertípust- Zene és szöveg teljes összhangja - amikor egy háború is csak olyan mint egy videójáték , amikor a túl hosszúra nyúlt életünkben már nem tudjuk a valóságot a képzelt világtól megkülönböztetni. "Pepsi in Andies and Mc Donalds in Tibet" - globalizmus 1992-es jóslata -és lőn Doctor , Doctor what is wrong with me- the supermarket life is getting to long.... És azért ott egy lirai dal a Tiamenen téri mészárlásról- miért volt ez más mint az addig borzalmak? mert egyesben néztük a TV. She is different as Ann Boleyn - she died on TV!! Radikális jobboldali vagyok , de Waters baloldalisága több közös pontot jelent mint a szalon jobboldaliak álszentsége. Waters nem adja fel , nem alkuszik - Hiú mint minden művész , de érzékeny és rátapint a lényegre. Bárcsak minden balos ilyen lenne. Köszönet Rogers minden albumért - még akkor is ha Child is grown Dream is gone Hey You Together we stand , diveded we fall!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik