Egyre nagyobb a pszichés nyomás a jogászokon

2019. május 2. 8:51
A mentális egészségi problémák egyre nagyobb veszélyt jelentenek a jogi szakmában dolgozók számára, és sokan stigmaként élik meg a szellemi megbetegedést.

Az ügyvédekkel kapcsolatban tradicionálisan olyan kép él az emberek fejében, hogy a jogászok munkamániásak, perfekcionisták, pedánsak, és érzelemmentes racionalitás jellemző rájuk. A valóságban azonban sokkal árnyaltabb a kép, mivel természetesen nem akaratos versenylovakról van szó, hanem hús-vér emberekről. Ennek kapcsán megfigyelhető, hogy a mentális egészségi problémák egyre nagyobb kockázatot jelentenek a szakmában dolgozók számára. Az aggasztó jelenségre az 1990-es, 2000-es években hívták fel először a figyelmet az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Az Egyesült Királyságban működő Solicitors Regulation Authority és a Bar Standards Board nevű ügyvédi kamarák nemrégiben elhatározták, hogy fellépnek az egyre égetőbb probléma ellen.

Ezenfelül a LawCare jótékonysági szervezet − mentális nehézségekkel küzdő jogászok számára üzemeltetnek segélyvonalat − is aggasztó adatokat közölt. Statisztikájuk szerint 2016 és 2017 között 11 százalékkal nőtt a betelefonálók száma, míg 2017 és 2018 között újabb 5 százalékos emelkedést tapasztaltak. Az látható, hogy legtöbben a munkahelyi stresszre, a hosszú munkaidőre, az ügyszámok sokaságára, illetve a folyamatos versenyre panaszkodtak. Arra is rámutattak a betelefonálások, hogy az ügyvédi irodák sok esetben nem is foglalkoznak az alkalmazottak egészségével, jólétével. A panaszok szerint a nagy ügyvédi irodák inkább csak a profittal, a növekedéssel és a produktivitással foglalkoznak. Az ügyvédek jóléte sok vállalatnál teljesen irreleváns.

A statisztika alapján az is világossá vált, hogy sokan egyfajta stigmaként élik meg a mentális betegségüket, s inkább nem is beszélnek róla, mivel a környezet azt sugallja számukra, hogy az csupán a gyengeség jele. A telefonálók szerint az irodák legtöbbje nem is törekszik arra, hogy bármiféle pszichológiai vagy szociális támogatást nyújtson a problémák leküzdéséhez. A mindennapi stresszen felül a jogászok az ügyfelek gondjait is magukra veszik, valamint sokszor olyan traumatikus ügyekkel találkoznak, amelyek akár életük végégi elkísérik őket (például erőszakos cselekedetek vagy nemi szervek megcsonkításával kapcsolatos jogi ügyek). A kiégés veszélye tehát ebben a szakmában kiemelkedően magas, hiszen nemcsak szakmailag kell folyamatosan jól teljesíteni, hanem érzelmileg is helyt kell állni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés