Horvát alkotmánybíróság: nem volt összeférhetetlenség MOL-ügyben

2019. július 17. 16:33
Nem merítette ki az összeférhetetlenség fogalmát Tomislav Karamarko volt horvát kormányfőhelyettes azzal, hogy véleményt nyilvánított a MOL-INA vita kapcsán - állapította meg a horvát alkotmánybíróság felülírva ezzel a horvát Közigazgatási Felsőbíróság korábbi döntését.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben politizáló Tomislav Karamarko ügyében korábban mind a Karamarko tevékenységét vizsgáló bizottság, mind az ügyét tárgyaló közigazgatási bíróság és közigazgatási felsőbíróság összeférhetetlenséget állapított meg. Az vizsgálat tárgya Karamarko egy 2016-os megnyilvánulása volt, amelyben amellett érvelt, hogy az INA-t a MOL-lal közösen birtokló horvát államnak vissza kellene lépnie a két fél közötti döntőbíráskodási folyamatból. Az összeférhetetlenségi kifogás alapja pedig az a tény volt, hogy Karamarko felesége közösen tulajdonol egy céget az ismert MOL-lobbistával, Josip Petrović-csal. 

Privát vélemény egy pártkongresszuson

Tomislav Karamarko amellett, hogy korábban Horvátország miniszerelnök-helyettese volt, egyben pártja, a HDZ elnöki tisztét is betöltötte. Karamarko azért érvelt a vitától való távolmaradás mellett, mivel véleménye szerint hosszú távon anyagi kárt okoz a horvát államnak, ha továbbra is döntőbíráskodni akar az INA és a MOL között. 
Mint ismert, a MOL-INA ügye rendkívül érzékeny politikai téma Horvátországban, a volt miniszterelnök-helyettesnek pedig szembesülnie is kellett ezzel. Politikai ellenfelei úgy vélték, Karamarko bármilyen megnyilvánulása a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban felveti az összeférhetetlenség lehetőségét. 

Személyes ismertség

Ellenfelei szerint ugyanis azok a körülmények, hogy Karamarko személyes kapcsolatban áll a horvát közélet által MOL-lobbistának titulált Josip Petrović-csal, illetve hogy felesége és Petrović közös üzleti érdekeltségeket birtokolnak, kimerítik az összeférhetetlenség fogalmát. Ezen megállapítások szellemében döntött tavaly nyáron a horvát közigazgatási felsőbíróság is, amikor kimondta Karamarko összeférhetetlenségét. 

Meg kell ismételni az eljárást

Karamarko már tavaly nyáron jelezte: nem ért egyet az akkor döntéssel, és a horvát alkotmánybírósághoz fordul. A testület idén július közepén hozott ítéletében egyetértett a Karamarko keresetében megfogalmazottakkal. Így a volt miniszterelnök-helyettes összeférhetetlenségét vizsgáló teljes eljárást ismételten le kell majd folytatni. 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában