WHO: A világ legnagyobb kanyarójárványa tört ki Afrikában

2020. január 10. 9:26
A világ legnagyobb kanyarójárványa több mint 6000 embert ölt meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban a WHO szerint.

Keddi nyilatkozatában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a nemzetközi partnereit és az ügynökségeket, hogy növeljék az erőforrásaikat a „világ legrosszabb kanyarójárványa” elleni fellépés érdekében.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly óta megközelítőleg 310 000 kanyaróval kapcsolatos gyanús esetet jelentettek, és a pénzeszközök hiánya továbbra is óriási akadályt jelent a járvány terjedésének megállításában – közölte a WHO.

A WHO szerint annak ellenére, hogy nemzetközi partnereivel karöltve 18 millió öt éves kor alatti kongói gyermeket oltottak be a betegség ellen, a rutinszerű immunizálás még mindig alacsony az országban. A szervezet felfedte, hogy az esetek 25 százalékában az 5 év alatti gyermekek kapták el a kórt, akik leginkább ki vannak téve a vakcinával megelőzhető betegségnek.

A kanyaró egy kimondottan fertőző vírus, amely köhögés és tüsszentés útján terjed, és két órán keresztül képes a levegőben életben maradni. A beoltatlan személyek pedig elkapják a betegséget, amint belélegzik a szennyezett levegőt vagy megérintik a vírussal fertőzött felületet, hívta fel a figyelmet az USA Betegségirányítási- és Megelőzési Központja (CDC).

Az országban a kanyaróhoz hasonlóan problémát jelent az ebola vírus is, nemzetközi szervezetek küldenek segélycsapatokat a járvány megfékezésére, azonban emberi tényezők is hátráltatják a műveletet. Novemberben négy egészségügyi dolgozót – akik az ebola járvány megfékezésén dolgoztak – meggyilkoltak Kongó keleti részén. Egy kameruni orvost pedig áprilisban lőttek le Butembo kórházában, ahol ebola-pácienseket kezelt.
 

Borítókép: David Mark/Pixabay

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A túlszaporodásra időnként egy-egy járvány tesz pontot. Az első világháború utáni spanyolnátha-járványban többen haltak meg, mint a világháborúban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában