A genderkurzus némítóátkot szórna a különvéleményt megfogalmazókra

2020. július 02. 21:14

Egy skót törvényjavaslat börtönbüntetéssel sújtaná azt, aki másokat sértő, diszkriminatív, botrányt keltő véleményt fogalmaz meg.

2020. július 02. 21:14
null

Könnyen a rács mögött találhatja magát az, aki a Harry Potter-regények nagy sikerű írója nyomán véleményt alkotna az olyan kényes témákban, mint mondjuk a nemi identitás – állítja a The Herald.

A neves orgánum állítását arra a skót parlament elé került törvényjavaslatra alapozza, amely a diszkriminatív véleménynyilvánítást rendelné büntetni, amennyiben az olyan „sértő közlést tartalmaz”, amely „alkalmas a gyűlölet felkorbácsolására”. A tényállás szempontjából a tudati oldal ráadásul kevés jelentőséggel bír – vagyis a bűncselekményt akár szándékosan, akár gondatlanul is el lehet követni. 

Ha a szabály hatályba lép, különösen a korra, fogyatékosságra, fajra, vallásra, szexuális irányultságra, a transzgender és egyéb szexuális identitásra vonatkozó állítások esetében lesz könnyű elkövetővé válni.

J.K. Rowling említése a The Herald szerint nem véletlen: az írónő nemrégiben vádolták transzfóbiával a következő kijelentése miatt: „Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy erre van egy kifejezés is.” Rowling itt a nőkre gondolt, mintegy kikarikírozva a biológiai női identitás utóbbi időben tapasztalható „devalválódását”.

Rowling hozzátette azt is, hogy tiszteli minden transz ember jogát arra, hogy úgy önazonosan, komfortosan éljen, s biztosította a transznemű közösséget arról is, hogyha diszkrimináció érné őket, transznemű voltuk miatt. Rowling azonban azt mindenképp rögzíteni kívánta, hogy az életét az formálta, hogy nőnek született, s nem tartja gyűlölködésnek azt, ha ezt ki is mondja. 

Összevetve azonban az írónő kijelentése által okozott sajtóbotrányt azzal a tényállással, amely a „Hate Crime and Public Order” („Gyűlöletbűncselekmény és közrend”) címmel illetett javaslatban foglaltatik, Rowling kijelentése, nyilvánvalóan akaratlanul, de bűncselekményt valósított meg. Ahogy arra a The Herald rámutat, internet bizony, ahogy mondani szokás, „felrobbant” Rowling kijelentésére - legalábbis az erre érzékenyített Twitter-huszárok biztosan, „tanúvallomások” tömkelegét zúdítva az online közösségre alátámasztandó a kijelentés jogsértő voltát.

Napjainkban olyan a kulturális klíma, hogy a szexualitás, a nőiség és a feminizmus körüli diskurzus egyre kiélezettebbé válik. Ezek a viták azonban nem eredményezhetik azt, hogy a nem kívánt véleménykülönbség elhallgattatásra kerül, hovatovább börtönbüntetéssel sújtandó; ez nem történhet meg, legalábbis egy demokratikus társadalomban biztosan.” – vonja le a következtetés a The Herald.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. július 16. 16:10
Az emberek nem képesek önállóan igazságosnak lenni. Szükség lenne egy döntőbíróra, akinek az lenne a szerepe, hogy egyensúly legyen egy társadalomban. Szóval nem lenne semmi sem tiltva, de felváltva mindeninek kötelező lenne egyenlő mértékben tenni a rosszat bizonyos megengedett havi egységből (a felek megállapodásától függ). Ha valaki már túllépte a keretét, annyival kevesebb lehet a megtehető rossz a következő hónapban... vagy ennyivel több rosszat tehet a többi ember. A büntetés az lenne, hogy aki renitens és igazságtalanul jogoskodik a rosszra, a döntőbíró kötelezhetné (és ellenőrizné is) az illetőt- illetőket a jó cselekedet megtételére... ami csak sértett félnek lehetne jó. (A döntőbíró attól lenne érdekelt, hogy magának oszthat plusz elkövethető rossz cselekedetet ) Abból kell kiindulni, hogy rosszat szívsebben csinálnak az emberek... már a teremtésük óta.
Marakuja
2020. július 16. 03:28
Már lassan minden téma ki van X-szelve. Az időjárásról egyébként még szabad beszélgetni? Nagyon örülök, hogy a véleményformáló hatással bíró emberek között még akad olyan, aki azért egyelőre még meg mer szólalni ilyenkor. Remélem, hogy ez a kiváló összefoglaló is apropót fog teremteni ugyanerre!
MZperXXL
2020. július 16. 03:28
A "szólj igazat, betörik a fejed" mondás nem is lehetne időszerű. Annyira gáz, hogy ha elfogadják a jogszabályt, bárkit börtönbe lehet juttatni. "Szép a kutyája" "Megsértett, mert ironikus hangsúllyal mondta! Biztosan kutyaellenes és támogatja az állatkísérleteket, nem fogok tudni aludni a következő húsz évben, sőt ha elvetélek három év múlva, az is azért lesz, mert vissza fogok emlékezni a szavaira és a borzongástól beindulnak a méhösszehúzódásaim! Az egyik dédapámat Afrikából hozták állítólag, biztosan azért mondta, amit mondott, mert látja rajtam, hogy 'black' vagyok és maga gyűlöli a feketéket! Ha megszületne a másik gyerekem, azt is biztosan így méregetné, mint a kutyámat, maga pedofil! Remélem megkínozzák, mielőtt kivégzik!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik