Aranykor: nincs vége, még csak most kezdődik

2019. szeptember 9. 18:40

Matolcsy György
Növekedés.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.

„Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?

Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.

Szerinte vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak. 

Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez.

Miért? 

Mert képesek vagyunk folytatni a már 7 éve tartó felzárkózást, amikor az átlagosan 3,5 százalékos gazdasági növekedés révén évente átlag 2 százalékkal közeledtünk az uniós átlaghoz. Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt. 

Miért tudjuk folytatni? Mert rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány. Azért, mert jól ötvözzük az állam és a piac eszközeit, a hagyományos és a nem-hagyományos megoldásokat.

A miniszter másik állítása szerint a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?

A harmadik miniszteri állítás azonban ezeken is túltesz, ez már valami más. Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta? 

Szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját. Nem a benzin, gázolaj, forint, részvények, lakások, az alma vagy a körte árának a változatlan szintjét próbálja megtartani, ha megpróbálná, abból nagy baj lenne.

Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében?

Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? 

Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?

Javaslom, hogy hallgasson az ősi bölcsességre: 

Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle. /Talmud, Ószövetség/”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tunya, te a 2002-2010 közti időről írsz.

Tunya', nem tudod, hogy egy kiragadott adattal tilos operálni?

Tunya', miért kavarsz? A vendégmunkás egész más mint egy migráns!

Tunya', tudod, hogy tilos tényeket hamisítani? Akár régen volt, akár nem...

Nem Tunya', a te eszedet lopta el valaki/valami. A "Jobbikkal" együtt bolondultál.

Tunya', tényekről nem szokás vitatkozni.

A két kitűnő szakember, Matolcsy és Varga eszmecseréjéből csak jó jöhet ki.

"Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter kölcsönös ellenszenvéről gyakran suttognak a közgazdászok, a kormányzati emberek. Ha nagyon leegyszerűsítjük a kérdést, az lehet a rivalizálás hátterében, hogy a két gazdasági csúcsvezető közül ki is lehet a numero uno szaktekintély.

A konfliktus ismert volt, ám ehhez képest is egészen megdöbbentő az, ahogyan Matolcsy György jegybankelnök egy ma megjelent publicisztikájában fogalmazott Varga Mihállyal kapcsolatban. Az írás a Növekedés.hu portálon jelent meg.

Eddig úgy tűnt, kicsit szakmaibban megfogalmazva az a kérdés, hogy kinek a szava döntsön, ha bankokról van szó, ki látja jól a nemzetgazdaság helyzetét, egyáltalán a monetáris jellegű jegybanki pozícióból illik-e a klasszikus nemzetgazdasági, pénzügyminiszteri, akár egészségügyi kérdésekben is megnyilvánulni.
Egy váratlan publicisztika

A mai írás alapján ennél mélyebb, nem pusztán szakmai, hanem részben személyes konfliktusról is szó lehet.

Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna." – ezzel a felütéssel adja meg az alaphangot Matolcsy, majd szétszedi a pénzügyminiszter szavait.

Amikor Varga közelgő válságról beszél, akkor Matolcsy elmondja, hogy nincs vége az aranykornak. Ügyes a kritikus, mert úgy bírál, hogy a legfőbb politikacsinálónak, Orbán Viktor miniszterelnöknek közben kedveseket mond, „nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány” – fogalmaz például.

Van sapka, nincs sapka

Érdekes, hogy miután Matolcsy leírja, hogy Varga mennyire indokolatlanul pesszimista, a következő pontban már azért ekézi, mert a pénzügyminiszter azt hiszi, hogy meg lehet állítani a határon a német gazdaság lassulásának begyűrűzését.

Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása? – kérdezi Matolcsy, és itt már tényleg nem lehet tudni, hogy vajon az a baj, hogy Varga túl pesszimista, vagy az a baj, hogy Varga túl optimista, esetleg egyszerűen az a baj, hogy Varga Varga.

Árfolyamcél

Végül Matolcsy alighanem azon kapta fel a legjobban a vizet, hogy a pénzügyminiszter jegybanki területre tévedt, stabil árfolyamról beszélt. Matolcsy megkérdezi a pénzügyminisztert, hogy van-e árfolyamcélja, akkor valljon színt!

Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében? – írja a jegybankelnök.

Meg kell hagyni, Matolcsy György rendelkezik azzal a fontos képességgel, hogy nagyon jól és hatásosan ír röviden is. Más kérdés, hogy a támadás nem tűnik konzekvensnek, és hiába fűszerezi a jegybankelnök mindenféle simogató üzenettel is a kormány felé, a Fidesz politikai közösségében a nyilvános kritika nem bevett. Kérdés, hogy mi lesz erre a reakció, vagy például hogyan tálal egy ilyen helyzetet a kormánypárti sajtó.

A konfliktus sokrétű

Mindenesetre a probléma régi. Több hazai jogalkotási folyamatból is mintha kihagyták volna a leginkább illetékes Pénzügyminisztériumot, ahogyan azt is lehet tudni, hogy az MNB és a PM régóta kakaskodik azon, hogy miként alakuljon ki a jövőben a pénzügyi szektorok (pénztárak, befektetési szolgáltatók, biztosítók) garanciarendszere." [index]

Szerintem Varga és Matolcsy megfogalmazása között nincs akkora különbség, mint amilyent egyes médiában megjelent.
A jövőre vonatkozó állításaik közül bármelyik igaz lehet. Matolcsy megfogalmazása, feladat megjelölés kibontottabb és több mindent érint. Vargáé viszont pontatlan, elnagyolt és félreérthető.
A lényeg , hogy fel kell készülni a várható változásra, amely mindkettőnél megjelenik. Ezt tartom lényegesnek és nem azt, hogy milyen ellentmondások találhatók közöttük.

" két teljesen ellentétes embertípusról van szó, de NYÍLTAN ez akkor is egy faszság."

Ugyan már! A médiának is kel néhány csontot dobni, amelyen rágódhatnak.

Ellopott nyugdíj? Miből is fizettétek ti a nyugdíjat? Csak nem hitelből? Mekkora volt az államadósság növekedése alattatok? Úgy 40% körül? Aztán kit is kellett megmenteni az államcsődtől az IMF-nek? Végül fizette ki az IMF-et?
A magas EUR árfolyam meg lehet jó vagy rossz. Aki épp külföldre utazik, vagy importtal foglalkozik, annak nagyon rossz. A hazai gyártóknak, exportőröknek, idegenforgalomnak meg jó.
A jövedelmek vásárlóereje meg bármit is hazudozol, érezhető mértékben nőtt. Mitől pörög az ingatlanpiac? Mitől dönt rekordokat az új autók eladása, és úgy általában a kiskereskedelmi forgalom, miközben a lakossági megtakarítás folyamatosan nő? Azok a fránya tények mindig csak problémát okoznak a balliberális valóságértelmezésetekben.

Aranykor soha sincs, mindig csak volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés